Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Снимка: Радио ВИДИН


Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева. Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука, която досега се e занимавала предимно със стандартния погребален обред през периода.

Формулирането на погребални практики от тази ранна епоха като необичайни, почива изцяло върху археологически находки, а не върху интерпретации, измислици, митове и легенди, обясни авторката:

"Въпреки че става въпрос за толкова ранна епоха от историята на човечеството, за която е практически невъзможно да се установят необичайни практики, все пак на базата на проучените гробове на територията на България могат да се направят някакви първоначални изводи, които могат да претърпят в бъдеще и някакво развитие - едни да бъдат потвърдени, други - отхвърлени. Напълно възможно е да бъдат регистрирани и нови т. нар. необичайни практики. Изследвала съм над 1200 гроба на територията на България от късния енеолит и въз основа на направения анализ се оказа, че в над 200 от тях има практики, които се отличават от това, което е стандартно за периода..."


Необичайните практики в погребалния обред през късния енеолит са много и от различно естество, някои от тях са останали популярни и до днес, обясни Ваня Ставрева:

"В масовото съзнание те се възприемат като мерки срещу вампири. Разбира се, не става въпрос за това, но във всеки случай са предпазни мерки срещу излизането на мъртвия от гроба, така да го кажем. Това са различни въздействия върху трупа или върху скелета..."


Ваня Ставрева чака специални гости за официалното представяне на книгата си през септември във Видин. На събитието са поканени да присъстват и всички видински граждани, които проявяват интерес към необичайното в археологията.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50