Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с проекта за общинска автогара във Видин?

2
Снимка: Полина Тодорова

След като бяха предприети конкретни действия по оформянето на нова общинска автогара във Видин, след като граждани се вдигнаха на протест, недоволни от мястото, на което се прави (зад ж.п. гарата в града) и след като тогавашният областният управител, общински съветник и граждански движения сигнализираха за нередности в проекта, работата по реализирането му замря. Анкета показа, че хората във Видин одобряват, че все пак се върши нещо, но се надяват като е започнато, да бъде довършено. Други пък не доумяват защо е избрано именно това място за нова автогара:

"Хубаво е, когато се прави нещо. Това кога ще стане? След сто години... Аз мисля, че това можеше да бъде на друго място, там където е "Алексиев", защото това е общинско место... Удачно е мястото, удобно е и за нас, и за пътниците. От близо 20 години съм превозвач... Дано да се открие, ще бъде нещо ново, нова инвестиция за нашия град... Каквото и да рече да се прави, всичко се блокира и не дават нищо да има в този град... Хубаво е като идея, но както вървят нещата в България, много неща и много инициативи има и накрая нищо не излиза. Няма някъде нещо, което е започнато и да е направено."

Дали и с проекта за автогарата ще се случи това- започнат, но недовършен? Общинският съветник Росица Кирова сигнализира, че разполага с документ от Регионалния отдел на "Национален строителен контрол" във Видин, които са констатирали незаконно строителство. Припомняме, че за да обособи мястото за автогара, това което Общината направи досега беше да разшири пътното платно, като премахна тротоара около паметника на Скърбящия войн и направи кръгово движение, където да обръщат автобусите.

Снимка"Тротоарът около паметника на Скърбящия воин е премахнат въз основа на проект шеста категория... Впоследствие, след  дълга кореспонденция, органите констатираха, че обектът не е шеста категория, а е трета... Това обаче няма нищо общо с кръгчето, което е пльоснато на средата между двете кръстовища. Това кръгче е абсолютно незаконен строеж, за него няма нито един проект в Общината и няма нито една хартийка, нито едно съгласуване. Нямаше поне преди три месеца, когато се прави протестът", каза Росица Кирова.

Незаконно строителство е констатирал регионалният отдел. Оказа се, обаче, дирекцията в София констатира друго, а именно- че няма незаконно строителство, а строителство с нарушения. Това отговориха от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) в столицата:

"При извършени проверки е установено, че строителството се извършва в границите на определената с ПУП (подробен устройствен план- б.а.) улична регулация, като за новата организация на движението е изработена необходимата план-схема към издаденото разрешение за строеж, поради което предвижданията на действащия подробен устройствен план не са нарушени, както и са налице издадени строителни книжа. Установено е, че строителството се извършва по непълна проектна документация и в отклонение от издадените строителни книжа, което е причина за спиране, а не за премахване на строежа. Липсата на съгласуване с МК (Министерство на културата- б. а.) също е причина за спиране и не квалифицира строежа като незаконен. В случая не е налице незаконен строеж, а строеж с нарушения. От главния архитект на общината е допусната грешка в издаденото разрешение за строеж, при определяне на строежа като шеста категория, вместо определената със ЗУТ (Закон за устройство на територията- б. а.) трета категория. Предвид категорията, строежът подлежи на въвеждане в експлоатация от органите на ДНСК след отстраняване на допуснатите нарушения по предвидения законов ред."

Началникът на Регионална дирекция "Национален строителен контрол" - Северозападен район инж. Мирослав Николов е издал заповед от 8 април 2015 година, с която прекратява образуваното от отдела във Видин административно производство по премахването на строежа. Какво обаче прави Общината, за да премахне нарушенията и кога ще заработи автогарата? Тези въпроси отправихме към изпълняващият функциите кмет Добромир Дилов:

"Трябва да се изготви цялата пълна проекта документация съгласно тази заповед и да се назначи строителен надзор... С конкретен срок не мога да се ангажирам към момента. Общината продължава да работи по този въпрос."

За да се назначи строителен надзор и да се допълни проектната документация, това означава да се дадат още пари.

Снимка"В бюджета на Общината има перо, което е за разработване на инвестиционни проекти и там формално има заложени средства, но тяхното разходване зависи от прихода, който се осъществява и парите, с които се издържа община Видин. Така че, макар че го има заложено в капиталовите разходи, това е непредвиден разход...", обясни Дилов. Общината е подала проекта за съгласуване и към Министерството на културата, но към момента няма все още отговор.

Така, добър или лош, проектът за нова автогара във Видин вече е изпълнен до голяма степен и най-добре ще бъде, ако се довърши. Но кога? Отговорът на въпроса остава неизвестен.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50