Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви туристи посещават Северозапада

Часовникова кула, община Чупрене
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:
* Какво кара хората да идват в нашия край през почивката си и как можем да привлечем още туристи;
* Какви усилия полага община Видин за справяне с бездомните кучета;
* Защо тази година ще броим белите щъркели обясняват от Българското дружество за защита на птиците.


Общините Монтана, Чипровци, Ружинци и Чупрене искат да развиват заедно културен, еко и селски туризъм. Издали са карта на обектите, брошури и пътеводител, имат и туристически пакети, разказа Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедание" в Община Монтана.
 
"Брошурите включват всички възможности на всяка една от тези общини- уникалното, автентичното, което привлича интереса на посетителите. Нашият край има твърде много манастири и други култови обекти. Хората проявяват голям интерес и към фестивалния туризъм, към възможностите за еко туризъм."

В община Чупрене  все още няма увеличение на туристическия поток, но се надяват да станат привлекателна туристическа дестинация.

"Повечето от дейностите са реклама, посещения, брошури, промотиране на местни ястия и занаяти, туристически маршрути. Видими резултати чак толкова няма. Гледам да не пресилвам нещата. Още сме в начален стадий", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин.

СнимкаСредно 1/4 от туристите, имат една почивка в годината.  Останалите пътуват по два- три и повече пъти годишно. Това показва проучване сред 1 000 души, направено по интернет от социологическа агенция. По-активни са хората с по-високо образование. Лятото е основният сезон на пътуване в България, въпреки големите усилия, които се полагат да има почиващи и през другите сезони. Тези, които пътуват повече от един път, почиват и през лятото.

Северозападна България привлича малко под 14 процента от пътуващите българи. Какво показват още обобщените данни от анкетирането чуйте от Яна Спасова, директор на социологическата агенция:

"Повече почивки планират хората в активна възраст или на 25-44 години, хората, които са без деца, живеещите в София, тези които предпочитат пасивната почивка. Този вид хора имат склонност да планират по-отдалече, да си резервират малко по-други почивки. Така че и броят на планираните почивки се реализира. Най-вероятно, както и досега, хората ще направят едно спонтанно пътуване, което не са били предвидили. По отношение на дестинацията Монтана, Чипровци, Ружинци, Чупрене, там има потенциал дестинацията да се вмъкне и да привлече именно тези спонтанни пътувания, които са уикенд пътувания с 1-2 нощувки."
 
192 хиляди души са почивали в периода 2012-2013 година в Северозападна България. Туристите са удовлетворени от природата, настаняването и цените. Имат забележки по отношение на чистотата и липсата на забавления.

Сред туристическите места в дестинацията Монтана- Чипровци- Чупрене- Ружинци в топ 10 на тези, за които хората са чували са: Чипровският манастир "Свети Иван Рилски", Антична крепост "Калето" в Монтана, Чипровски водопад, Спортен комплекс "Аугуста"- Монтана, Добридолски манастир "Света Троица", Биосферен резерват "Чупрене".

СнимкаВтората тема в предаването днес е за бездомните кучета. В община Видин има амбулатория от втора категория, в която може да бъдат извършвани кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и маркиране на животните.

"Популацията наистина е голяма. За съжаление борбата с този проблем е многостранна и изисква много ресурс, усилия и граждански ангажимент. Ясно осъзнавайки сериозния проблем, Община Видин тази година отдели средства и ще бъде изграден приют. В него ще могат да бъдат отглеждани до 100 кучета. Срокът е до края на годината ние да имаме действащ приют. Той ще даде нови възможности за проблема с бездомните животни. Ще създадем един по-гъвкав ред", каза кметът на Видин Герго Гергов. Градоначалникът обясни, че и тази година е поканил фондация "Четири лапи" да кастрира във Видин бездомните животни:

"Явно заявките към фондацията са много на брой и те не съумяха да ни вкарат в графика си за миналата година. Надявам се за тази година да имат желанието и възможността да дойдат да ни помогнат в този процес."

СнимкаТретата тема в предаването е за преброяването на белия щъркел. 2014 година е обявена за година на пролетната птица и в тази връзка ще се извърши преброяване на пернатите. Инициативата е международна. В нея участват много организации от цяла Европа, сред които и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

"Става въпрос за мащабно преброяване на гнездата на тези птици в цяла Европа. Идеята е да разберем какво се случва с популацията на белия щъркел на международно ниво. Това е важно, защото щъркелът е непосредствено свързан с човека от столетия. Щъркелът гнезди в населените места и затова е един показател за състоянието на населените места. Щъркели има там, където има изобилие от храна и чиста среда. Благодарение на това какво се случва с популацията на щъркела можем да разберем и какво се случва с природата около нас. Това е инициатива, която се провежда на всеки 10 години", обясни за Радио ВИДИН Анна Станева от БДЗП.

Преброяването протича по точно определена методика. Всеки, които би искал да сподели за местоположение на щъркел може да се свърже с дружеството. Организацията ще разчита в голяма степен на доброволци. Преброяването ще продължи до края на гнездовия сезон, за да може да бъдат преброени и младите птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50