Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Берковица отбеляза годишнината от обесването на Васил Левски

Снимка: Петя Генова

Със слова, посветени на Апостола, поднасяне на венци и заупокойна молитва, институции, учреждения, организации и граждани отдадоха своята почит пред паметника на Левски в Берковица. Поклонението пред гениалния революционер бе и моментът, в който бяха обявени победителите от конкурса "Левски– неугасващ пламък", обявен от младежката неправителствена организация "Заедно за Берковица".

Диана Матерова от 6 "а" клас при Първо ОУ "Никола Вапцаров" и Ралица Асенова от 10 "б" клас при Гимназия "Д-р Иван Панов" са победителите в двете възрастови групи. Те прочетоха своите есета и получиха символични подаръци от организацията- копие на тефтерчето на Апостола, състоящо се от факсимилно издание и разчетен текст, грамота и портрет на Левски.

Младежкият парламент на Първо основно училище "Н. Вапцаров" също уважи събитието. Децата бяха изрисували плакат с един от важните завети на Дякона– "Братство всекиго, без да гледаме вяра и народност."

Ето и няколко откъса от есетата на младите хора:

"Една английска писателка казва в своята книга "Апостола на свободата" следното: "Той умира, както умират семената, за да оживеят отново в реколтата". Тази реколта сме ние, всички деца на новия век, всички ние, които днес можем да се наречем свободни българи в свободна България. Най-малкото, с което можем да изразим своята благодарност към Левски, е да знаем кой е той и да се гордеем, че сме българи, както се е гордял той." (из есето на Диана Матерова);

"Левски "продължава да обхожда пътищата на България, да се появява изневиделица и пак да изчезва", за да ни напомня кои сме. И най-голямото признание: "Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила". Така извън всякакви клишета и излишна помпозност, Ботев увековечава името на Левски. А да обвържеш името си с Родината по този начин– това е завинаги." (из есето на Ралица Асенова).
Вижте още

Снимката на 29 ноември 2021 година

17-годишният   Цветомир Цветанов  от ПГТ "Михалаки Георгиев" Видин е номиниран в категория "Доброволец" в инициативата на Министерството на младежта и спорта „Мисията ДОБРОВОЛЕЦ - (не)възможна“ 2021. 728 са общо новите случаи на COVID-19 у нас при направени 14 218 теста, което е 5,12% от тях. 4 са новите случаи в област Враца . 3-ма..

публикувано на 29.11.21 в 18:10

Детска млечна кухня организират в Белоградчик

От днес - 29.11.2021 г. до 3 декември 2021 г. стартира прием на документи за услугата „Детска млечна кухня” в Белоградчик. Записване на деца за получаване на храна от Детска млечна кухня се извършва всеки работен ден от 10:00 до 12:00 часа в сградата на Детска градина „Иглика” при медицинска сестра.  Необходими документи, които родителите трябва..

публикувано на 29.11.21 в 15:42

Актуализация на тазгодишния бюджет гласуват парламентаристите в Белоградчик

В последния ден от месеца Общинският съвет в Белоградчик ще проведе и своята редовна сесия. Проектът за дневен ред е кратък и съдържа шест предложения за решения.  Сред тях се откроява предложението за актуализация на бюджета на общината за 2021 година. Тя се налага след направен анализа на изпълнението на бюджета към 31. октомври, от който се..

публикувано на 29.11.21 в 15:03

По 23 точки ще дискутират общинските съветници във Видин

За утре, 30 ноември, е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин.  23 точки са включени в предварително подготвения дневен ред. Сред тях е приемането на актуализирана бюджетна прогноза периода 2022-2024 година, както и приемането на нов проект на наредба за организация на движението, която вече на няколко пъти беше отложена.  В Общинския..

публикувано на 29.11.21 в 13:42

На пешеходна пътека блъснаха жена във Враца

Жена бе блъсната на пешеходна пътека по натоварен булевард във Враца. Шофьорът незабавно е оказал първа помощ. Пешеходката е транспортирана до болницата, която е в близост до местопроизшествието. Прегледана е и е освободена с леки наранявания. По първоначална информация, инцидентът е станала поради натоварения трафик по булеварда и дъждовното..

публикувано на 29.11.21 в 13:40

Изплащат възнагражденията на членовете на СИК в Кула

Започна изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, участвали в провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и НС., в община Кула.  На представилите банкови сметки, сумите ще бъдат преведени по сметка, изплащането на средствата е лично на лицето, участвало в комисията или с нотариално заверено..

публикувано на 29.11.21 в 13:39
Цветомир Цветанов от ПГТ

Видински ученик е номиниран за доброволец на годината

17-годишният  Цветомир Цветанов от ПГТ "Михалаки Георгиев" Видин е номиниран в категория "Доброволец" в инициативата на Министерството на младежта и спорта „Мисията ДОБРОВОЛЕЦ - (не)възможна“ 2021. Номинацията му е подадена от Фондация „Бизнес иновации за кариерно развитие“ за неговата изключителна работа като  младежки работник и посланик на..

публикувано на 29.11.21 в 13:29