Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уличното осветление на село Гъмзово - тук-там

Авария остави без улично осветление квартали на село Гъмзово

4
Снимка: Пламен Генчев


Проблем с уличното осветление мъчи жители на село Гъмзово, община Брегово. Пред екип на Радио ВИДИН те обясниха, че в някои квартали лампите не светят от края на декември, вечер е тъмно като в рог и това води до увеличение на кражбите. Най-сериозен е проблемът за живеещите край околовръстния път, по който минава трафикът от и за ГКПП Брегово и често стават катастрофи. 


"Няма улично осветление, откакто стана аврия през нощта. Едни имаха ток на една фаза, при нас ток нямаше. Комшията имаше на една фаза, обади се на централното енерго и казаха, че е от трафопоста, не е от подстанцията. Тук ние сме на края и кражби се правят, на два пъти ми разбиват мазето. Друго е, ако има осветление. А и сме международен път тук. Катастрофи стават постоянно. Преди една седмица стана катастрофа, една кола с момчета се ударили в тир. Като ходя в София навсякъде всичко свети. А тук при нас, в Гъмзово, и изобщо в Северна България имаме през три-четири стълба осветление и не се поддържа. Недостатъчно е уличното осветелние... Вечер се придвижваме със страх, прибираме се към 17,30 часа със страх. Оттук минава главинят път от и за Брегово. Много пъти са ставали катастрофи точно на този завой в посока Видин. Даже никакви мерки не се предприемат и за това... Има осветление, но не свети навсякъде. На горния път - околовръстния, нито една крушка не свети. Завчера стана катастрофа и сега се прибират хората в тъмница. Тук, в центъра, свети, тук - не свети, нагоре има. Пълно е с кражби. Онази нощ дошли едни софиянци на гости и им разбили колата, взели акумулатора, всичко... Улично осветление има тук-таме. Моята улица е в окаяно положение- няма нито крушка, нито асфалт... Едва мога да се измъкна с колата от вкъщи. Имам две внучки, които учат в Брегово. Сутрин ги изпращам с прожектор... По принцип има осветление, но не трябва да има над всяка къща осветелнеие- не е нормално."

СнимкаСпоред Закона за устройство на територията външното изкуствено осветление на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти - публична общинска собственост, задължително се осигурява от Общината с цел създаване на условия за безопасно нощно движение, както и на подходящ нощен облик на населените места. Ето защо потърсихме кмета на община Брегово Милчо Лалов.

"За конкретния случай имам точна информация. Имало е аварии в два трафопоста и те са отстранени от Община Брегово. След това възникват други аварии, за които никой не ни уведомява. Това се установява снощи /13 януари/, когато изпратих специалистите от общинската администрация да извършат преброяване и установяване на светещите и несветещите тела  на територията на село Гъмзово. Трябвало е кметът да уведоми Общината своевременно, той това не го е направил и вследствие на това една част от кварталите на Гъмзово са останали без улично осветление. Сега в момента специалистите са там и предполагам, че днес, 14 януари, най-късно утре до обяд, осветлението ще бъде възстановено. Моите специалисти са видели какъв е проблемът, закупени са необходимите резервни части, в момента ги монтират", заяви Милчо Лалов.

СнимкаОколо 750 са светещите тела в населените места в община Брегово. За да е нормално осветлението на улиците и обществените места, са необходими 1800 светещи тела, е установило предпроектно проучване във връзка с кандидатстването на Общината по програмите за енергийна ефективност.

"Това състояние на уличното осветление не е достатъчно, за да кажем, че сме решили проблема. Непрекъснато залагаме средства в бюджета, правим това, което е по нашите възможности и ще продължим да кандидатстваме по европейските фондове за подобряване на уличното осветелние - една много чувствителна тема за нашите избиратели, които искат някаква сигурност. Тази сигурност ще я подсигурим именно и чрез това улично осветление. Не сме се примирили, непрекъснато го подновяване, но това не е достатъчно. Не сме решили проблема до край", призна кметът на Общината.

Потърсихме и кмета на Гъмзово Любослав Ангелов, който ни каза, че жител на селото го е информирал за проблема с уличното осветление, след като първо подал сигнал до Радио ВИДИН. Кметът уведомил Община Брегово, откъдето изпратили екип за отстраняване на аварията.

Тази сутрин отново говорихме с Любослав Ангелов. Той обясни, че необходимите резервни части са закупени, в момента се разчиства пътят около трафопоста и до довечера аварията може да бъде отстранена. Радио ВИДИН ще продължи да следи случая.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50