Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станаха ли по-щедри работодателите

Ще има ли коледни бонуси от бизнеса и по-високи заплати догодина?

Снимка: Мария Съботинова

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят известни загуби. Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни, защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да го направят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на работниците си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за допълнителното възнаграждение е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. 


Разчитат ли видинчани на коледни бонуси и вярват ли, че заплатите през новата 2018 та година ще се повишат? 

"Не не разчитам, защото съм безработна ... Работя в чужбина и там на нас българите не ни раздават коледни бонуси" - бяха част от коментарите по темата.

Разговаряхме с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Станали ли са по- щедри работодателите? 

"Стават по- щедри и то по различни причини. Едната от тях е, че все повече работодатели изпитват недостиг на работна ръка и това ги кара да повишават заплати и да раздават коледни бонуси. Мисля, че все повече работодатели ще повишат заплатите на работниците, за да ги задържат през следващата 2018-та година" - категоричен бе Цветан Симеонов.


Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на Българската търговско промишлена палата - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв.- едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите. При 30% от работодателите допълнителните средства, които ще раздадат на служителите си ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните.

Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да дадат пари над заплатата - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи възнаграждения или дават бонуси за свършена работа. 

Така ли е това в Българския Северозапад? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, бизнесмен и председател на Видинската търговско-промишлена палата. 

"Има фирми, които раздават коледни бонуси и са абсолютно изрядни и спрямо работниците, и спрямо държавата. Повечето от фирмите, с които работим не работят с минималната работна заплата. Мисля, че почивните ни дни са достатъчно в България. Тук е въпрос на двустранни отношения между работник и работодател за почивните дни около празниците. В близко бъдеще не можем да говорим за догонване на заплатите в големите градове на страната" - коментира Красимир Кирилов. Според него трябва да търсим правата си, когато ни принуждават да работим извънредно, по време на почивните дни.

Потърсихме представител на бизнеса от Видин. Разговаряхме с Петър Петров, собственик на охранителна фирма, който ще си позволи да организира скромно новогодишно тържество за своите служители. 

"Традиция е при нас в края на всяка година да зарадваме служителите ни и техните семейства с едно общо тържество. Мисля, че те го заслужават и аз познавам още работодатели от Видин, които ще поощрят своите работници в края на тази година" - каза Петър Петров

По-малко от половината работодатели имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, показва проведената анкета от Българската търговско-промишлена палата, 27% все още не са преценили, а 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30