Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли полза от пластмасовите капачки, карането на колело и навременното подкастряне на храстите по пътя

6
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес са:
* Как с минимални усилия можем да помогнем на поне един социален дом за деца;
* говорим и за предстоящия велопоход до "Божия мост" във Врачанско. Проявата е част от Европейската седмица на мобилността.
* отново засягаме тема, която разискваме всяка година- проблемното преминаване на кръстовището до РЗИ Видин.

Кампанията "Капачки в действие" ще зарадва още един социален дом за деца с нов електрически уред. Само за два месеца е събран един тон пластмасови капачки, които вече са предадени. За инициативата, която все повече набира последователи и става все по- популярна, разказа Ива Колева от фондация "Идея в дейстие", инициатор на кампанията.

"Смятаме че да правиш нещо хубаво от продукти, които могат да бъдат рецикрилани и да опазваш околната среда, е нещо, което може да помогне на децата в домовете. Като предаваме всеки един тон пластмасови капачки за рециклиране, със сумата, която получаваме, купуваме по един електрически уред. Закупихме вече три електрически уреда."

СнимкаВъв Видин има три пункта, в които се събират пластмасови капачки. Два от пунктовете се намират в района на пазара. Румяна Ангелова работи в единия магазин и отговаря за пункта в него. Самата тя е научила от интернет за кампанията и решила да опита.

"От интернет видях това нещо и ми хареса като идея. Така или иначе всеки я хвърля тази капачка, винаги може да събере няколко. Всичките съседи вече си събират капачките и ги носят тук. С една капачка по-чисто ще ни е."

Кампанията "Капачки в действие" продължава.

Стар рефрен в нов вариант- така може да бъде определен проблемът на пешеходци, колоездачи и водачи на МПС, които имат път към Регионалната здравна инспекция във Видин. Говорим пак за кръстовището между РЗИ, старата болница и Енергото.

Кръстовището до РЗИ ВидинРадио ВИДИН за пореден път напомня на Екоотдела в Община Видин за заплахата, която грози пешеходците, тръгнали да пресичат това кръстовище. Тук- в ъгъла на градинката пред РЗИ- през последните няколко години растителността всяко лято става толкова висока, че се превръща буквално в зелена стена. Пешеходците, които трябва да пресекат улица "Михаил ІІІ Шишман" (видинчани си я знаят и като "Шарампоя"), разбират идва ли превозно средство отляво чак когато стигнат в средата на уличното платно... А от тук през учебно време всеки ден минават децата за училище "Петко Р. Славейков", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и градското ученическо общежитие. Това е мястото за пресичане и на хората с велосипеди, които ползват градската велоалея, която започва точно от тази част на Парка. От 2011 година всяко лято Радио ВИДИН насочва вниманието на екоинспекторите от Община Видин към това място. След което храсталаците биват поокастряни... Надявахме се поне тази година да не се налага отново ние да подсещаме- дори и най-слабите ученици не повтарят по три пъти в един клас...

При всеки сигнал на Радио ВИДИН през годините от 2011-а до сега, от Общината обясняваха, че в случай като този, трябва да бъде сформирана и изпратена комисия да провери на място. Проблемът е видим и с просто око и би трябвало отдавна Екоотделът да се е "самосезирал", а не да чака Радио ВИДИН да повдигне въпроса. Въпреки това и тази година писмено ще уведомим Общината и ще следим какво ще се случи след като подадем нашия сигнал.

Снимка: Природозащитен център Натура- ВрацаС велопоход Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца се включва в инициативите, с които градове от цяла Европа отбелязват  Европейската седмица на мобилността.

"Близо 40 ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов", гр. Враца, ЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, СОУ "Христо Ботев", гр. Враца и СОУ "Отец Паисий", гр. Враца са поканени да участват в инициативата"- разказа Цвети Вергилова, експерт в отдел "Връзки с обществеността" в РИОСВ Враца. Съдействие при осъществяването оказват от Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан", велоклуб "Герак", Спелеоклуб "Стрешеро". За участие в инициативата е поканена Община Враца.

Велопоходът ще стартира на 19 септември в 10:00 часа, от площад "Суми" в града. Трасето, по което ще премине шествието на колела, е с дължина 16 километра. Тази година мотото на Европейската седмица на мобилността е "Нашите улици, нашият избор" и насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50