Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветомир Нинков от Видин със златен медал за иновации

3
"Иновационен лагер" 2014
Снимка: Цветомир Нинков, личен архив
Темите в предаването днес:


* Ще ви срещнем с победителя от Националното състезание "Иновационен лагер" 2014. Той се казва Цветомир Нинков и е ученик в 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин;
* Третокласници от видинското училище "Любен Каравелов" беседваха на тема "разумното потребление на електроенергия";
* Ловно-рибарско дружество Враца продължава да подхранва дивеча.

Петима ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се класираха за финалния етап на Националното състезание "Иновационен лагер" 2014, което се проведе в София. Това са Борислав Петков, Диляна Стоянова, Кристина Ванчева, Мартин Иванов и Цветомир Нинков.

"Иновационният лагер е нов образователен подход. В него участват над 400 ученика от цяла България. Всички ученици подготвят бизнес идея, до финалния етап бяха допуснати 60 ученика от цялата страна. За наша радост тази година до финалния етап от нашето училището се класираха 5 ученика", разказа Радка Ванчева, преподавател по счетоводство, която е ръководител на Цветомир Нинков и Кристина Ванчева.  

Кинетична плочкаЕдинствени в България видинските ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" се завърнаха със златен, сребърен и бронзов медал от Националното състезание. На 1-во място в Националното състезание "Иновационен лагер" се класира отборът на Цветомир Нинков от 11 Б клас, с идея за кинетични плочки, които при настъпване генерират електрическа енергия. Победителят разказа как се е зародила идеята:

"Нашата идея беше за кинетични плочки. При настъпване те генерират електрическа енергия, която се води "зелена енергия". Чрез Закона за електроразпределението на ЕС монополите в България се задължават да изкупуват всякакъв вид "зелена енергия" и по този начин имаме сигурни приходи и сигурно финансиране. Искахме да измислим нещо, което ще бъде полезно за хората, да помогнем на целия град да се развие, а след това и на държавата. Тази идея е приложима на практика. Самата плочка е изградена от 80% рециклирани материали и 20% гума, която е изолатор. Това я прави и огнеупорна. Плочките могат да се поставят и на открито, на първо място по по- оживените улици."

На второ място на националното състезание се класира отборът на Борислав Петков от 12 Г клас с идея за изкуствено дърво, което пречиства въздуха и отделя кислород. Наградата е сребърен медал, сертификат и цифров фотоапарат. Трето място зае отборът на Мартин Иванов от 12 Б клас. Младите предприемачи представиха своята идея за платформа, която се изгражда над кръстовищата с цел улеснение на пресичането. За проекта си те получиха бронзов медал, сертификат и външен хард диск.

Втората тема в предаването е за обучението на малките ученици за пестене на енергия. Ученици от трети клас на СОУ "Любен Каравелов" във Видин научиха повече за разумното използване на електроенергията по време на специална беседа със служители на ЧЕЗ. Инициативата е част от образователната кампания за енергийната ефективност за деца, която започна в началото на февруари тази година и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката.
Какво научиха децата по време на беседата разказа Красимира Иванова, класен ръководител на 3 А клас и главен учител на начален етап в училище "Любен Каравелов":

"Беше много полезно. Така им представиха нещата и така ги мотивираха, че имаше гора от ръце да покажат какво са научили в часовете. Децата слушаха с внимание. На другия ден те казаха, че са разговаряли по темата и с родителите си."

"Научихме се как да пестим- да гасим телевизорите, когато не гледаме, да използваме крушки, които пестят ток и да гасим лампите... Когато излизаме навън, не трябва да оставяме електроуреди включени... Електроенергията се получава от електроцентрали. Пестя ток като гася телевизора, когато не го ползвам. Мама и тати вече пестят... Токът стига до нас от електроцентралите по всички стълбове и жици... Книжката, която ни дадоха, беше много интересна. Имаше задачи и много за четене- например, как трябва да се подредят нещата в хладилника... Най- отдолу са зеленчуците, след тях са плодовете, на вратата са напитките и отгоре са храните...", споделиха впечатленията си от беседата третокласниците.

Стоян Стоянов, председател на ЛРД ВрацаТретата тема в "Еко Свят" е за дивеча и грижата за него от ловните дружинки. Подхранване на дивеча издършват ловните дружинки във Врачанско. Жоро Александров се срещна със Стоян Стоянов, председател на Ловно- рибарското дружество във Враца:

"Изкуственото подхранване има за цел да подпомогне дивеча в критични за него моменти. Едно от най-важните условия за живота на дивеча е наличието на достатъчно храна. Тя е от голямо значение в ловното стопанство. Хората, определени да подпомагат дивеча, са ловците в определените ловно-стопански райони."

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР