Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е художникът Петър Дарковски

Творчество, разпознаваемо в този претоварен с информация свят

Десислава Иванова: "Страхотно впечатление ми направиха картините, пресъздали през окото и душата на художника старите видински къщи"

20
Снимка: Колаж Ваня Минева


"Как да минем през живота си?… Като по струна над бездна- красиво, внимателно и стремително."                                                                              Николай Рьорих


Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота ви срещаме с художника Петър Стоянов-Дарковски, роден през 1969 година във видинското село Раковица. Както сам споделя, започва да рисува още в детската градина и през първите си творчески години щедро дарява картините си на познати и приятели. Завършва ветеринарна медицина в Ловеч, а после богословие в СУ "Климент Охридски". Днес живее и твори във Видин. Живописта става негово основно занимание на прага на Милениума- решава професионално да се занимава с живопис от 1998 година. И макар да не е завършил художествено училище или академия, е приет в Съюза на българските художници, член е на Дружеството на пловдивските художници и на Представителството на СБХ в Плевен, както и на Международната асоциация на пластичните изкуства (ЮНЕСКО).

Петър Дарковски, изложба, Снимка: Ваня Минева"Първата ми самостоятелна изложба бе през 1999 година в Русе. Приятели ми подадоха ръка. Във Видин това беше невъзможно. Тук между колегите аз си бях дядо поп и нямах място в тяхната гилдия. Когато година по-рано влязох в националната изложба "Пейзаж", на която домакин бе Видин, с две работи- от три възможни, един видински уредник ми каза: "Е, отче, сега какво- ти с две картини и ние с две картини?!..." Явно председателят на журито тогава- проф. Вихрони Попнеделев така бе преценил. И слава Богу...", разказва с горчивина Петър Дарковски и с нескрито вълнение продължава:

"Имам си аз една особена гордост- едно признание на големия Вълчан Петров, който за моя рожден ден преди две години ми написа в лични съобщения във Фейсбук: "Петре, аз уважавам твоето творчество, защото то е разпознаваемо в този претоварен с информация свят." Той- големият Вълчан Петров, ми пише на мене- селското момче от Раковица... Когато тръгнах по пленери видях как се държат колегите един с друг. Големите майстори! И установих, че колкото е по-голям майсторът, толкова по не е дребнав той. Отнася се към колегата си щедро и човешки. В Поморие се срещнах с Кирил Божков. Той е роден художник. Невероятен. Рисува масло, акрил, акварел- мокро в мокро. Той рисува хиперреализъм с акварел! Провокира ме и започнах да експериментирам и аз. Голяма магия е това акварелът! Може би другата ми изложба ще бъде акварел. Но още много имам да работя, преди да покажа."

Петър ДарковскиКогато го връщам в началото, в детството, при първите му рисунки, Петър Дарковски ми признава:

"Учех се от художници, които срещах в книгите. Помня и до сега 10-те съвета на Салвадор Дали към младите художници. Един от тях гласи: "Първо се научете да живописвате като старите майстори, а после можете да рисувате както си искате. Всички ще ви уважават." А в личен план винаги са ми били водещи думите на Петър Казаков-Нерон: "А бе всичко в природата е пълно, само картините на художниците- половината празни!... Ами той не пестил поне от платно, бе!" За едно съжалявам, че когато учех в Ловеч, не успях да го видя. Той прави две големи дарения- в Трявна и Ловеч. Тогава е бил още жив. Но аз така и не го видях... Друг мой задочен учител в онези години бе Димитър Гюдженов. Майстор на историческите платна и баталните сцени. За първи път видях негови репродукции в учебниците ми по история."

Петър Дарковски, изложба, Снимка: Ваня МиневаС любов, последователност и талант Петър Дарковски превръща отсъствието на академизъм в предимство- картините му се отличават с оригинален рисунък и техника, характерни само за него. С пристрастие и вещина пресъздава архитектурата на старите български къщи и църкви, вградени сред абстрактна орнаментика, напомняща за старинната българска писменост- глаголицата. Основната тоналност на платната му е взета от земните цветове- охра, керемидено червено, кафяво, зелено. И водата- сиво, синьо, прозрачно лилаво. Друга негова страст са маслените портрети, където отново се припознава характерният му стил- да смесва остротата на рисунъка с мекота и топлина в тоновете. Така лицата в близък план от неговите платна са колкото реалистични, толкова и сюрреалистични. Лица на хора, лица на къщи и църкви, които живеят във времето.

Петър Дарковски, изложбаВремето понякога буквално присъства, кодирано в старинни часовници, които са гравирани в картините на Петър Дарковски. Художникът-богослов и сега дели себе си между църквата и ателието- неговите две светски и духовни поприща. Зад себе си има над десет самостоятелни изложби във Видин, София, Пловдив, Русе, Карлово и други градове. Картини на Петър Дарковски са притежание на частни галерии в страната и чужбина- Сърбия, Германия, Англия, САЩ, Дубай, Йерусалим.

През 2017 година хората от българския Северозапад имаха удоволствието да видят две негови изложби- "Портрети" и "Стари видински къщи". И двете колекции бяха представени в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Библиотеката през последните години се наложи като уютно и благодатно място за срещи с изкуството. Нещо повече, за откриването на изложбата на Петър Дарковски "Стари видински къщи" екипът на библиотеката бе подготвил и оригинален хартиен свитък със снимки на картините и история на всяка една от старите къщи, изобразени на тях.

Петър Дарковски, изложба, Снимка: Ваня Минева"Ще развием идеята и се надявам скоро да има изненади", сподели за предстоящата обща работа с художника директорът на библиотеката Десислава Иванова. Екипът на библиотеката, с помощта на колеги от Музея и от Държавен архив Видин, работят по създаването на книга за старите къщи на Видин, рисувани от Петър Дарковски.

"Страхотно впечатление ми направиха картините, пресъздали през окото и душата на художника старите видински къщи. След изложбата платната ще отидат в галерии, в частни колекции, някои ще се върнат в ателието на художника. Решихме с колегите да съберем информация за тях и те да останат заедно в една книга. Някои от къщите разпознахме бързо и намерихме данни за тях. Има и такива, за които няма нищо написано. Ние ги потърсихме. Събрахме, каквото можахме. Докато изложбата е при нас, посетителите могат да се запознаят с тази информация и да я допълнят. Оставили сме в книжното тяло бели листи. Вярвам, че това е емоционален и хубав начин да допълним нашата бъдеща книжка. За да се събере тази памет, както художникът сам нарича голяма част от творбите си", обещава  Десислава Иванова.

Чуйте какво още си говорихме с Петър Дарковски в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50