Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Снимка: Радио ВИДИН


Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева. Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука, която досега се e занимавала предимно със стандартния погребален обред през периода.

Формулирането на погребални практики от тази ранна епоха като необичайни, почива изцяло върху археологически находки, а не върху интерпретации, измислици, митове и легенди, обясни авторката:

"Въпреки че става въпрос за толкова ранна епоха от историята на човечеството, за която е практически невъзможно да се установят необичайни практики, все пак на базата на проучените гробове на територията на България могат да се направят някакви първоначални изводи, които могат да претърпят в бъдеще и някакво развитие - едни да бъдат потвърдени, други - отхвърлени. Напълно възможно е да бъдат регистрирани и нови т. нар. необичайни практики. Изследвала съм над 1200 гроба на територията на България от късния енеолит и въз основа на направения анализ се оказа, че в над 200 от тях има практики, които се отличават от това, което е стандартно за периода..."


Необичайните практики в погребалния обред през късния енеолит са много и от различно естество, някои от тях са останали популярни и до днес, обясни Ваня Ставрева:

"В масовото съзнание те се възприемат като мерки срещу вампири. Разбира се, не става въпрос за това, но във всеки случай са предпазни мерки срещу излизането на мъртвия от гроба, така да го кажем. Това са различни въздействия върху трупа или върху скелета..."


Ваня Ставрева чака специални гости за официалното представяне на книгата си през септември във Видин. На събитието са поканени да присъстват и всички видински граждани, които проявяват интерес към необичайното в археологията.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33

Чоки- кучето на могилата

Днес ще ви запознаем с една интересна история. Историята на кучето на могилата. Кучето на вилната зона на Враца във врачанските лозови масиви в местността "Дружба". Видях във Фейсбук една публикация на врачанската поетеса Виктория Иванова за това куче. Съвсем случайно. Тя бе написала: "Това е Чоки, кучето на могилата..." И се свързах с нея..

публикувано на 14.02.20 в 16:46

Санитарните маски- необходимост или не

Маските срещу грип, които се продават масово в аптеките, предпазват от въздушно-капкова инфекция само от два до три часа, след което стават неефективни. Освен краткото време за защита от вирусите, хората трябва да внимават и как точно се поставят маските. Те трябва да дишат през тях, а не през носа. След третия час маската реално се овлажнява и..

публикувано на 11.02.20 в 18:32

В „Музикална зона“ слушаме легендата на балканската музика Зравко Чолич

Здравко Чолич е роден през 1951 г. в Сараево. Той постига голямата си популярност в бивша Югославия и на Балканите от 70-те години на миналия век и досега, а със своите 14 албума става легенда на сръбската естрада. След войната в Босна певецът се преселва в Белград. През 2011 г. там събра над 100 000 души на концерта си и за близо 4 часа изпя 44 песни,..

публикувано на 10.02.20 в 09:42