Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компостерите- начин за екологично справяне с органичен отпадък

Снимка: Радио ВИДИН

От 2 години във видинското училище "Петко Рачов Славейков" има компостер. Група от училището посетила събитие, свързано с компостирането, на децата им станало любопитно и организаторите им подарили компостер. Поставили го до оградата на училището - откъм улица "Генерал Кръстьо Маринов".

"Този компостер има за цел да получим биоразградима маса, с която да обогатяваме почвата. Ние нямаме зеленчукови растения, но имаме различни цветя, млади дървета и компоста го използваме за наторяване на тези насаждения в двора на училището. Компостирането е начин за рециклиране на органични отпадъци, при което се произвежда хумус за подобряване на почвата. Това е един добър начин за намаляване на отпадъците в училище", каза Лилия Богомилова- старши учител.

На дъното се поставят малки камъчета и клончета, за да се получи проветрение на растителната маса. В компостера децата слагат остатъци от плодове, сухи листа и други растителни отпадъци. Периодично трябва да се разбърква сместа, за да се раздроби листната маса. Целият процес трае около 20 дни.

"Целта е децата да се приучат, че всичко в природата, което е произлязло от нея, може обратно да се върне при нея."

СнимкаКакво знаят за компостирането учениците?

"Вътре се хвърлят природни отпадъци", каза Юлияна Славчева.

"Ходим от време на време на видим как се разгражда", допълни Елица Перова.

"В къща живея. Може да си сложим в двора", казаТоника Тодорова.

"Моята баба събира листата, паднали от земята, взима почва и разбърква. Така наторява градината", обясни Калин Йорданов.

Компостирането не е нов процес- добре познат е, въпреки че възрастните хора не използват тази дума и нямат компостер, а събират растителните отпадъци в част от двора и там ги оставят да станат на естествена тор.

СнимкаОколо училище "Петко Рачов Славейков" има къщи с дворове. В един такъв двор хората са си направили компостер от мрежа, по подобие на този в двора на училището. Там живее Георги. Видял, че така се събират растителните отпадъци в Германия и решил да опита:

"Хвърлям всичко, което имам в двора. Не го изхвърлям, а си го събирам там. Бях по Германия и там видях хората какво правят. На третата година сместа е тор или както сега се казва компост."

Компостирането е подходящо решение за хора, които живеят в къщи- да събират листата, тревата и всички отпадъци от градината, като намаляват обема на изхвърления отпадък и ползват компоста за наторяване.

СнимкаЗа 17-и път екокомисията към туристическо дружество "Бонония" във Видин отбеляза Деня на видинската екология. По призива на председателя на екокомисията Богомил Петров децата от училищата дойдоха в Речна гара, където се проведе тържеството, като по пътя си събираха отпадъци. Една от групите бе от 4 "а" клас на ОУ "Епископ Софроний Врачански":

"Събрахме шишета, пластмасови отпадъци, хартии... Решихме да събираме отпадъците, за да ни е по- чисто... Важно е да пазим природата..."


След тази група дойдоха ученици от четвърти клас от ОУ "Любен Каравелов", също с чували с отпадъци и плакати с призиви:

"Показваме на хората да не замърсяват околната среда... Ако замърсяваме, и ние са отравяме по някакъв начин... Щом хвърляме боклуци, замърсяваме човечеството..."

Деца от 3 "а" клас от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" представиха училището на тържеството:

"Важно е да почистваме, защото природата умира, когато не я чистим... Аз нарисувах чиста природа... Замърсяваме природата като хвърляме боклуци- в морето, в гората..."

Снимка: WWFПриродозащитната организация WWF с още над 100 организации започнаха кампанията "Живи реки". С тази кампания целят да обърнат общественото внимание към един проблем със значение от световен мащаб- опазването на реките.

"Целта на кампанията е да опази водата на Европа. Защо стартира сега? Защото Европа има закон за водите и това и водна директива на ЕС. Директивата минава в момента на ревизия, това е стандартна процедура. Ревизията е много дълбока. Част от тази ревизия е публична консултация на Комисията, отворена за всеки европейски гражданин. Всеки може да участва в този преглед и да изрази мнението си за тази директива- дали е добра, дали върши работа и опазва водите, дали трябва да се променя или не", разказа Владимир Иванов от WWF.

Над 100 европейски организации се обявиха в подкрепа на тази директива и за правилното й прилагане, тъй като смятат, че е добра като закон, защото дава качествено опазване на водното богатство на Европа.

Кампанията "Живи реки" призовава Европейската комисия да не променя законодателството на Европейския съюз, тъй като то защитава всички източници на прясна вода- от реки, потоци и езера, до влажни зони и подпочвени води.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50