Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е хореографът Ина Колева

Ина Колева: "Започнеш ли веднъж да се занимаваш с нещо, трябва до край да издържиш"

12
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота пишем заедно с една нежна и чувствителна жена, със смесена славянска кръв, с живи младежки мечти и светла душа. Тя се казва Ина Колева- хореограф и художествен ръководител на танцовата школа "Финес" в Монтана.

Седнали сме с Ина край езерото в центъра на града край Огоста. На крачка от нас лениво се плиска вода. Шумят дървета. Тичат деца. Разхождат се хора на всякаква възраст, привлечени от спокойствието на парка. Разказът на Ина за нейния живот започва от нелекото ни "сега", но още в първите минути тя преодолява с лекота хроничната тревожност на настоящето и ме повежда към нейното детство- при първите уроци по балет, първите спектакли, първите спомени за голямата сцена.

Първата роля на Ина е на малко момченце в спектакъла "Мадам Бътерфлай". Роля малка, но много важна за спектакъла. Болката, страданието на нейния герой и неговата майка толкова трогват публиката, че още от следващия ден петгодишната актриса става разпознаваема и на улицата я спират да я попитат тя ли е играла детето в "Мадам Бътерфлай". Въздействието върху нея самата на този дебют е толкова силно, че Ина си спомня и до днес как тогава си е пожелала тази магия да продължи завинаги. И пожеланото се сбъднало. Сцената вече над 50 години е много важна част от живота на Ина. Тя споделя този спомен за своите първи сълзи и първи аплодисменти с децата, които обучава в своята танцова школа.

Ина Колева, Личен архив"Всяко нещо е трудно, докато се научи. Когато се научи, то става приятно и лесно", казва хореографът и художествен ръководител на школа "Финес" и ми споделя, че това е един от първите уроци, които нейните танцьори научават. Другият важен урок е:

"Започнеш ли веднъж да се занимаваш с нещо, трябва до край да издържиш."

Тези уроци тя е наследила от своята майка и ги предава на своите ученици, а и на своето момиче- Ина е майка на актрисата Елен Колева. Елен от дете е ежедневно в танцовата зала с мама. Така, като Ина започва заниманията си с балет когато е само на пет годинки...

"Бях строга майка, бях много критична към нея. Тя бе много мъничка, когато загуби баща си. Налагало ми се е да бъда за нея и майка, и баща. Понякога съм си мислила, че не искам да е точно като мен, защото е трудно когато си човечен, когато си мечтател... Ставаш лесно раним и страдаш. Като майка не съм искала и не искам детето да върви по най-трудния път- през болки и изпитания...", признава Ина. Но сега нейното момиче е вече пораснало:

Ина Колева, Личен архив"Тя преодоля немалко тежки моменти. Понякога ми се струва, че е по-силна и по-мъдра от мен. Грижи се за мен. Сега сме си много близки- като приятелки близки. Тя е зодия Овен и когато вземе решение, не се отказва. Дори да не съм съгласна с нея, тя знае, че винаги съм и ще съм до нея и с нея. И в грешките, и в успехите. Защото, ако не майка й, кой друг ще я подкрепя безусловно?"

За човешките ни избори, за предопределеността на Съдбата, но и за волята да преминаваме през изпитанията с достойнство и ненакърнени мечти си говорим днес в "Калейдоскоп" с Ина Колева.

Една крехка, но несломима жена- актриса, майка, педагог и хореограф, свързала живота си завинаги със сцената.

Учениците на Ина Колева, Личен архив"За да запазим отворени сетивата си за красивото, може би трябва по-често да се вглеждаме в малките неща от живота. Защото те- уж малките неща в живота ни, са истинските. И ще се почувстваме щастливи", казва Ина Колева. Тя пречиства душата си от натрупаните огорчения чрез любовта си към изкуството. Сцената, танцът, нейните ученици от школа "Финес" я зареждат с чистата енергия на пресътворяването. Тя носи през трудното ни настояще този светъл дар и щедро го споделя с публиката, която притаява дъх в тъмния театрален салон в онези вълшебни няколко секунди преди началото на всеки спектакъл. Тази добра магия владее живота на Ина вече повече от 50 години. Почувствали са я всички, които общуват с нея и нейното изкуство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50