Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Враца посреща международен форум за социална промяна

Снимка: "Фабрика за идеи"

Над 30 събития- изложби, намеси в градска среда, интерактивни панели, театрално представление, лекции, концерти, презентации, алтернативни турове в и около Враца, ще се проведат за три дни. Международният форум за социална промяна, движена от емпатия- "EMPATHEAST" се организира за първи път в Северозападна България. Той ще се проведе от 11-и до 13-и ноември.

Организаторите на форума са от "Фабрика за идеи", които проведоха тази година инициативата "Резиденция баба" във врачанските села Паволче и Челопек. Участниците ще работят за изграждане на ползотворно взаимодействие между различни поколения, между града и селото, изкуството и нуждите на един град, между граждани и политици.

Как сами да променим към по-добро ситуацията в Северозападна България
, ще разискват участниците в международния форум, каза  Янина Танева от "Фабрика за идеи", организатор на инициативата:

"EMPATHEAST" е опитът на "Фабрика за идеи" да събере хора от цялата страна да преосмислят имиджа на Северозападна България и да се опитат с хора от различни сектори, възрасти и професии да създадат едно пространство на идеи за Северозапада. Враца ще бъде домакин на над 10 лектора от различни държави, които са активни в сферата на социалната промяна и са успели по различен начин да изведат проблемите, използвайки иновативни подходи."


Гостите са от Холандия, Гърция, Италия и САЩ.

Участието във Форума е отворено за всеки, който иска да има активна роля в осъществяването на социалната промяна в страната ни. Участниците трябва да се регистрират и да изберат индивидуална програма.

Програмата на "EMPATHEAST" 2016, лектори и теми, можете да видите тук

Вижте още

Снимката на 4 декември 2023 година

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет.  Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени..

публикувано на 04.12.23 в 18:05
СУ

Видинското училище по изкуствата организира коледен маратон

Коледен маратон за изкуство организират от Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин. Конкурсът е насочен към всички училища в града, каза учителят по музика и пиано в учебното заведение Ана Илиева :  "Във всички училища има деца, които обичат да се занимават с изкуство и ние ги каним да станат част от нашата изява. Планираме един..

публикувано на 04.12.23 в 17:11

В село Доктор Йосифово вече има вода

"Възстановено е водоснабдяването и в село Доктор Йосифово – последното от трите села в община Монтана, в което от близо седмица няма вода", съобщи кметът на Монтана Златко Живков . Помпената станция на селото ще бъде захранвана с агрегат, осигурен от ВиК – Монтана, докато "Електроход" възстанови електроснабдяването до нея. Подобно е..

публикувано на 04.12.23 в 16:31

Лозина Николова обжалва отстраняването ѝ от Общинския съвет във Видин

Лозина Николова обжалва в Административния съд във Видин решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха прекратени пълномощията ѝ като съветник във видинския местен парламент от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Според Общинската избирателна комисия с назначаване на Лозина Николова на длъжност..

публикувано на 04.12.23 в 15:27

Светослав Славчев: С чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално (видео)

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев (на снимката - първият вляво) за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния..

публикувано на 04.12.23 в 14:30

Открита приемна във Видин представи възможностите за европейско финансиране

Във Видин се проведе последната от поредицата открити приемни, организирани от Областния информационен център (ОИЦ), свързани с възможностите за финансиране от Европейския съюз на програмите, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027. Сред тях са интегрираните териториални инвестиции и енергийната ефективност за гражданите и бизнеса,..

публикувано на 04.12.23 в 13:26

Църква в Лом е основно ремонтирана

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм „Свети Никола Стари“ в Лом . Църквата е обновена по проект на Видинската митрополия, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Кметът Цветан Петров и народният представител Ирена Димова..

публикувано на 04.12.23 в 11:16