Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски писта в Чупрене?

Летният и зимен туризъм в Чупрене- възможности за развитие на икономиката в региона

7
Снимка: Радио ВИДИН

Идеята за развиване на зимен туризъм в Чупрене е още от 2012-2013 година, когато Търговско-промишлената палата във Видин и общини от областта разработиха стратегии за развитие на туризма. Тогава беше направен план за инвестиции под връх Миджур и бяха предложени две трасета за ски писти. Това даде началото на проучване на възможностите, които предоставя планината.

Архитект Емил Леков, който е проектирал Банско, идва на място в Чупрене и след първоначалния оглед установява, че условията, които предлага планината са добри и че може да се развива целогодишно туризъм, в това число и зимни спортове. Така се стигна до общественото обсъждане в Чупрене на Общ устройствен план на туристическа и ски зона "Миджур".

"Първоначалната идея за развитие на зимния туризъм не е издържана, тъй като във възможностите и традициите, които съществуват на място, са застъпени летните форми и предимно пешеходния туризъм. Легловата база показва, че туризмът е значително неглижиран- с няколко туристически хижи с десетина легла, не може да говорим за икономически ефект от развитие на туризъм", каза архитект Емил Леков.

Проектните предложения обхващат една част от землището с площ около 500 хектара. Достъпността до общината в Северозападна България има всички недостатъчни на връзките на региона с другите части на страната. Независимо от местните забележителности и дадености, които предлага планината, те са труднодостъпни.

Снимка"В бъдеще е желателно и с усилията на държавата да се мисли за развитие на инфраструктурата, която да доведе туристическия поток", заяви архитект Емил Леков.

Горският фонд е най-голям процент от предвидения терен- той заема 45% от територията на Общия устройствен план. Направени са проучвания на флората и фауната, които са показали, че Фондът е подходящ за различни форми на туризъм. Земеделският фонд е 28% и 26% е защитената местност "Миджур", която е със специален статут.  

"Природните качества на средата в землището на село Горни Лом дават много добри условия за развитие на туризма. За съжаление този ресурс не е използван пълноценно. Той е използван за нуждите на земеделието и основно на дърводобива", каза още архитект Емил Леков.

СнимкаОт гледна точка на темтературите на въздуха условията за целогодишен туризъм също са подходящи, твърдят специалистите. Релефните особености са добра предпоставка за развитие на екотуризъм, познавателен туризъм, планински туризъм, спортен туризъм, любителски фотолов. Наличието на достатъчно водни ресурси ще може да осигурява системата за технологично заснежаване, защото няма да нужда от създаване на изкуствени водоеми. Най- големият проблем е намаляващото население- от 1946 година до 2012 година населението е намаляло от 10 000 на 2000 души, а това поставя много въпросителни върху демографското развитие и икономически активното население, което може да осигури като гръб развитието на каквато и да е икономическа дейност. Демографският ресурс, с който могат да се обслужват туристите е един въпрос, който тепърва трябва да бъде решаван.

Летните форми на туризъм в планината предоставят много възможности. Общата дължина на туристическите пътеки са 11 900 метла. По отношение на летните атракции се предлагат места за въжени паркове, за пикник, за фотонаблюдение. Ако проектът бъде приет, тези предложения трябва да се реализират по индивидуални проекти.

Зимният туризъм в Чупрене не е развит, в региона обаче има такъв- в съседна Сърбия. Условията в нашата страна като надморска височина и задържане на снежната покривка са по-добри, според проучванията на различните агенции. Проектът за ски туризъм в Чупрене предлага 14 трасета, подходящо избрани според наклоните, така че да се осигури възможност за каране на ски от хора с различни възможности. Предвиждат се и 4 учебни плаца за началното обучение, малки влекчета, детски карусел, съоръжения за начинаещи. Основен акцент е системата за лифтови съоръжения, която е предназначена за лятото и за зимата. Три от тях ще работят целогодишно. Основното съоръжение е шестседалково. Предвидено е изграждане на сграда за  администрацията, която ще управлява самата зона, билетен център, медицински пункт на планиската стасителна служба, магазин за спортно и туристическо оборудване, център за наемане на туристически водачи.

Снимка"Към настоящия момент идея за финансиране нямаме. Тепърва ще бъде търсен инвеститор. По европейски проекти това не може да бъде финансирано- нещо, което генерира или носи приходи нито ще бъде одобрено, нито ще бъде финансирано. Имахме миналата година гости от Германия, които проявиха голям интерес. Имахме интерес и от Руска страна. Какво ще се случи само времето ще покаже. Смятам, че ще намерим инвеститор", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин пред Пламен Коцев.

Кметът е оптимист и смята, че до три години ще започне реализацията на проекта. Когато строителството започне, ще даде работа на целия регион- на хора от Видинска и от Монтанска област, която е на 40 километра от Чупрене.

Пламен Коцев се срещна и с двама от собствениците на къщи за гости в Чупрене- Радослав Младенов и Божидар Цветков. И двамата смятат, че идеята за зимен туризъм е добра и може да осигури промяната, която е необходима на целия Северозападен регион.

Снимка"Виж, това е хубаво... Аз съм скептичен. Фирми, които идваха да работят, си караха техни хора. Местни хора едва ли ще работят... Идват и чужденци, една група от 20 човека имаше... Туризмът не може да храни нито община, нито държава. Колко семейства ще се хранят от туризъм? Ние трябва да докараме една четвърт от Европа тук да снове, за да ни храни. А и хората тук нямат такава култура... Временно докато се строи десетина година, някои ще пълнят джоб, гуша, кой каквото има и след това ще останат работите на самотек и ще затихнат. И край...", смятат местните хора.

Дали ще се оправдаят опасенията им, предстои да видим. Първо обаче ски зоната трябва да стане реалност. Според най- оптимистичните прогнози това ще бъде към 2020 година.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50