Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полковник Боян Ставрев: "Националната гвардейска част е един от живите символи на нашата държавност"

В "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН днес ви срещаме с полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част и с редник Гергана Иванова, една от двете жени-гвардейци в България. Поводът е гостуването на военната структура във Видин по случай 125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I.

Кога е създадена Националната гвардейска част и каква е нейната функция?- с този въпрос започна разговорът ни с полковник Боян Ставрев:

© Снимка: http://www.guards-bg.com

"Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на третата Българска държава и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня, чийто командир е поручик Мосолов. Той е първият командир на Националната гвардейска част и първият кмет на град София. На 30 юни или 12 юли (стар стил) тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. През годините структурата на гвардията се е променяла- от конвой на княза в ескадрон, в полк, а след 1942 година с дивизион и с постановление на Министерския съвет от 2001 година Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на въоръжените сили, която и днес съществува като такава. Нейната мисия е не само да представя добрите воински традиции, а и да бъде център за тяхното възраждане, облагородяване и съхраняване."


© Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди години, когато казармата беше задължителна в нашата страна, се знаеше, че най-стройните младежи, с най-добра фигура биват разпределяни да служат като гвардейци. Това беше и въпрос на чест. Попитахме полковник Ставрев кой може да служи в Националната гвардейска част сега, когато армията е професионална.

"Гвардейците в строя трябва да вдъхват мъжественост, сила, увереност, да притежават сходни физически данни по отношение на ръста, теглото, гръдната обиколка и да имат визия. Първото и най-важно изискване е кандидатът да има "желязно" здраве. Да е навършил 18 години, да има завършено средно образование и е решен да се посвети на тази високо отговорна професия. Има и редица други задължителни изисквания- ръст между 178 и 182 см, без видими белези, без татуировки по тялото и гвардейците не трябва да носят очила."

С полковник Боян Ставрев си говорим още за за униформите, въоръжението и символите на гвардейците- какви национални традиции са въплътени в тях, превръща ли се работата в рутина с течение на времето или се запазва първоначалният трепет, какви спектакли включва репертоарът на Националната гвардейска част?

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България:

"Този спектакъл се изпълнява в София в навечерието на празника на Българската армия на 5 май, в навечерието на празника на Българската гвардия на 12 юли и в други градове, където са ни канили, за да отбележат свои годишнини. Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" представя развитието на българските военни традиции. Тази година бяхме в Германия на международния музикален фестивал "Berlin Tattoo". За първи път получихме такава покана, публиката онемя! Това, което демонстрираха нашите гвардейци, беше много зрелищно и красиво. Оставихме много трайни и добри впечатление в немската публика."

От скоро в Националната гвардейска част има две жени гвардейци.

"Те се справят отлично със задълженията си и се отличават с голямото си желание за работа"- каза полковник Ставрев.

© Снимка: Гергана Иванова Личен архив

Редник Гергана Иванова е на 29 години, семейна с дъщеричка на 4 годинки. Тя е в редиците на армията от 2007 г., а повече от година е в Националната гвардейска част.

"Много отдавна мечтаех да постъпя в редовете на Българската армия. Националната гвардейска част ме привлече със своето неповторимо излъчване и красота. Гвардията е лицето на българската армия, тя представя всеки един голям български празник." С редник Гергана Иванова си говорим още за "тежестта на карабината", как се вписва в тази до скоро чисто мъжка професия, за ежедневните трудности, с които се сблъсква в професията си на войник.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Светлана Стоенелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50