Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са танцьори от няколко поколения на представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при видинското читалище "Цвят"

Обичам го този ансамбъл!

Борис Калинов: "Любов и дисциплина са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада"

31
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп", в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отваряме страничка, посветена на любовта към българските народни песни и танци. Правим това заедно с момчета и момичета на различна възраст, обединени от спомените за детство, белязано от усмивката на един лъчезарен човек- Цветан Лозанов.

Защото Представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", при видинското читалище "Цвят", стана на 25 години. 25 кошници с цветя украсиха сцената на юбилейния концерт. Стотици пъти по 25 бяха спомените, които събраха в салона на видинския Драматичен театър танцьори и певци от няколко поколения. Имаше много усмивки, сълзи, блеснали погледи, провиквания- както някога, за да се разпознаят под белезите на времето вечните момчета и момичета, възпитаници на видинското читалище и на уникалния педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Обичам го този ансамбъл! Той е сплотен, в него създаваме приятелски взаимоотношения, които се запазват за цял живот. Ние сме съмишленици, ние сме колектив, ние сме артисти, които представят пред света това наше уникално българско танцово изкуство", признава Любомир Илиев, сега секретар на читалище "Цвят", също възпитаник на Цветан Лозанов от първите години на ансамбъла.

"Животът ме срещна с Цецо Лозанов през 1991 година- тогава пожелах да стана танцьор в неговия ансамбъл, а на следващата година вече бяхме в читалище "Цвят". От тогава и до днес ансамбълът е много важна част от моя живот и моята работа. Като секретар на читалището познавам много ансамбли- и наши, и от чужбина. Горд съм с нашия ансамбъл. 

Ансамбъл ЦвятНие събираме около себе си много почитатели, оставяме трайни следи навсякъде, където изнасяме концерти, често виждаме как хората от публиката се просълзяват. Така бе и на юбилейния концерт. За празника всички танци, които показахме, бяха в максималния си обем изпълнители. Цялата красота на едно изпълнение може да се види само когато един танц е представен така, както е зададен по хореографски текст- окомплектован изцяло с музика, с песни, с толкова танцьори, за колкото е написан. Нещо, което във Видин може да се види вече много рядко", обяснява Любомир Илиев и не пропуска да благодари на всички бивши танцьори, които за празничния концерт пристигнаха от всички краища на България.

"Работата в един такъв колектив преди всичко възпитава. Това е школа. Аз им вярвам на моите деца. И на големите, и на малките. Зная, че на сцената те винаги се раздават до край. И концертът се получи! Особено мъжкият танц. Права си, че събориха сцената. Почти буквално. Този концерт е и един урок за по-малките. Как каките и батковците играят! Тази приемственост е много важна за мен. Защото познаването и любовта към фолклора са начин да се запазим като нация. Когато обичаш децата, те ти вярват и също те обичат. Те ме държат жив. Много ги обичам! На всеки, който завършва, поръчвам да пази в сърцето си нашето изкуство", казва Цветан Лозанов.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"Уникален човек! Пожелавам му още дълги години да ни посреща тук, у дома. Винаги, когато си идвам във Видин, минавам през читалището и съм готов да се включа. Народните танци са нещо много специално за мен. Те отключват в мен българското. Нека на още много випуски след нас да даде това, което ние получихме- приятелство, патриотизъм, естетика", пожелава на Учителя един от солистите на танца "Комитско либе"- Калоян Пламенов, който сега е студент във Варна.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева

"Любов и дисциплина. Това са двете най-важни неща, които ансамбъл "Цвят" ни даде. И много, много естетическа наслада от танците, които танцувахме", казва един от най-чаровните солисти от последните години, сега студент- Борис Калинов.

"Беше страхотно да се съберем старите танцьори. Да ни е жив и здрав Цецо Лозанов, все така да ни радва, да се виждаме, да работим заедно", пожелава на Учителя и на себе си Станимир Иванов, студент в София.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня МиневаЗа възпитаниците на ансамбъл "Цвят" спомените от репетиционните периоди са уют, към който те искат да се връщат. Вече над десет от тях са избрали професионално пътя на хореографи. Те се връщат и помагат и даряват свои разработки на танци- така ансамбълът разширява репертоара си, а сегашните танцьори получават най-добрите уроци по екипност и респект пред Учителя.

"Да ни е жив и здрав още дълги години. Да се виждаме. Да се радваме един на друг, да ни зарежда с настроение и любов. Той ни даде всичко най-хубаво, което ни се е случило в нашите ученически години. Много го обичаме и уважаваме. Нека все така го обичат тези деца, с които сега работи и тези, които за празника пристигнаха от цяла България, за да бъдат на сцената с него", пожелават Йоана Ванкова и Наталия Спасова от Випуск 2003 на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" Видин.

Ансамбъл Цвят, Снимка: Ваня Минева"С Цветан Лозанов работим заедно повече от 30 години. Неговите деца на концерти ни зареждат с такъв хъс за работа, че само се моля да съм жив и здрав още дълги години да сме заедно. Защото за хубавото представяне на един ансамбъл си трябва и хубава музика. Когато на юбилейния концерт на сцената излязоха 20 млади мъже, просто занемяхме. Така играха, че ни напълниха душата. Нашият фолклор е много красив. Той е едно от най-ценните богатства, които можем да показваме на света", разказва с усмивка ръководителят на оркестър "Видин" Вени Петков.

Поговорихме си в "Калейдоскоп" с момчета и момичета на различна възраст, възпитаници на ансамбъл "Цвят" от различни поколения. И с човека, който е сърцето на тази неразделна общност- уникалният педагог, хореограф и художествен ръководител Цветан Лозанов. Нека го има! Нека още дълги години да носи като корона и плащ любовта на стотиците свои възпитаници, които са неговите духовни воини. Готови винаги да се отзоват, щом той ги потърси. Така всички ние ще имаме вярата, че българската песен и танц няма да бъдат забравени.

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36