Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са дарители на Държавен архив Видин

Уроци по родова памет

Маргарита Николова: "Всеки човек, когато си прави преглед и преценка на живота, стига до извода, че има какво да остави. Така стигнах до решението за дарителски фонд и аз"

19
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп" си говорим за паметта и доверието. Повод за това са поредните номинации на Видинския държавен архив, с които служителите на Архива удостояват наши сънародници, взели решение да предоставят пазените с години в семействата им ценни документи, снимки, ръкописи. Мои събеседници са работниците в Архива, които умеят да градят и пазят нашето доверие, както и хората, които им даряват за съхранение своята фамилна памет. За да може тези семейни ценности да са достъпни за ползване от други наши сънародници, които се интересуват от историята на нашия край.

Изложба в Държавен архив Видин, Снимка: Ваня Минева"Номинациите са дарител, читател и приятел на Архива. Избрахме признанието Дарител за 2016 година да получи Илия Пасков, от видинското село Кошава. Той дари документ от 1859 година- Султански ферман, с който се дава разрешение за строеж на църква в селото. Най-много посещения във Фондовете на Архива през изминалата година е направил Орлин Йончев, който пише историята на своето родно село Дружба. номинацията Приятел на Архива за 2016 година получава Белоградчишкият епископ Поликарп. През изминалата година най-близко беше сътрудничеството ни с Видинската Света Митрополия, защото годината бе посветена на Екзарх Антим Първи.

Изложба в Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаБлагодарствени грамоти получиха и нашите дарители- художникът Красимир Кръстев; етнографите Нинко Заяков и Маргарита Николова; Борис Цацов, който не е свързан родово с Видин, но е свързан с историята на Българската православна църква и реше да направи своя дарителска колекция за видинския държавен архив; художникът Маргарита Радославова, Цветана Йотова, която дари снимки и документи на своя дядо, загинал в Първата световна война; адвокат Елисавета Минкова, която дари документ, свързан с паметта на нейния родственик капитан Кирил Минков- герой от Първата световна война и още един уникален документ- документ за цесия (прехвърляне на вземания по дълг към трето лице); Александър Русев, който дари документи от живота на Видинската общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; както и личните фондообразуватели Благовеста Стаменова, Златко Ангелов, Цветан Кръстев, Албена Бакалеева, Емилия Кожухарова, Надежда Любенова", обяснява началникът на Държавен архив Видин Светлана Кръстева.

Александър Русев, Личен архив"Дарител съм на Държавен архив Видин в качеството ми на председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, в моя мандат 2009-2012 година. В живота на една организация със 120 годишна история има много документи събития, които заслужават да бъдат помнени. Ако трябва да откроя едно, то нека бъде връчването на бойното знаме на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва- истинско бойно знаме, като тези в бойните части. Това е най-високата чест в армията. Събитието бе в Централния военен клуб. Снимките са уникални", казва Александър Русев.

"Повод за моите проучвания във Видинския държавен архив бе идеята за издирване на всички жители на моето родно село Дружба, които са загинали във войните. Намерих много информация за историята на селото- участия във въстанията отпреди Априлското; смяната на имената на нашето село; строителството на първото ни училище; историята на съществувалия някога там манастир и дарението на Екзарх Антим за детски почивен лагер, като и още много други важни данни", споделя Орлин Йончев.

Изложба в Държавен архив Видин, Снимка: Ваня Минева"Всеки човек, когато си прави преглед и преценка на живота, стига до извода, че има какво да остави. Така стигнах до решението за собствен дарителски фонд и аз. Дълги години работих във Видинския исторически музей.  Предоставих на Държавен архив Видин 70 научни публикации. Мои проучвания за народния костюм, обредите, обичаите- всичко онова, което е същността на живота на българина. Подарих сборници с доклади от научни конференции, в които съм участвала. До последните ми проучвания в пещерата Магура. Ще продължа да попълвам моя дарителски фонд, защото вярвам, че това е единствената сигурна институция, на която разчитам и която съм сигурна, че пази паметта за нашия край. Помагам, когато имам възможност. Наскоро заедно с началника на Видинския архив Светлана Кръстева прибрахме по негова воля личния архив на доктор Владимир Стефанов от село Рабиша. Той написа история на селото и речник на говора на селото. Той е и автор на метода за лечение на астматично болни в пещерата Магура. Трябва да се пази паметта на хората, живели преди нас", признава етнографът Маргарита Николова.

Своя жест на внимание към дарителите служителите на Архива правят всяко лято, на международния ден на архивите. Тази година сред гостите бе проф. Жан Гологанов, правнук на видинския кмет д-р Бърни Бончев, управлявал старопрестолния град през периода 1934-38 година. Той е издател на сборника с доклади от организираната от Видинския архив Втора международна конференция на тема: "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот на Видинско и Тимошко 18-19 век", която се състоя през 2014 година. Проф. Гологанов подготвя за печат още един сборник с материали на Видинския архив.

Поставяне на тръбите от водопровода на Видин, Снимка: Държавен архив"Видин не е роден град на д-р Бърни Бончев. Но той явно е имал силна връзка с този град, след като го избира за място, където живее и работи, след като се връща от Женева, където е завършил медицина. Останал е рано сирак. Могъл е да остане там, но той е избрал да се върне. Тук, във Видин, го намира и голямата му любов- Маргрет. Тя е швейцарка, от заможно семейство. Но избира да последва любовта на живота си и идва в България. Във Видин. И тук минава целият й живот. Тук ражда и отглежда децата си. За мен тази любов е изумителна. Скоро читателите ще се срещнат с автобиоргафичната книга на д-р Бърни Бончев и ще научат много интересни факти от живота на моя прадядо", споделя проф. Жан Гологанов.

Проф. Жан Гологанов във Видинската математическа гимназия, Снимка: Росен РакаджиевПо време на престоя си във Видин правнукът на видинския кмет д-р Бърни Бончев си направи снимка за спомен пред портрета на своя именит родственик. Ликът на д-р Бончев е част от постоянната експозиция "Видни граждани на Видин", подредена  във Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I". Гостът се срещна с момчета и момичета от 9б клас на Математическата и им заръча:

"Винаги точно определяйте своите цели и следвайте мечтите си".

Професорът разказа на младите хора за изборите, пред които е бил изправен неговият прадядо, когато е бил на тяхната възраст. Бъдещият лекар и кмет на Видин на 15 години осиротява и сам изкарва хляба си, като в същото време учи. Първо в родния Разград, после в Русе и Видин. Медицина завършва в Швейцария.

Научете още, като чуете прикачения звуков файл.

Вижте още

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25