Съдиите ще гласуват експериментално за членове на ВСС

Снимка: Жоро Александров
Съдиите ще гласуват експериментално днес и утре за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи председателят на Окръжния съд във Враца Надя Пеловска.

Задължението за вота е регламентирано с последните изменения за съдебната власт, които са в сила от август т.г., които разпореждат за членове от професионалната квота – съдии, прокурори и следователи, на ВСС да се извършва след пряк избор.

Вотът става пряко и електронно. Прякото гласуване се реализира по време на общото събрание в София, а за магистратите, които не желаят да пътуват до София, могат да дадат гласа си и и електронно.

"Пробното електронно гласуване е предвидено за 16-и и 17-и ноември, като има две дати, за да се тества системата и за евентуален балотаж", обясни Надя Пеловска.

Всеки магистрат избира по какъв начин ще гласува – електронно или не, като ВСС е изготвил специални декларации.

„Електронните бюлетини представляват талони, които се раздават на съдиите на случаен принцип. На талоните е изписан персонален код за гласуване.“

ВСС съставя избирателните списъци, както и всички останали подробности, организиращи този избор, допълни Надя Пеловска. Гласуването не е задължително, а при магистратите няма опция „не избирам никого“.


Вижте още

Бюджетът на Мездра ще инвестира в образованието

Близо 11 млн. и 500 хил. лева са заложени в проектобюджет 2020 година на община Мездра, който е предложен за обществено обсъждане на 22 януари от 10 часа в заседателната зала на общинска администрация. От собствени имуществени, данъчни и неданъчни приходи се очаква около 5 млн лева. За ремонт на улици са заложени малко над 900 хил.лева, за..

публикувано на 17.01.20 в 14:51

Намалява броя на противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Мездра прие отчета за своята дейност през 2019 г. "През отчетния период се наблюдава намаляване на броя на противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица" , отбеляза секретарят на комисията Силвия Петкова .  В подкрепа на това..

публикувано на 17.01.20 в 13:05

Бюджета за 2020 година ще обсъждат в Лом

Публичното обсъждане на бюджета на община Лом за 2020 година ще се проведе на 22 януари. Местната общинска управа очаква мнения, препоръки и предложения от гражданите, които са поканени от кмета д-р Георги Гаврилов на обсъждането. Община Лом ще получи от държавната хазна близо 17,5 млн. лева, а делегираните от държавата дейности са в размер на над..

публикувано на 17.01.20 в 13:02

Над 1300 пациенти са сменили личния си лекар във Видинско

1342-ма здравноосигурени са се възползвали от свободното си право на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2019-та година, съобщава пресцентъра на Районната Здравноосигурителна каса- Видин. Данните са за последния регламентиран период за преизбор на личен лекар.   Сравнителният анализ на данните за броя на хората в..

публикувано на 17.01.20 в 12:58

Ползват Ботевият път за нерегламентирано сметище

Десетки чували с животински остатъци – основно кокали и скелети от големи животни, са били изхвърлени край Враца. Мястото на мръсния товар е район, през който преминава бойният път на Ботевата чета и се намира на 15-ина километра от града под Околчица. На същото място се намира паметникът на четника Давид Тодоров. За нерегламентираното сметище..

публикувано на 17.01.20 в 12:05

Полицаи откриха нерегистрирани оръжия

. Претърсване на апартамент в к-с "Крум Бъчваров" са извършили полицейски служители, съобщава видинската полиция.  Разследващите открили и иззели нерегистрирана по надлежния ред въздушна пушка и две кутии с чашки за въздушно оръжие кал. 4,5 мм и 4,52 мм, сгъваем нож, харпун със стрела и ловен лък с пет стрели. Работата по случая продължава, в..

публикувано на 17.01.20 в 10:52

Непълнолетен вандалства в читалище

Неизвестно лице е разбило врата на читалището в село Лесура, след което е запалило народни носии, дървени столове, тон колона и дървен материал на обща стойност 1259 лева, съобщава ОДМВР-Враца. Полицейски служители от УП Криводол установили, че деянието е извършено от 17-годишен жител на селото.

публикувано на 17.01.20 в 09:47