Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко лични са личните ни данни

От 25 май влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.
Снимка: БГНЕС

Европейският регламент за защита на личните данни влезе в сила и вече е директно приложим у нас от 25.05.2018 г.. Общият регламент за защита въвежда единен набор от правила за защита на данните за всички дружества, които извършват дейност в Европейския съюз, независимо къде са установени. По-строгите правила ще осигурят по-голям контрол на хората над техните лични данни, а на бизнеса - еднакви условия на конкуренция. 

Ще ни помогнат ли новите правила и ще станем ли по-защитени от злоупотреби? 

Видинчани не са запознати в детайли с новия регламент и промените които влязоха в сила от 25 май - това показа анкетата по темата ни: 

"Честно казано чух, че е въведено, но нямам никаква представа какво точно включва... Според мен ще се справим и с тези изисквания, но трябва да се изисква минимална информация от хората, а не е необходимо толкова много... Непрекъснато даваме информация за себе си и лични данни, влизайки в интернет, а това не е добре" - коментираха видинчани. 


До края на месеца у нас продължава обществената консултация по промените в Закона за защита на личните данни. Страната ни все още не е готова с промените във вътрешното си законодателство и Законът за защита на личните данни все още не е претърпял съответните изменения. Това каза в интервю за БНР Деница Кожухарова, юрист от фондация "Право и интернет". 

"Фактът, че Законът за защита на личните данни все още не е претърпял измененията, не означава, че правилата, които европейският законодател е създал не се прилагат у нас. Всичко, което е написано в регламента важи и за нас" - коментира Деница Кожухарова.


С влизането в сила на европейския регламент за защита на личните данни, българският потребител на интернет услуги ще има право на по-голям избор, каза в интервю за БНР Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни и заместник председател на Европейския комитет за защита на личните данни. Според него всеки сам ще може да определя какво иска и какво не иска да ползва, и кои негови лични данни да бъдат обработвани в т. нар. "интернет общество".

Какво казват IT специалистите по темата? 


Светослав Цветанов е главен инженер на Радио ВИДИН и коментира сигурността ни в интернет пространството и доколко новата европейска директива ще успее да защити личните ни данни и да ни предпази от злоупотреба с тях: 


"В интернет нещата не са много прости и всеки човек, който пазарува в един онлайн магазин, например е длъжен да оставя свои лични данни като адрес, ЕГН и имена. Ние не знаем кой всъщност стои зад този онлайн магазин и не знаем какво може да направят с нашите данни. Новата европейска директива е стъпка в правилната посока, според мен и много неща са въведени като защита на потребителите, но тук вече идва мястото на контрола, който не е ясно как ще се осъществява. Тук пътечките са много и пробивът до тези данни е многостранен от доброжелатели и недоброжелатели" - каза Светослав Цветанов.


Потърсихме и гледна точка от бизнеса, който непрекъснато работи с клиенти и доставчици и огромна база от лични данни. Запознати ли са представителите на бизнеса с новата европейска директива - това попитахме Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско промишлена палата. 


"Истината е, че хората все още не са запознати и почти никой не е наясно какво следва и какво предстои от влизането в сила на новия регламент на Европейския съюз. Ние проведохме един семинар- обучение с нашите членове и на него стана ясно, че голяма част от хората изобщо не са го чели. Аз също се опитах да го прочета и установих, че е написан на такъв език, че нищо не можах да разбера и бързо се отказах. Има два типа хора по отношение на новата директива- едните са много обезпокоени, а другите смятат, че няма да има никакви промени в работата на техните дружества и фирми. Според мен, когато една фирма си върши коректно работата не би трябвало да има никакви притеснения относно новия регламент за личните данни" - посочи Красимир Кирилов.


Прилагането и спазването на правилата ще бъде отговорност на национални регулатори, но ще има и централен орган - Европейски борд за защита на информацията. Регламентът дава възможност държавите да определят повече от един надзорен орган. Такава е ситуацията в Германия - всяка федерална единица разполага със собствен надзорен орган. У нас Комисията за защита на личните данни ще изпълнява тази функция. Обществената консултация по промените в Закона за защита на личните данни, обаче събра доста сериозни критики от страна на неправителствени организации. Те се опасяват, че промените, които се въвеждат с този проект за изменения в Закона, могат да доведат до изключително голяма цензура и до сериозно нарушаване на права. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00