Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са танцьори от няколко поколения на представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при видинското читалище "Цвят"

Обичам го този ансамбъл!

Борис Калинов: "Любов и дисциплина са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада"

31
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп", в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отваряме страничка, посветена на любовта към българските народни песни и танци. Правим това заедно с момчета и момичета на различна възраст, обединени от спомените за детство, белязано от усмивката на един лъчезарен човек- Цветан Лозанов.

Защото Представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", при видинското читалище "Цвят", стана на 25 години. 25 кошници с цветя украсиха сцената на юбилейния концерт. Стотици пъти по 25 бяха спомените, които събраха в салона на видинския Драматичен театър танцьори и певци от няколко поколения. Имаше много усмивки, сълзи, блеснали погледи, провиквания- както някога, за да се разпознаят под белезите на времето вечните момчета и момичета, възпитаници на видинското читалище и на уникалния педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Обичам го този ансамбъл! Той е сплотен, в него създаваме приятелски взаимоотношения, които се запазват за цял живот. Ние сме съмишленици, ние сме колектив, ние сме артисти, които представят пред света това наше уникално българско танцово изкуство", признава Любомир Илиев, сега секретар на читалище "Цвят", също възпитаник на Цветан Лозанов от първите години на ансамбъла.

"Животът ме срещна с Цецо Лозанов през 1991 година- тогава пожелах да стана танцьор в неговия ансамбъл, а на следващата година вече бяхме в читалище "Цвят". От тогава и до днес ансамбълът е много важна част от моя живот и моята работа. Като секретар на читалището познавам много ансамбли- и наши, и от чужбина. Горд съм с нашия ансамбъл. 

Ансамбъл ЦвятНие събираме около себе си много почитатели, оставяме трайни следи навсякъде, където изнасяме концерти, често виждаме как хората от публиката се просълзяват. Така бе и на юбилейния концерт. За празника всички танци, които показахме, бяха в максималния си обем изпълнители. Цялата красота на едно изпълнение може да се види само когато един танц е представен така, както е зададен по хореографски текст- окомплектован изцяло с музика, с песни, с толкова танцьори, за колкото е написан. Нещо, което във Видин може да се види вече много рядко", обяснява Любомир Илиев и не пропуска да благодари на всички бивши танцьори, които за празничния концерт пристигнаха от всички краища на България.

"Работата в един такъв колектив преди всичко възпитава. Това е школа. Аз им вярвам на моите деца. И на големите, и на малките. Зная, че на сцената те винаги се раздават до край. И концертът се получи! Особено мъжкият танц. Права си, че събориха сцената. Почти буквално. Този концерт е и един урок за по-малките. Как каките и батковците играят! Тази приемственост е много важна за мен. Защото познаването и любовта към фолклора са начин да се запазим като нация. Когато обичаш децата, те ти вярват и също те обичат. Те ме държат жив. Много ги обичам! На всеки, който завършва, поръчвам да пази в сърцето си нашето изкуство", казва Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Уникален човек! Пожелавам му още дълги години да ни посреща тук, у дома. Винаги, когато си идвам във Видин, минавам през читалището и съм готов да се включа. Народните танци са нещо много специално за мен. Те отключват в мен българското. Нека на още много випуски след нас да даде това, което ние получихме- приятелство, патриотизъм, естетика", пожелава на Учителя един от солистите на танца "Комитско либе"- Калоян Пламенов, който сега е студент във Варна.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева

"Любов и дисциплина. Това са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада от танците, които танцувахме", казва един от най-чаровните солисти от последните години, сега студент- Борис Калинов.

"Беше страхотно да се съберем старите танцьори. Да ни е жив и здрав Цецо Лозанов, все така да ни радва, да се виждаме, да работим заедно", пожелава на Учителя и на себе си Станимир Иванов, студент в София.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня МиневаЗа възпитаниците на ансамбъл "Цвят" спомените от репетиционните периоди са уют, към който те искат да се връщат. Вече над десет от тях са избрали професионално пътя на хореографи. Те се връщат и помагат и даряват свои разработки на танци- така ансамбълът разширява репертоара си, а сегашните танцьори получават най-добрите уроци по екипност и респект пред Учителя.

"Да ни е жив и здрав още дълги години. Да се виждаме. Да се радваме един на друг, да ни зарежда с настроение и любов. Той ни даде всичко най-хубаво, което ни се е случило в нашите ученически години. Много го обичаме и уважаваме. Нека все така го обичат тези деца, с които сега работи и тези, които за празника пристигнаха от цяла България, за да бъдат на сцената с него", пожелават Йоана Ванкова и Наталия Спасова от Випуск 2003 на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" Видин.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"С Цветан Лозанов работим заедно повече от 30 години. Неговите деца на концерти ни зареждат с такъв хъс за работа, че само се моля да съм жив и здрав още дълги години да сме заедно. Защото за хубавото представяне на един ансамбъл си трябва и хубава музика. Когато на юбилейния концерт на сцената излязоха 20 млади мъже, просто занемяхме. Така играха, че ни напълниха душата. Нашият фолклор е много красив. Той е едно от най-ценните богатства, които можем да показваме на света", разказва с усмивка ръководителят на оркестър "Видин" Вени Петков.

Поговорихме си в "Калейдоскоп" с момчета и момичета на различна възраст, възпитаници на ансамбъл "Цвят" от различни поколения. И с човека, който е сърцето на тази неразделна общност- уникалният педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов. Нека го има! Нека още дълги години да носи като корона и плащ любовта на стотиците свои възпитаници, които са неговите духовни воини. Готови винаги да се отзоват, щом той ги потърси. Така всички ние ще имаме вярата, че българската песен и танц няма да бъдат забравени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50