Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VaGro: "Да, провокирам крайно, защото хората са станали апатични"

| обновено на 25.08.15 в 08:51
Снимка: Васко Громков Личен архив
Той обича да провокира крайно, защото "иначе няма ефект, хората са станали много апатични и ако не ги провокираш крайно, те си остават апатични." Той обича 80-те, "защото това са най-силните години и за модата, и за музиката, и за развитието на технологиите." Той е продуцент, диджей, радио и телевизионен водещ. Роден в гр. Кула, 30 години от живота му преминава във Видин. Член е на Съюза на българските журналисти.

В "Автобиография Северозапад" си говорим с Васко Громков.

"За последно ходих в Кула преди няколко дни, минах само оттам, прибирайки се от Зайчар. В Зайчар ходих, за  да се срещна с директора на Гитариада, подготвяме вече 50-ото издание. Да, минахме покрай родната ми къща в Кула, не спряхме, само намалихме колата… За съжаление, къщата вече не е наша, много носталгия изпитвам по онова време, когато растях и живеех там. Помня и детската градина, помня как рисувах…" 

Още на 6-годишна възраст става факт неговата първа самостоятелна изложба. След като се научава да чете и пише, той започва да съставя кратки сатирични рими за своите роднини и познати, илюстрирайки ги с карикатури.

"Тогава в Кула имаше 6 хиляди души. Сега са малко, но като минах по улиците беше доста чистичко, подредено…"
Включваме и темата за характерния кулски диалект.

В самия край на 70-те години, Громков се мести с родителите си и брат си в тогавашния окръжен град Видин и тук остава 30 години. Свързваме го с радио, телевизия, театър… Пред микрофона застава за първи път в ефира на радио Дарик, София. Бил е част от всички радиа в града, водел е различни музикални предавания.

"През 90-те години имаше бум на частните радиа, бяха хубави, щастливи, безгрижни години."

С него си говорим и за предизвикателствата, пред които се изправя и да, Васко живее интересно и динамично. VaGro ,както е известен в музикалните среди, е приятел с много от българските изпълнители- Милена Славова, с която правят "Силата на рока".  Той става един от сценаристите на хумористичното телевизионно ток-шоу "На инат" по TV7, в което участва и певицата Поли Генова. Васко е и човекът, който стартира проекта DJ Retro Fest- "Завръщането на старата школа" във Видин. Сценарист на детското телевизионно шоу "Бон Бон" по телевизия "Супер 7". Васко Громков в тандем с Венци Мицов стартира проекта "Дъ Риъл БГ Топ" към Webcafe.bg, като водещ и сценарист. Отразява десетки концерти и фестивали в България и Сърбия.

През месец октомври 2012-та Громков стартира, като автор и водещ, класацията "НОВО 10 + 2" по БНТ 2. А неговата детска куклена пиеса "Коледата е за всички" е поставена на английски език в Манчестър, Англия.

Накрая с Васко си говорим за това какво трябва да се случи, за да стане Видин едно по-добро място за живеене.

"Трябва промяна към по-модерно мислене. Някои хора ми се сърдят, като нарека някого "зомбита",  не в буквалният смисъл да изглеждат като зомбита, а действат като такива- Значи казва се- ще се гласува за еди кой си и всички тръгват да гласуват за него, трябва да се направи това и всеки тръгва натам… Без да се замисли, че това не е нужно, че всеки може да си има лично мнение. ( Много актуално звучи и неговата песен "Ако имаш мнение си за уволнение"- бел. на авт. ) Видин няма да е онзи град от 80-те, когато комините пушеха и имаше работа, но винаги има шанс хората да са поне щастливи. Във Видин има предимно ученици и пенсионери, е, ако може този вакуум да бъде запълнен! Градът е прекалено голям, като територия за тези, които са останали и може би това води до някаква заблуда за тотално обезлюдяване, но то си е факт- 2700 души обезлюдява на година- такава статистика четох. А най-важното е да няма толкова злоба и апатия!"

В звуковия файл можете да чуете един интересен разказ за живота на продуцента, журналиста и диджея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50