Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Въртоп- едно магаре и два магазина

10
Снимка: Радио Видин
Посещението ни в "Добро утро, кмете!" е във видинското село Въртоп. Село, в което жителите му намаляват прогресивно с годините, макар че не е отдалечено нито от Видин, нито от Димово. От главния път Е-79 до селото са само 3 км, но скоростта, която едно превозно средство може да развие по пропадналия път е доста ограничена. Като причина за лошото състояние на пътя хората посочват тежката техника на земеделските производители, която е нагънала асфалтовата настилка. Проблем през пролетта е и бързорастящата трева, която навсякъде в селото и в гробищния парк достига до метър височина. А средства за поддръжка на тревните площи няма. Това разказаха неколцина от жителите, които се бяха събрали пред един от местните магазини. Интересното е, че в село с тридесетина жители имат два магазина, обозначени като бакалия. За мeстните пенсионери сборният пункт е сутрин, а клюките са единственото забавление. Така е откакто затворили киното, театърът и операта, казват шегобийците.

"Кърпиха пътя преди време, но основата е слаба. Правят си магистралите, а ние- в кой век живеем? Вижте колко е тревясало, змии ще ни изядат. 37 са обитаемите къщи, а са били 150 навремето...", казаха местните.

СнимкаКметският наместник на Въртоп Петър Илиев посрещна екипа на Радио ВИДИН в кметството, което се помещава в голяма, просторна, но позанемарена сграда. Освен кабинета на кмета, другите врати на помещенията са заключени. Начело е на кметско наместничество със скромен брой жители- точно 37. През лятото живеещите тук се увеличават до 50. Оказва се, че кметът е най-младият в селото. Първото, което го питаме е, ще има ли някога ремонт на шосето до Въртоп.
 
"Специалистите говорят, че пътят няма отдолу основа и като минат тези тежки машини- трактори, комбайни, ТИР-ове, и го чупят. От Е-79 до селото са 3 км. Писал съм докладна до общинския кмет. Сега се очаква да започнат ремонти по пътищата. Отпуснати са 150 000 лв. за всички кметства, но колко ще бъде за нас, не мога да кажа", отговаря кметският наместник.

В добрите си години жителите са били над 900. Последният се е родил през 1963 година. Оттогава сватби, раждания и кръщенета няма. Отписват само споминалите се, казва кметът и ни посочва книгата.

Една от запустелите къщи във ВъртопВъртоп е село, в което имоти за продаване има колкото пожелаеш, а цените са повече от скромни. На пазара се продават къщи от 500 до 3000 лв. Наследничка предлага дори 2 дка двор с къща даром, само някой да го стопанисва, да поеме разходите пред нотариуса и да му плаща данъците. За съжаление, търсене няма, казва кметът Петър Илиев. Надеждата му е, че селото ще се оживи, когато започнат да си идват по-младите пенсионери.

И още за село Въртоп, този път от спомените, когато в селото кипял живот, раждали се деца, правели се големи тържества.


Селският салон не можел да събере хората, казва кметският наместник Петър Илиев. Салонът сега е заключен, таванът е прокапал, останали на пода са само старите снимки и стойката на киномашината. Превърнал се е в дом за лястовички и врабчета. В очакване на пациенти, които никога няма да дойдат е и кушетката на амбулаторията, показва ни помещенията кметът.


Параклисът във ВъртопГордост за селото е параклисът, подарен от местен богаташ преди години. Мястото за молитва е изработено в Турция и е сглобено на място. В двора му се намира и паметен знак на някогашния селски поп. А камбаната е автентичната, запазена отпреди 180 години. Веднъж хората я спасили от кражба, защото при падането си издала звук, разказва още кметът.

"Камбаната е от 1820 година, останала е от старата църква. Една година са правили опит да я откраднат, като са развъртели болтовете, тя паднала и издала звук. Комшиите са чули и го хванали крадците", разказа историята кметът.

Целия разказ за село Въртоп може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40