Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин отбелязва 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I

125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I- първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание ще бъде отбелязана днес и утре във Видин. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков. То е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. 

Председателят на парламента Михаил Миков ще се срещне с членове на клуб "Млад парламентарист" към ПМГ "Екзарх Антим I"– Видин днес от 16:00 часа. В 17:30 часа във фоайето на Видинската филхармония ще бъде открита изложбата "Вяра и държавност", която бе представена на 28 ноември в сградата на Народното събрание. Тържествен концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет ще се състои от 18 часа. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов. В края на концерта ще се състои и церемония по удостояване с почетни плакети на Народното сбърния на видни общественици от Видин с принос към популяризиране на делото на Екзарх Антим I.

Преди началото на концерта във Видинската филхармония ще бъде и премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І. Лентата разказва за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът е подготвен от сдружение "Българска слава" по инициатива на Народното събрание. Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренасят публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин.

Акцент във филма е служението на Екзарх Антим І като духовен глава на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на Екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело.

Честванията продължават и на 1 декември, когато Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия от 9 часа в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10:30 ч., ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12 часа на площад "Бдинци" Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл "Искри", на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие.

В тържествените прояви по повод годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители. Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската православна църква, на институции и граждански организации. Сред планираните инициативи са още организиране на ученически конкурс за есе на тема "Антим І- хранител на вярата и строител на държавността". Начинанието е партньорски проект на Народното събрание и Министерството на образованието и науката. Инициативите през 2014 г. предвиждат да бъде валидирано пощенско-филателно издание от четири марки, блок с една марка и печат на тема "135 години български парламентаризъм". Научни сесии, издаването на нов почетен знак на парламента, посветен на строителите на съвременна България и тържествено заседание на Народното събрание по повод приемането на Търновската конституция са сред инициативите, които ще бъдат осъществени през следващата година.

По повод годишнината от кончинатана Екзарх Антим I с подкрепата на Народното събрание ще бъде издаден и богато-илюстрован юбилеен алманах "Екзарх Антим І в зората на парламентаризма в България".
Вижте още

Снимката на 8 март 2021 година

Днес е 8 март - Международният ден на жената , на който честваме икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Измина точно  една година  от първия обявен случай на коронавирус в България.  26 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. 497 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са около 16,7% от..

публикувано на 08.03.21 в 18:00

Изложба, посветена на жените, подредиха във Враца

Изложба посветена на 8 март подредиха във Враца . Тематичният изложбен кът, озаглавен "Жените в българското изкуство" е подреден във фоайето на Регионалния исторически музей. Творбите са на жени художнички от цялата страна, обясни Христо Божков, уредник в Художествена галерия “Иван Фунев”. В изложбата са подредени и скулптури: "Това са работи..

публикувано на 08.03.21 в 16:00

Осъдиха мъж заради наркотици

Врачанският окръжен съд призна за виновен и осъди мъж на 2 години и половина „лишаване от свобода“ и го глоби с 2 000 лева. Изтърпяването на наказанието „лишаване от свобода“ бе отложено за срок от 4 години.  Той бе признат за виновен в извършването на две престъпления – а именно, че в края на април и началото на май 2020 г. в с. Селановци е засял..

публикувано на 08.03.21 в 15:30

Призови места за танцьори от Мездра

На провелия се на 6 и 7 март в София Национален конкурс а за музикално и танцово изкуство „Утринна звезда”, организиран от  Арт Академия „Утринна звезда” и Секция на Международен танцов съвет, Танцовата формация "Keep it Real" от Мездра, с художествен ръководител Елеонора Бутакова се представи отлично.  Мездренските танцьори спечелиха призове и в..

публикувано на 08.03.21 в 15:13

Подпалвачи от Грамада са задържани от полицията

Задържани са авторите на три палежа, извършени през месеците януари, февруари и март, в частни имоти в гр. Грамада, съобщават от полицията във Видин. 37-годишна жителка на Грамада - уличена в извършен на 4 март палеж на постройка в частен имот в градчето, е привлечена в качеството на обвиняема по образуваното по случая досъдебно производство. С..

публикувано на 08.03.21 в 12:27

55 под карантина и 1 починал във Врачанско през вчерашния ден

26 са установените случаи на коронавирус в област Враца за вчерашния ден, съобщават от РЗИ.  7 от тях са приети в болнични заведения заради влошено състояние. 61-годишен мъж от града под Околчица, който е бил на лечение в местната болница, е починал в неделя. За всички потвърдени случаи са започнати и продължават епидемиологичните проучвания за..

публикувано на 08.03.21 в 11:34

56 са активните случаи на коронавирус в област Видин

13 са регистрираните нови случаи на COVID-19 в област Видин за изминалите три денонощия, съобщават от РЗИ - 6 жени и 7 мъже. При десет лица заразата е доказана с РSR изследване, а при трима с антигенен тест. Девет от новозаразените са от община Видин и по един от общините Белоградчик, Брегово, Макреш и Ново село.  Още 6 лица, положителни за..

публикувано на 08.03.21 в 10:05