Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще остане ли Видинска област без лични лекари

ДКЦ №1 във Видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Колко от личните лекари имат специалност и има ли опасност Видинска област да остане без джипи-та? Това е темата на рубриката "Да поговорим за здраве" в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН.

Личните лекари във Видинска област са 70. Много малко от тях обаче имат специалност.

"Без да са официални данните, мисля че 7 човека имат взета специалност "Обща медицина". Има доста колеги, които са със специалност "Вътрешни болести" и "Детски болести", които колеги не са задължени да специализират "Обща медицина", т.е. имат право да си работят. Има и много, които специализират в момента, но не знам колко са и на какво ниво са със специализацията", каза за РАДИО ВИДИН д-р Наташа Иванова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Видин.

Според д-р Наташа Иванова, удължаването на срока за придобиване на специалност е било логично, защото един общопрактикуващ лекар много трудно може да отсъства от работното си място и трудно може да се намери човек, който да го замества, особено по селата.

"Знам че навсякъде в света има такава специалност "Обща медицина" и знам, че това рано или късно ще се въведе в България след като сме в Европейския съюз. Срокът за придобиване на специалност е удължен с още една година. През това време част от колегите ще могат да финализират своята специализация и оттук натам ще трябва да се закриват практики", допълни д-р Наташа Иванова.

С промяна в Закона за лечебните заведения и лекари със специалност по "Вътрешни болести", "Педиатрия" и "Спешна медицина"  имат право да разкриват практики и да работят като Общопрактикуващи лекари. Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) са на мнение, че не трябва да  има ново удължаване на срока. Потърсихме за коментар и д-р Борислав Милчев, председател на районната колегия на БЛС- Видин:

"Около 25% от общопрактикуващите лекари имат придобита специалност, около също 25% от колегите в момента се намират във фаза на специализация. И около 25 % засега не са започнали такава специализация. Периодът от 10 и повече години и многократното удължаване за мен специално е доста дълго време за придобиване на специалност. Основно причините, които изтъкват семейните лекари е натовареността на самите практики и това, че не могат да си позволят да се откъснат от работа, а и финансово не могат да издържат. В същото време подобни причини съществуват и при другите лекари, които са успели да вземат специалност."

С подготвените от Министерството на здравеопазването промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още 5 години докато придобият специалност. След поредното едногодишно удължаване на срока, ако личните лекари нямат придобита специалност няма да могат да практикуват като джипи.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР