Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" ще се случи

Дарители помогнаха да не се прекъсне традицията на летните фолклорни събори на читалището в село Флорентин

7
Снимка: Колаж Ваня Минева


В края на юли организаторите на традиционния фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие", който трябваше да се проведе за девети пореден път в крайдунавското селце Флорентин, обявиха, че това няма да се случи.

Причината- недостиг на средства, защото гласуваната от Общинския съвет в Ново село скромна сума не стигаше да покрие дори 10% от бюджета на събора.

"Добрата новина дойде по телефона", призна един от основните организатори на събора- Борислав Митрашков. С него се свързала Глория Василева и заявила:

Събор във Флорентин, Снимка: Радио ВИДИН, архив"Аз ще платя всичко. Бях изумен и се опитах да обясня, че вече сме върнали заявките...Но тя беше категорична: "Почвай отново всичко!" И аз започнах. Продължаваме и сега. Имаме 11 заявки, очакваме още. Новост, която въвеждаме тази година, за да се развиваме, е надиграване. То ще бъде с две хора- шира и батута. На който каквото му се падне! Ще има жребий- всяка група ще си тегли по талонче. Ще има и жури. Започваме на 19 август, петък, с експозиция на открито на нашия читалищен етнографски музей. Така ще покажем нашите бит и култура. Ще има и представяне на обредни хлябове, питки и баници. Предвиждаме изложба още на рибни ястия и домашни бели вина- те са подходящо за лятото меню. Началният час в петък е 17:00. В първата вечер, в концертната част е представянето на влашкия фолклор и гостуващите румънски групи. А в събота са българските хора и надиграването. Благодарение на младото семейство Рангел Николов и Глория Василева събор във Флорентин ще има", категоричен бе Боби Митрашков.

Галерия

Вижте още

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48

"Неделник" от 21 юни 2020 година

"Неделник" брой 314 е тук. Старите вестници- това преглеждаме за начало. След това ще поклюкарстваме. Защо? Казват, че всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Факт е, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюкарстването е част от живота - където има групи, там..

публикувано на 21.06.20 в 13:05

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27