Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дубна- скок в бъдещето

Валентина Велева: "Човечеството е все още на ниво детски манталитет и все още се боричка ненужно с Природата"

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


Своето звездно приключение преживя през това лято преподавателят по физика във видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" Валентина Велева. Тя посети с колеги физици Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. Той е най-големият в Русия (и в бившия СССР) център за научни изследвания в областта на ядрената физика и физиката на елементарните частици. Световният научен център често в научните среди е наричан само "Дубна".

"Тази година се честват 60 години от основаването му като международна междуправителствена организация за експериментални и теоретични изследвания в областта на високите енергии, физика на кондензираната материя, неутринната физика и астрофизика. В научния комплекс работят 7 лаборатории, всяка от които по мащаб се равнява на голям академичен институт", разказва Валя.

Валя Велева с колеги в Дубна, Снимка: Личен архивВ Института за ядрени изследвания има: Лаборатория на физика на високата енергия- използва за работата си нуклотрон- свръх проводящ колайдер на тежки йони и поляризирани частици. NIСA предстои да бъде построен до 2020 година; Лаборатория по ядрени проблеми- "Джелепов"- изучава физиката на частици с висока и свръхвисока енергия и свойствата на неутриното; Лаборатория за ядрени реакции- провежда експерименти за установяване на физични и химични свойства на тежките елементи; Лаборатория по неутронна физика- т.н. експеримент "Байкал"- за улавяне на неутрино; Лаборатория по радиационна биология- IREN; Лаборатория по информационни технологии- Централен изчислителен комплекс от свръхкомпютри и Лаборатория по теоретична физика "Боголюбов".

Институтът в Дубна, Снимка: Валя Велева, Личен архивВ световноизвестния научен център със славянска усмивка са нарекли плувния си басейн "Архимед"... За изкушените от физиката посланието е ясно, а за позабравилите наученото в часовете по физика в училище, нека припомним закона на Архимед, според който потопеното във вода тяло е подложено на плавателна сила, равна на теглото на изместената от него течност...

"Беше страхотно лято. Дубна е невероятно място. Бях два пъти в ЦЕРН-  много е впечатляващо! Но в Дубна имах възможност да видя и да усетя постиженията на науката и тяхното приложение. В Дубна са открити пет нови химични елемента, които чакат потвърждението на научната общност и ще намерят своето място в таблицата на Менделеев. Бяхме допуснати в зала, в която се генерира антимагнитно поле. Бяхме в залите за лъчелечение и видяхме как се обстрелват с неутрони туморни заболявания. Показаха ни различни възможности за използване на неутроните", споделя Валя и обещава да разкаже за впечатленията си от Дубна на своите ученици. Нещо повече, подготвила им е и интересни физични задачи, които са свързани с видяното в Дубна. Любопитна съм да науча дали човечеството е на прага да намери начин за улавяне и контрол на енергии, над които до сега не е имало власт. Ето какво мисли Валя за това:

"Хубаво би било човечеството първо да поумнее, а после да върви напред и нагоре с научните достижения- за да използва енергиите за съзидание, а не за разрушение. За съжаление човечеството е все още на ниво детски манталитет и все още се боричка ненужно с Природата."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50