Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В митрополитския храм във Видин продължиха възпоменателните прояви, посветени на Екзарх Антим I

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин и днес продължиха проявите, свързани с отбелязването на 130 години от кончината на първия Български екзарх Антим Първи. Възпоменателните събития и богослужения са по решение на Светия синод на Българската православна църква.

Със Света литургия в митрополитския храм "Свети Николай чудотворец" във Видин продължиха възпоменателните прояви, посветени на екзарх Антим Първи. 

"През цялото време на своето служение, дори и след връщането му от заточение, той не пожела да вземе екзархийския трон, а прие катедрата във Видин и изпълни всичко онова, което народът му възложи", отбеляза в словото си след литургията Видинският митрополит Данаил:

"Изпълни всичко това, което народът му възложи като председател на учредителното и първото Велико народно събрание и достойно продължи да служи като йерарх на Видинска епархия".

Въпреки първоначалната информация за участие на Българския патриарх Неофит в службата в митрополитския храм, той не можа да присъства на честването. От негово име обаче бе поднесен поздрав по повод организираните прояви.