Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири нови църкви се строят в община Монтана

Снимка: Община Монтана

Преди Рождество Христово кметът на Монтана Златко Живков отчете пред журналисти строителството и ремонтите на църквите в града и селата. Най-големият обект e храм „Свети Дух”, съобщават от местната управа. Големият проект с разгъната площ 1088  квадратни метра се строи от 10 години. Досега са инвестирани близо 2 милиона и 500 хиляди лева, от които 760 хиляди само през тази година. Средствата са  отпуснати допълнително и целево с решение на  Министерски съвет.


Строителството включва изграждане на електрическа, отоплителна, вентилационна  и ВиК инсталации, поставяне на  мазилки, подови настилки, фаянс, каменна облицовка на външната фасада, на пергола, на камбанарията и боядисване. Пет камбани са монтирани в камбанарията на храма. Най-голямата тежи половин тон, най-малката е 60 килограма.


През следващата година трябва да бъде изработен иконостас, изографисани стените, поставени полюлеите и направено вертикално планиране на пространството пред храма.


Други  56 хиляди лева са вложени в ремонт и строителство на църкви в селата на община Монтана. В три от тях се строят нови храмове– Трифоново, Войници и Крапчене.


В Трифоново са инвестирани 10 хиляди лева за изографисването на храма „Свети Свети Кирил и Методий”. Строителството му започна през 2014 година. Досега за него са похарчени 100 хиляди лева. Сградата е завършена, монтиран е иконостасът, осветлението и е оформено пространството около нея.


Първите  копки за изграждането на църкви в селата Войници и Крапчене бяха направени през 2015 година. И двата храма вече са на етап груб строеж. Тази година извършените строителни дейностите в тях са на стойност 20 хиляди лева.


Направен е ремонт на още три  църкви в селата Вирове, Благово и Горно Белотинци. 150-годишният храм „Свети Николай” в Горно Белотинци има нова фасада. Другите два храма- „Свети Архангел Михаил” в село Вирове и "Св. Троица" в село Благово са с ремонтирани покриви.


Вижте още

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

Кучета от цяла България са представени на юбилейната киноложка изложба в Монтана, каза Аврам Петков , председател на клуба за Българско овчарско куче. "Двайстата изложба е тази, юбилейна, традиционна е. Имаме кучета от цяла България, участниците са 122, най-много са овчарските кучета - 80. Има разделение в класовете - бебе от 3 до 6 месеца,..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00

Дъжд и ураганен вятър наводниха снощи Лом

Пороен дъжд, придружен с ураганен вятър наводниха Лом, изровиха градски улици и републиканския път II-11 (ул. „Ковачишка“), има и десетки паднали дървета и скъсани ел. проводници. Цели квартали останаха без ток за близо два часа.  Бурята потроши асфалтови настилки и наводни мазета, отнесе и покрив на бензиностанция.  Десетки коли се оказаха..

публикувано на 20.06.21 в 08:50

Раковишкият манастир очаква поклонници за храмовия си празник

Раковишкият манастир "Света Троица" отбелязва храмовия си празник днес, обясни сестра Елена от Светата обител. "Днес е петдесетият ден след Възкресение, тогава е основана християнската църква. Светият дух е слязал над апостолите. Усърдно се подготвихме да посрещнем гостите, на празника. Ще има Света литургия, курбан, почерпка за всички поклонници...

публикувано на 20.06.21 в 08:21

Без нови случаи на коронавирус в област Монтана

3 нови случая на коронавирус са установени през изминалото деноношие в българския Северозапад.  От тях 2 са в област Враца, а 1 в област Видин, сочат данните на Единния информационне портал.  От началото на пандемията най-много са заразените във Врачанско: 10 146. В област Монтана заразените към днешна дата са 6424, а във Видинско - 2991. В..

публикувано на 20.06.21 в 08:12

Празниците в Монтана продължават с киноложка изложба и парти на открито

С киноложка изложба и музикално парти продължават събитията, с които Монтана отбелязва духовния си празник Свети дух, каза Нели Василева , глaвен експерт "Култура и вероизповедания" в местната община. "Юбилейната 20-та киноложка изложба ще бъде в парк "Калето" от 11 часа. Във вечерните часове ще се проведе парк парти с дуета Монти и Петя Алекси,..

публикувано на 20.06.21 в 08:05