Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вредни птици ли са ятата по центъра на Видин

Звуков апарат за гонене на птици
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:
* Има ли вредни птици и какво решение намери Община Видин за прогонване на птиците по центъра;
* Ще говорим за пораженията върху горите във Видинска област след миналогодишното нападение на гъсеницата гъботворка и ще може ли да се справим с тях без помощта на държавата;
* Във Враца започна съвместна инициатива на експерти от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СОУ "Христо Ботев" на тема "Един час за природата".

Звуков електронен апарат с датчик е монтиран на сградата на Община Видин, за да гони птиците.

"Искаме да избегнем по този начин замърсяванията по центъра на града. От три години търсим решение на този проблем и затова стигнахме до този вариант да закупим този електронен апарат, който гони "вредните птици". Това е съвременен и хуманен начин да се справим с проблема. Той дигитално пресъздава звука на хищни птици, които плашат другите, които замърсяват района и като чуят звука на хищните птици се разпръскват. С един апарат покриваме разстояние 8 декара в диаметър", обясни за РАДИО ВИДИН Добромир Дилов, заместник кмет "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата".

СнимкаВредни ли са птиците и какво смятат за новия апарат, чуйте мнението на видинчани:

"На мен лично птиците не ми пречат. Все още не съм чул какви звуци издава... Не съм разбрала, че има такъв апарат. Специално на мен не ми пречат птиците... Не съм забелязал. Даже не съм и чул такова нещо да е слагано... Мисля че имаме нужда от такъв апарат. Имаме наистина много птици навсякъде из града. Имам приятел от Мездра, който като дойде във Видин и казва, че тук имаме прекомерно много врани, свраки, чайки и други птици."

Потърсихме за коментар Йордан Христов, отговорник по мониторинга в Българското дружество за защита на птиците:

"В природата няма понятие "вредни птици". Това, което хората определят като вредни птици обикновено са птици, които са сред широко разпространени видове, които се срещат често в градска среда и се смята, че допринасят за някакво безпокойство. Звукозаписните устройства са практика за места, където има много големи струпвания на птици. Често такива устройства се ползват около летища за осигуряване на сигурност на самолетите. Рано или късно птиците свикват с издаваните звуци, дори и да се сменят."

СнимкаДругата тема днес в "Еко свят" е за пораженията върху горите, нанесени от гъсеницата гъботворка.

Близо 80 000 декара гори от територията на Държавно горско стопанство "Видин" са силно нападнати от гъсеницата гъбоворка и трябва да бъдат напръскани през 2014 година. От тях малко над 16 000 са държавните горски територии. Това е двойно повече на фона на миналогодишните поражения върху горите.

"16 344 декара са силно нападнати с гъботворка площи в държавните горски територии. Обаче има още 39 847 декара на физически лица и 4 115 на юридически лица. Това са нападнатите площи, които трябва да бъдат напръскани. Общинските територии, които са нападнати от гъботворка са 19 269 декара. Или изобщо за нашата територия- гори на държавни, общински, на физически и юридически лица, са 79 575 декара. Което на фона на миналогодишните 43 000 декара е горе-долу двойно повече", каза за РАДИО ВИДИН директорът на Държавно горско стопанство "Видин" Веселка Борисова.

Най-големият масив, държавен като собственост, се намира в местността Божурица, община Видин. Най-голямото нападение на масив- 19 000 декара е на общински гори, най-много в община Макреш. Общините също са задължени да подсигурят средства за пръскане.

"На цялата територия на Видинска област, тези площи, които са предвидени за третиране са 108 000 декара. Това е силно нападение. Цялата площ обаче, която е нападната е 233 000  декара. Говорим за огромни площи, нападнати от едни гъсеници, които не ги виждам възможни за третиране. Ходихме с това сведение при областния управител на област Видин, за да го запознаем със ситуацията. Той обеща съдействие пред комисията за бедствия и аварии. Огромна площ от засегнатите декари са общински и на частни физически и юридически лица. По закон собственикът на горската територия трябва да осигури финансирането на пръскането. Около половин милион лева ще струва пръскането на цялата територия на Видинска област", заяви Веселка Борисова.

Първокласници от Враца дискутират за природатаВъв Враца пък започна съвместната инициатива на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СОУ "Христо Ботев" под наслов "Еди час за природата". В рамките на три месеца в часовете на класния ръководител ще бъдат провеждани образователни и интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието, природните забележителности и устойчивото развитие на територията на парка.

"По този начин ще се повишат знанията на децата и младежите. Самите дейности, които се предлагат и игрите, са от разработения наръчник, който беше направен миналата година за екообразование. Миналата седмица посетихме три първи класа в СОУ "Христо Ботев" и извършихме такива инициативи. Децата се запознаха с различни видове растения и животни на територията на парка", разказа за целта на заниманията с децата Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

"На децата им беше много интересно, защото това беше един различен час. Час, в който те можеха да рисуват, да обменят информация. Представителите на "Врачански Балкан" запознаха децата с животински видове, които те не познаваха. Освен това децата рисуваха, като свързваха числата от 0 до 20, което беше едно прекрасно допълнение към часовете по математика. Този наръчник съдържа образователни дейности, чрез които децата да се запознаят с всички растения и животни на територията на нашата планина. Очакваме хубавото време, когато ще излезем сред природата", каза за РАДИО ВИДИН Мария Димитрова, класен ръководител на I "а" клас.

В кампанията ще бъдат обхванати ученици от 1 до 12 клас.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР