Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 10 заплати за учителите при пенсиониране

"Всички учители, които ще се пенсионират след 2 август 2016 година ще получат по 10 работни заплати." Това каза в училищната рубрика на Радио ВИДИН Евлогия Манджукова, директор на ПГТ "Михалаки Георгиев"- Видин и председател на учителския синдикат към КНСБ.


"При пенсиониране учителите ще получават не както бе до сега по 8, а по 10 заплати. Синдикатът на българските учители успя да направи няколко важни неща! Първо- тези 8 работни заплати бяха договорени в отрасловия колективен трудов договор и те важеха само за синдикалните членове и за членовете на работодателските организации. По същото време се обсъждаше вече и приетият закон за предучилищното и училищното образование и там госпожа Такева с неимоверни усилия успя да вкара не 8, а 10 работни заплати. Като тези заплати вече не са зависими от това дали са договорени в колективния трудов договор, или не са договорени. Припомням, че валидността на един колективен трудов договор е 2 години, т.е. сега може да е прието, следващата година може да не го приемат, тогава отново от 8 отиваме на 6 заплати. Докато сега вече всички учители имат гаранцията със закона, че при пенсиониране ще получават 10 работни заплати. Не е кой знае какво, но от гледна точка на Кодекса на труда, където са 6, 4 заплати си е добра придобивка. Г-жа Такева не спря до тук , защото в новия проект на отрасловия колективен трудов договор, вече са заложени при пенсиониране да бъдат изплащани 11 работни заплати. Мисля, че това е едно изключително добро постижение и се надявам да мотивира повече млади хора да влизат в системата на образованието. Въпреки, че на младия човек като му говориш за пари при пенсия, това изглежда много далечно…"

За чия сметка ще бъдат обезщетенията в детските градини?

"Другото, което направи Синдикатът на българските учители от тази година, е обезщетенията при пенсиониране, при напускане на работа, при съкращение, за детските градини, които бяха изключителен проблем на всички общини, сега вече ще бъдат за сметка на Националната програма и няма да тежат на бюджетите на общините или на бюджетите на детските градини. За това Синдикатът заслужава аплаузи! Вярно, бе подкрепено от сдружението на общините, но ако влезете в сайта на Синдиката на българските учители и погледнете заседанията на отрасловите съвети ще видите под каква строга процедура се провеждат тези съвещания и там водещо място има Синдикатът на българските учители."

Кога влизат в сила 10 –те заплати при пенсиониране?

"10 –те заплати при пенсиониране влизат с новия закон за образованието, считано от 2 август 2016 годна. Всички учители, които ще се пенсионират след 2 август 2016 година ще получат по 10 работни заплати." 

Как реагират директори на училищата при отсъствието на учителите? Какво се случва с програмата "Без свободен час" при условие, че учителите постоянно намаляват?

"Това е изключително полезна програма, тя решава много въпроси, свързани с организацията на учебния процес, в моменти, когато отсъстват учители. За да може да се ползваме от тази програма успешно, всяко едно училище би трябвало да разполага с една банка от резервни кадри, ако не може да разчита на учителите, които са от училището. Програмата покрива всички случаи на отсъствие на учител, с изключение на този, когато учителят е излязъл в платен отпуск. Програмата финансово покрива, за да не се черпи двоен фонд – един път плащаш на учителя, който е на квалификация, примерно и в същия момент да плащаш на заместник, излиза че училището трябва да харчи двоен фонд "работна заплата". И първите години се получаваше ситуация, при която директорите, за да спасят бюджета, не пускаха учителите на курсове за квалификация или не осигуряват работния процес. Това е едно добро решение, позволяващо учители, които са на борсата, да бъдат използвани като заместници, които да покриват тези учебни часове."

В тази база с учители включени ли са и пенсионирани учители?

"Да, пенсионери, безработни. В нашето училище, когато отсъства учител по професионална подготовка, аз веднага мога да му намеря заместник, защото имам 8 броя такива учители, но когато отсъства учителят по химия, аз трябва да търся друг учител по химия от друго училище или пенсиониран такъв, или безработен. Този учител се финансира именно от тази мярка "Без свободен час" към националната програма "Оптимизация на училищната мрежа"."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50