Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вършец показва 100-годишни носии

5
Снимка: Любо Андреев

Традиционни носии от Вършец са подредени в изложба. Експонатите са изложени в Художествената галерия.
Над 20 традиционни народни носии от Вършец и съседните села са подредени в изложба в Художествената галерия в курортния град. Автентичните носии са лични и са предоставени от собствениците им. В изложбата могат да се видят носии на 100 години от Спанчевци, Черкаски и други села, разказа уредникът в музея Благовест Драгиев:
"Като са включени модели на повече от 100 години... Това е всъщност, което кара Вършец да се гордее, че все още се съхраняват тези носии... Успяхме да направим едно кампания, с пенсионерски клуб "Чинарите", да се уведомят хората в общината и да предоставят съхранените от тях носии поне за десетина дни да бъдат изложени в тази зала."

Галерия

Вижте още

Разширяват гробищата край Враца

Новият гробищен парк във Враца да бъде разширен -  това ще обсъждат на редовното си заседание след седмица общинските съвет в града. Докладната е внесена от кмета Калин Каменов и касае разрешение от местния парламент за изработване на проект за подробен устройствен план за отчуждаване на частни земеделски имоти в местност „Дърводелци“, землище на..

публикувано на 20.04.21 в 08:20

Монтанско с най-много новозаразени за последните 24 часа

25 нови положителни проби за коронавирусна инфекция са отчететени за последното денонощие във Видинска област, сочат данните от Единния информационен портал.  С двама повече са установените новозаразени във Врачанско, където от началото на пандемията са регистрирани вече над 9500 случая.  Най-много са новозаболелите в Монтанско, където новите..

публикувано на 20.04.21 в 07:26

Снимката на 19 април 2021 година

Видинчани са    недоволни   от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". В началото на работния ден пред Информационния център на Община Видин се образува огромна опашка от желаещи да участват в програмата. 18 са новите..

публикувано на 19.04.21 в 18:05

Технически преглед на земеделска техника извършват в Мездра

Преглед за регистрация и годишен технически преглед на земеделската и горската техника ще се извърши утре, 20 април, на територията на община Мездра.  При извършването на технически прегледи е необходимо да бъдат представени съответните документи за нея. Собствениците, чиято техника е продадена, трябва да представят документ, удостоверяващ продажбата й...

публикувано на 19.04.21 в 17:38

18 творци участват в конкурса "Георги Тодоров" в Мездра

18 творци изпратиха свои творби за участие в конкурса "Георги Тодоров" на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра. Конкурсът се провежда в  три раздела – поезия, проза и краезнание, като творбите можеше да се изпращат и по електронната поща на читалището.  Така се включиха автори от Видин, Враца, Бургас и София, освен творци от Мездра и село Зверино...

публикувано на 19.04.21 в 17:23

Общински съвет Видин се събира след седмица

29 точки ще бъдат разгледани на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет във Видин.  След традиционните питания към кмета ще бъдат гласувани и постъпилите предложения. Първото от тях е за приемане на Прогноза за периода 2022-2024 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. След това на гласуване ще бъдат подложени..

публикувано на 19.04.21 в 16:59

Отменя се турне на израелски писател в Северозапада

Предвидените срещи с читатели в Северозапада на израелският писател с видински корени - Вацко Сауф, се отменят за неопределено време.  Причината е  пандемичната обстановка. По план срещите трябваше да се състоят в Монтана на 22 май, Враца - 25 май и Видин 1 юни.  Съорганизаторите на срещата от читалище "Нов живот" не изключват възможността за..

публикувано на 19.04.21 в 16:02