Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Есперантисти честват юбилей във Враца

     През лятото на 1963 година във Враца се провежда конгрес на Международното есперантско движение.
Снимка: Държавен архив- Враца

© Снимка: Държавен архив- Враца

Изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на първото младежко есперантско дружество в България-"Верда ракето"-Враца, ще бъде открита в петък, на 13 декември. Проявата ще е в изложбената зала на Държавния архив в града под Околчица. Какво ще съдържат експонатите– това разказва Весела Пелова, главен експерт в институцията:

© Снимка: Държавен архив- Враца

"Личният архив на Бойчо Младенов, създателят на врачанския есперантски клуб "Верде Ракето", ще бъде изложен на 13 декември. За съжаление той не доживя този юбилей, но хората, които го обичаха, биха искали да покажат огромната му дейност."

За откриването на изложбата във Враца се очаква националното ръководство на Българското есперанстко дружество. Според организаторите на проявата ще бъдат споменати доста интересни факти. Най-интересният от тях е, че пешеходният булевард във Враца, който иначе е кръстен на революционера Никола Войводов, но е познат повече като "Пробива" именно заради есперантистите и 19-ия Международен младежки есперантски конгрес, който се е състоял през лятото на 1963 г. във Враца. Заради международната среща за една нощ е бутната къща край бившето кино "Васил Коларов", за да може 700 делегати от цял свят да има къде да преминат по централния булевард в града. Оттогава пешеходният булевард във Враца е по-известен като "Пробива", защото се е наложило да се пробива...

© Снимка: Жоро Александров

Който иска да научи този занимателен пример, както и други моменти от историята на Враца, може да дойде на 13 декември от 14:30 часа в държавния архив, когато се открива самата изложба.

И малко факти за есперантското движение:

На 26 юли 1887 г. е публикуван първият учебник по международния език, станал популярен под името "есперанто", четем в сайта на Българския есперантски съюз espereto.com. "Есперанто" всъщност първоначално е псевдонимът на д-р Лазар Людвик Заменхоф– създателя на интернационалната реч. В превод на български "Есперанто" означава "който се надява", защото д-р Заменхоф– полиглот, лекар и голям хуманист– свързвал с езика надеждите си за един по-добър и по-мирен свят. Макар че езикът не променил глобално света, той продължава да се радва на популярност както сред идеалисти, така и сред милиони практично мислещи хора, които ежедневно го използват за лични и професионални контакти, допълват от Българския есперантски съюз.
Вижте още

В „Музикална зона“ на 12 април слушаме Серж Генсбург

   Серж Генсбург е музикант и поет- една от скандалните фигури във френския културен живот. Роден в семейство на руски евреи в Париж, той успява да се превърне в една от най-големите поп звезди във Франция през 60-те. Наред с шумната му музикална кариера, Генсбург се слави и с многобройните си връзки с някои от най-красивите жени за онова време – Жулиет..

публикувано на 12.04.21 в 10:20

15 културни и природни обекти ще дигитализира Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"

Обектите, които ще бъдат дигитализирани, са избрани след предварително проучване. Критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа  възможност за дигитализация и др. Целите при избора са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници),..

публикувано на 08.04.21 в 14:50

За трудностите и радостите в лекарския делник

На 7 април отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Обявен е за такъв с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 година. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 година. За трудностите и радостите в лекарската професия споделят..

публикувано на 07.04.21 в 16:30

STEM център ще изгради Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца

Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца спечели проект по STEM. Той се нарича "Център за природни науки, изследвания и новации" и ще съставен от департамент "IT електронна търговия" и департамент "Биохимия и микробиология".  "Единият за учебно-тренировъчни фирми за обучение по ИКТ /бел.ред. информационни и..

публикувано на 05.04.21 в 10:50

"Галъп": Шест партии се очаква да влязат в 45-ото Народно събрание.

Следващият парламент се очертава да е 6- партиен. Това сочат междинните прогнозни данни. Все още не може да се каже коя партия колко мандата ще има от регионите в Северозапада, каза социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов: "ВМРО е на ръба, но някак си няма логика да оцелее при това броене. ГЕРБ-СДС, "Има..

публикувано на 05.04.21 в 10:30

В Кула почистиха парка и около язовира

Почистване на парка в Кула направиха жители на града. Акцията се проведе за трета година. Тази път отпадъците бяха събрани разделно и изхвърлени в цветните контейнери, разказа Наско Цанов от движение "Северозапазване": "Тази година поради пандемията решихме почистването на бъде индивидуално, затова организацията не беше групова. Решихме да..

публикувано на 01.04.21 в 15:35

42 "зелени" проекта ще бъдат финансирани в област Враца

42 проекта на общини, кметства и учебни заведения от област Враца ще бъдат финансирани в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда 2021 г." в обявения от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам". За..

публикувано на 01.04.21 в 15:31