Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко лични са личните ни данни

От 25 май влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.
Снимка: БГНЕС

Европейският регламент за защита на личните данни влезе в сила и вече е директно приложим у нас от 25.05.2018 г.. Общият регламент за защита въвежда единен набор от правила за защита на данните за всички дружества, които извършват дейност в Европейския съюз, независимо къде са установени. По-строгите правила ще осигурят по-голям контрол на хората над техните лични данни, а на бизнеса - еднакви условия на конкуренция. 

Ще ни помогнат ли новите правила и ще станем ли по-защитени от злоупотреби? 

Видинчани не са запознати в детайли с новия регламент и промените които влязоха в сила от 25 май - това показа анкетата по темата ни: 

"Честно казано чух, че е въведено, но нямам никаква представа какво точно включва... Според мен ще се справим и с тези изисквания, но трябва да се изисква минимална информация от хората, а не е необходимо толкова много... Непрекъснато даваме информация за себе си и лични данни, влизайки в интернет, а това не е добре" - коментираха видинчани. 


До края на месеца у нас продължава обществената консултация по промените в Закона за защита на личните данни. Страната ни все още не е готова с промените във вътрешното си законодателство и Законът за защита на личните данни все още не е претърпял съответните изменения. Това каза в интервю за БНР Деница Кожухарова, юрист от фондация "Право и интернет". 

"Фактът, че Законът за защита на личните данни все още не е претърпял измененията, не означава, че правилата, които европейският законодател е създал не се прилагат у нас. Всичко, което е написано в регламента важи и за нас" - коментира Деница Кожухарова.


С влизането в сила на европейския регламент за защита на личните данни, българският потребител на интернет услуги ще има право на по-голям избор, каза в интервю за БНР Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни и заместник председател на Европейския комитет за защита на личните данни. Според него всеки сам ще може да определя какво иска и какво не иска да ползва, и кои негови лични данни да бъдат обработвани в т. нар. "интернет общество".

Какво казват IT специалистите по темата? 


Светослав Цветанов е главен инженер на Радио ВИДИН и коментира сигурността ни в интернет пространството и доколко новата европейска директива ще успее да защити личните ни данни и да ни предпази от злоупотреба с тях: 


"В интернет нещата не са много прости и всеки човек, който пазарува в един онлайн магазин, например е длъжен да оставя свои лични данни като адрес, ЕГН и имена. Ние не знаем кой всъщност стои зад този онлайн магазин и не знаем какво може да направят с нашите данни. Новата европейска директива е стъпка в правилната посока, според мен и много неща са въведени като защита на потребителите, но тук вече идва мястото на контрола, който не е ясно как ще се осъществява. Тук пътечките са много и пробивът до тези данни е многостранен от доброжелатели и недоброжелатели" - каза Светослав Цветанов.


Потърсихме и гледна точка от бизнеса, който непрекъснато работи с клиенти и доставчици и огромна база от лични данни. Запознати ли са представителите на бизнеса с новата европейска директива - това попитахме Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско промишлена палата. 


"Истината е, че хората все още не са запознати и почти никой не е наясно какво следва и какво предстои от влизането в сила на новия регламент на Европейския съюз. Ние проведохме един семинар- обучение с нашите членове и на него стана ясно, че голяма част от хората изобщо не са го чели. Аз също се опитах да го прочета и установих, че е написан на такъв език, че нищо не можах да разбера и бързо се отказах. Има два типа хора по отношение на новата директива- едните са много обезпокоени, а другите смятат, че няма да има никакви промени в работата на техните дружества и фирми. Според мен, когато една фирма си върши коректно работата не би трябвало да има никакви притеснения относно новия регламент за личните данни" - посочи Красимир Кирилов.


Прилагането и спазването на правилата ще бъде отговорност на национални регулатори, но ще има и централен орган - Европейски борд за защита на информацията. Регламентът дава възможност държавите да определят повече от един надзорен орган. Такава е ситуацията в Германия - всяка федерална единица разполага със собствен надзорен орган. У нас Комисията за защита на личните данни ще изпълнява тази функция. Обществената консултация по промените в Закона за защита на личните данни, обаче събра доста сериозни критики от страна на неправителствени организации. Те се опасяват, че промените, които се въвеждат с този проект за изменения в Закона, могат да доведат до изключително голяма цензура и до сериозно нарушаване на права. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40