Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да научим чужд език 5 пъти по-бързо?

Сугестопедията- уникален български метод за обучение

5
Снимка: Личен архив
Ще успеем ли да научим език по-лесно и по-бързо, ползвайки скритите възможности на човешкия мозък? Как можем да учим по метода на сугестопедията? Отговор на тези въпроси търсим с Митанка Тодорова, учител по английски език. Тя преподава по метода сугестопедия в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Този начин на обучение  използва скритите възможности на човешкия мозък. Създател на метода е проф. д-р Георги Кирилов Лозанов, (1926 – 2012)- български учен, психиатър, невролог, психолог и педагог, създател на сугестологията и сугестопедията. 


"Сугестопедията е уникален български метод за изучаване на чужд език. Той е съчетание от педагогика и психология и е оригинална система за ефикасно усвояване на знания по позитивен и спонтанен начин. Без стрес и напрежение, без умора, с помощта на изкуството, с помощта на класическата музика. Основава се на 7 задължителни закона – Любовта към хората; Свободата на избор; Убедеността на преподавателя, че нещо необикновено се случва, че неговите ученици могат да научат съответния чужд език; Многократно увеличен учебен материал; Ползва се златната пропорция, която се открива навсякъде в природата, в обучението тя се изразява като липса на индикатор на умора; Приложение на класическото изкуство и естетиката; Разиграват се ролеви игри, пее се на съответния език, танцува се. Частта чрез Цялото. Текстовете са преведени на съответния език, за да се улеснят обучаваните."

Кой може да преподава по метода сугестопедия? Снимка

"Преподавател сугестопед може да стане всеки човек, който е минал специално обучение. Обучението трае дълго време, преминават се няколко етапа. Много е важно да се работи в екип, да има съмишленици, да има с кого да общуват преподавателите, да обменят информация. Във Видин, за съжаление, няма колеги сугестопеди, всички са от другите по-големи градове – Варна, София…"

В чист вид ли ползвате метода на проф. Лозанов?

"Не, ползвам елементи на сугестопедия. Ползвам едно мое лично разработено помагало, което е необходимо на мен и на моите ученици, за да постигнем основната цел на обучението в 8-ми клас- това е успешното явяване  на външното оценяване по английски език. Ние се забавляваме в час, забавляваме се на английски език. Вече две години ползвам елементите на метода, до сега са минали четири класа при мен. На всички им е приятно, забавно. Това са първите 100 часа от обучението по английски език, след тях правя обратна връзка- въпроси, на които децата отговарят. Всички са много доволни. Децата сами казват: "Аз нищо не знаех, а сега научих толкова много."

Митанка Тодорова е изучавала италиански език по метода на сугестологията и само след четири дни, след общо 16 часа проговаря на италиански език.

Получава ли този метод международно признание?

"Още през 1978 година, сугестопедията е призната от ЮНЕСКО като най-добър, най-хуманен метод за обучение. За съжаление, много малко колеги използват този метод в преподаването си в държавните училища."

"Сугестопедията е наука за създаване на различни неманипулативни и нехипнотични методи на обучение както по чужди езици, така и по всички останали учебни предмети за всички възрасти на нивото на резервите - потенциалните, неизползувани възможности на мозъка/ума" - казва проф. Лозанов. Става ясно, че хипноза не се използва, а внушение?

"Не, хипнозата е отречена от самия създател. Да, внушението го има. То е, че всеки може да научи език или всякакъв друг предмет стига да се намери пътят до неговото съзнание, до неговите резерви. Различните хора учат по различен начин и сугестопедията предлага индивидуални пътечки до всеки един участник в обучението, спазвайки седемте закона."

Какво представлява самата структура на преподаването? Снимка

"Чрез игра, театър, музика. Музиката звучи като фон, слушаме Моцарт, Бах и Бетховен са най-често слушаните композитори. На фона на музиката на Моцарт учениците възприемат най-добре материала. Задължително се прави активен и пасивен концертен сеанс, като текстът се изчита от преподавателя на фона на музика, учениците следят текста, следят и превода. Втория път се изчита вече пасивно, те могат дори да си затворят очите, дори могат да рисуват, да мечтаят. След това се играят ролеви игри, диалозите се изиграват от самите участници, ползвайки различни атрибути- шапки, шалове, очила, те могат да приемат различни самоличности. Дори е хубаво да приемат различни самоличности, особено ако се притесняват, че не могат да научат езика, ако се притесняват, че ще се изложат. Когато не използват собствените си имена, а някакви прякори, те се освобождават от това притеснение. Влизайки в роля, те не се притесняват."

Подходящ ли е този метод за деца с дислексия, примерно?

"При дислексията човек има проблем с възприемането на писмен текст, а сугестопедията предлага по-лесно обучение не само по чужд език, дори само при слушане не е нужно да има писмен текст. Тук няма домашни, почти няма писане, освен, ако учениците не искат да си водят записки. Този метод е подходящ и за незрящи хора. За деца с аутизъм също е подходящ. Детето само за четири седмици става много по-комуникативно, по-спокойно."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50