Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марио Марков: "Прави добро, без да очакваш да ти се връща!"

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В началото на годината за първи път ви срещнахме с Марио Марков от видинското село Ново село- мъжът, който при трудова злополука преди 10 години загубва зрението си. Първо РАДИО ВИДИН и нашият сътрудник Светла Бондова разказахме неговата история. Последва помощ от приятели новоселяни, които се организираха на традицинната Новоселска среща и чрез социалните мрежи успяха да намерят средства и добри специалисти, които да помогнат на 42-годишния мъж.

В момента Марио е много обнадежден, защото Националната здравноосигурителна каса ще финансира лечението му. Остава още една стъпка до бленуваната операция- да се намери подходяща клиника в Европейския съюз. И тук се появява новият проблем- Марио сам трябва да си избере клиниката:

"Преди 10 години, когато пострадах, лекарите ми направиха инжекция против тетанус, а трябваше да ми промият очите. За 5 часа, ослепях! Сега трябва много внимателно да избера клиника, в която се лекуват очни изгаряние, а аз нямам тази компетентност. Затова отново разчитам на приятелите си и на д-р Борислав Милчев, който е един невероятен човек и специалист"- каза Марио в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН.

"Имаше момент, в който бях загубил желание да се боря, не падам на колене и не обичам да се моля... И точно тогава се появи приятел! Без подкрепата на радиото, без тази на Светла Бондова, без Лайънс клуба и д-р Милчев, нямаше да се справя! Благодаря ви"- каза малко преди Коледа Марио. Не спираме да му се възхищаваме, сляп от 10 години, той не се предава: кара колело, научава английски език, предава знанията си на децата от дома в Ново село, продължава да работи като електротехник, в момента организира срещи в музея "Къщата на срещите" в Ново село.

"Прави добро, без да очакваш да ти се връща! Това правя аз в момента." Той просто иска отново да вижда. Свикнал е да се справя и да се бори сам, единственото, за което мечтае и не може да направи сам е отново да вижда.

"Нямам търпение вече, след 10 години, много искам отново да виждам!"

Вижте още

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53