Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Враца посреща международен форум за социална промяна

Снимка: "Фабрика за идеи"

Над 30 събития- изложби, намеси в градска среда, интерактивни панели, театрално представление, лекции, концерти, презентации, алтернативни турове в и около Враца, ще се проведат за три дни. Международният форум за социална промяна, движена от емпатия- "EMPATHEAST" се организира за първи път в Северозападна България. Той ще се проведе от 11-и до 13-и ноември.

Организаторите на форума са от "Фабрика за идеи", които проведоха тази година инициативата "Резиденция баба" във врачанските села Паволче и Челопек. Участниците ще работят за изграждане на ползотворно взаимодействие между различни поколения, между града и селото, изкуството и нуждите на един град, между граждани и политици.

Как сами да променим към по-добро ситуацията в Северозападна България
, ще разискват участниците в международния форум, каза  Янина Танева от "Фабрика за идеи", организатор на инициативата:

"EMPATHEAST" е опитът на "Фабрика за идеи" да събере хора от цялата страна да преосмислят имиджа на Северозападна България и да се опитат с хора от различни сектори, възрасти и професии да създадат едно пространство на идеи за Северозапада. Враца ще бъде домакин на над 10 лектора от различни държави, които са активни в сферата на социалната промяна и са успели по различен начин да изведат проблемите, използвайки иновативни подходи."


Гостите са от Холандия, Гърция, Италия и САЩ.

Участието във Форума е отворено за всеки, който иска да има активна роля в осъществяването на социалната промяна в страната ни. Участниците трябва да се регистрират и да изберат индивидуална програма.

Програмата на "EMPATHEAST" 2016, лектори и теми, можете да видите тук

Вижте още

Проверяват спазването на ковид-мерките в учебни заведения в Монтана

Засилени проверки за спазване на мерките срещу коронавируса извършиха инспекторите от РЗИ - Монтана. Контролът е ежедневен, но заради огнището в Шеста детска градина "Слънце"  само за един ден са извършени 17 проверки, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Елена Борисова: "11 броя детски градини, 4 детски ясли и  2 училища са..

публикувано на 24.09.20 в 16:56

Набират кадри чрез Информационна база "Заместващи учители"

25 учители са се записали в информационна база "Заместващи учители" към Регионално управление на образованието - Враца. Повечето от тях са с начална и предучилищна педагогика. Информационната база не е нова, но в момента, отчитайки пандемичната обстановка, се набляга на създаване на резерв от кадри, които при необходимост да се включат в образователния..

публикувано на 24.09.20 в 16:44

"Паметта на водата"- новото заглавие в афиша на монтанския театър

"Паметта на водата" е премиерният спектакъла на Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана.  Премиерата на трагикомедията от Шийла Стивънсън е тази вечер. Режисьор на постановката е професор Елена Баева, а музиката е на Йосиф Герджиков.  Петима млади актьори -Мила Топалова, Михаела Берчева, Димитрина Проданова, Стефан Милков и Тихомир Иванов..

публикувано на 24.09.20 в 16:42
Златко Живков награди част от победителите

Отличиха най-добрите рисунки в конкурса "Тъпан бие, хоро се вие"

Рисунки на деца от 26 държави разгледа тази година журито на международния конкурс "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от община Монтана в рамките на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев” – Монтана 2020. От българска страна се представиха участници от 38 населени места. За първи път сред отличените работи има творби, създадени в..

публикувано на 24.09.20 в 16:07

Започна ремонт на видинското читалище "Цвят"

Ремонтни дейности се извършват на сградата на читалище "Цвят" във Видин. Със средства от дарения и собствени приходи ще бъде укрепен покривът, за да се спрат проблемните течове , обясни секретарят на културната институция Любомир Илиев:. "В момента предприемаме ремонт на покрива, който е изключително проблемен, при всеки дъжд се появяват течове,..

публикувано на 24.09.20 в 15:33

Преобразяват площада в Белоградчик

Официално започна същинският ремонт на площад "Възраждане" в Белоградчик.  До момента бяха подменени водопроводните тръби, които минаваха под площада. Новото проектно решение запазва максимално част от съществуващите елементи на площада, както и съществуващата декоративна растителност. В югоизточната част се предвижда изграждането на нова обходна..

публикувано на 24.09.20 в 13:32
Младежки дом - Монтана

Монтанчани разучават български хора на концерт

Фолклорен концерт-работилница "На хоро в Монтето" организира Младежки дом - Монтана. Концертът е част от инициативата "Европейски дни на наследството". На 26 септември, събота, от 11.00 часа представителен танцов асамбъл   "Младост", певческа група "Пъстренец Jr." и камерен народен хор "Пъстренец" ще представят пъстра фолклорна..

публикувано на 24.09.20 в 11:52