Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 април 2018 година

Снимка: Радио Видин

Президентът Румен Радев бе на посещение в Монтана днес. Държавният глава разговаря на четири очи с кмета Златко Живков. След това държавният глава отиде при семейството на Иво Богданов, който беше осъден несправедливо за убийство в Гърция и освободен от затвора със съдействието именно на Румен Радев. Президентът коментира и някои от актуалните политически теми напоследък. Държавната глава се срещна следобед в Мизия с пострадалите при унищожителното наводнение от лятото на 2014 година. 


Първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, председателствано от областния управител Албена Георгиева се проведе в Областна администрация Видин. На заседанието бе представена информация за извършените дейности през 2017 г. по републиканските и общински пътища в област Видин, водещи до подобряване безопасността на движението, както и Анализ на състоянието на пътнотранспортната обстановка на територията на Област Видин през 2017 г. Приет бе план за заседанията на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/ за 2018 г.


Два инициативни комитета и три политически партии ще участват със свои кандидати на изборите в Макреш на 20.05. 2018г.


Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път с ПИК или електронен подпис. Това сочи статистиката на НАП. Общо приетите декларации до този момент в страната са 320 000. 4150 от тях са постъпили в офис Монтана. 2715 са подадени на хартиен носител, а 1435 по електронен път – 924 с ПИК и 511 с електронен подпис. В офис на НАП Враца досега са приети 6 055 годишни декларации от физически лица, всяка трета е изпратена по интернет, като за първи път подадените с ПИК са повече от подадените с електронен подпис. От началото на годината в офис Враца са подадени близо 1 000 заявления за издаване на ПИК. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. НАП припомня още, че до тогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне по годишните формуляри.


30 възпитаници на детски градини от Община Мездра посетиха сградата на Народното събрание на Република България. Инициативата бе част от дейностите по проект „Многообразие без граници за децата в община Мездра”. Децата бяха придружени от свои родители или близки, както и от директорите на учебните заведения и екипите, осъществяващи дейности по проекта. Малчуганите разгледаха сградата на Парламента, бяха запознати с неговата структура и специфика. Най-интересната част от посещението пък бе възможността на наблюдават пленарно заседание.


Третиране на площи с рапица ще се извърши на територията на община Лом. Обработките са срещу вредителя рапичен цветояд и болестта склеротиния и ще обхванат 300 дка в землището на село Трайково. Пръскането ще се осъществи при подходящи метеорологични условия до 30 април 2018 година, за времето от 20:00 часа до 06:00 часа.


Танцова формация "Dance machine” при Общински младежки дом - Монтана взе участие в конкурса "Дъга от таланти” – част от държавното първенство "Plovdiv Open” 2018. Момичетата на Марян Петков пребориха многобройната конкуренция и спечелиха второ място в категория "Формации”, възрастова група сеньори. Те бяха наградени с купа и диплом.


Община Враца се включва в националната инициатива „България пее“ с концерт в голямата зала на Регионалния исторически музей. 9 местни хорови колектива и вокални групи участват в него. Община Враца се включва в националната инициатива „България пее” за трета поредна година. Кампанията се провежда в цялата страна от 20 до 22 април. Събитието има за цел да популяризира хоровото пеене.


В Монтана засадиха 40 фиданки в района на ж.к „Жерави”. Поводът е 22 април Международния ден на Земята. Той обединява хората на планетата в защита на околната среда. Мотото на кампанията е „Свят без замърсяване с пластмаси“.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51