Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба възражда паметта за Виден Табаков- българинът, допринесъл за първия космически полет до Луната

Проследява се пътя му от видиското село Стакевци, до обявяването му за почетен професор на НАСА

17
Снимка: Проф. Виден Табаков и проф. Ауатеф Хамед


Знаем ли кой е човекът, без откритията на когото през 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг надали би кацнал на луната. Кой е българинът, разработил необходимите сплави и дал конструктивните решения, че ракетите да издържат на високите температури при космически полет. Кой е Виден Табаков и знаем ли, че известният учен, променил човешката история в областта на аеронавтиката и астронавтиката, е роден в българския Северозапад. Какъв е пътят му от видинското село Стакевци през СнимкаГермания, Аржентина и Щатите, за да стигне до върховете на световната наука.

На тези и други въпроси се опитваме да отговорим днес, а поводът да повдигнем темата за бележития учен е, че във видинския архив бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум". На 14 декември се навършиха 99 години от  рождението на учения.

Изложбата е организирана от Държавна агенция "Архиви" и Фондация "Визия за научен и технологичен растеж" и проследява с документи и фотографии интересната съдба на този блестящ учен, обясни ръководителят на видинския архив, Светлана Кръстева:

"Професор Табаков е завършил Видинската мъжка гимназия през 1938 година, след това учи и работи в СнимкаБерлин. След Втората световна война избира да живее далеч от родината - живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по-късно в САЩ, където става участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок и развива академична кариера. Изложбата е съвместна проява на Държавна агенция "Архиви" и Фондация "Визия за научен и технологичен растеж", която през 2017 и 2018 година предоставя документи от личния архив на проф. Табаков в Националния архивен фонд и те са заведени като личен фонд в Държавния архив. В изложбата са представени също документи и вещи на Виден Табаков, които се съхраняват в нашия архив, в училище "Цар Симеон Велики" и при родственици. Могат да се видят данни да успеха и поведението на Виден Табаков като ученик в 6 и 7 клас през 1936 и 1937 години, свидетелството му за зрелост от 1938 година, визитна картичка на професора, писма до роднини, както и подаръци за тях, донесени при първото му посещение във Видин през 1997 година. Изложили сме и сгъваемата чашка, която Виден Табаков е носел винаги при пътуванията си. Показани са и снимки на Виден Табаков със съпругата му, снимки от срещи с брата Иван и сестрата Богдана, с племенниците през 2003 година, снимки на дъщеря му Фелицита Табакова със семейството й. Има и снимки от посещението на проф. Хамед, наследницата в научния път на проф. Табаков, на д-р Георги Дренски, на проф. Георги Сотиров, проф. Борислав Тошев и Цветко Лилкин във Видин през 2016 година. За нашата изложба отец Петър Стоянов, който е и художник, предостави своя картина на родната къща на проф. Виден Табаков..."   

СнимкаВиден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетите да издържат на изключително високите температури, развиващи се при космически полет. Има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания, а лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на негово име.

Виден Табаков е роден в белоградчишкото село Стакевци през 1920 г. Баща му- богат и влиятелен за времето си търговец, праща сина си да учи гимназията във Видин. След като я завършва през 1939 г., Табаков заминава за Прага, където записва машинно инженерство в Карловия университет. В Прага Табаков успява да изкара само един семестър, защото в края на 1939 г. Хитлер завзема цялата територия на тогавашна Чехословакия. Вузовете са закрити и българинът заминава да учи в Берлинския университет в Германия. След като се дипломирал като машинен инженер, Табаков започва работа в концерна "Сименс", където работи по създаването на специални материали за облицовка на подводници. В Берлинския университет той завършва и втора инженерна специалност - самолетостроене. Започва да готви докторат, същевременно и сътрудничи на конструктора Ханс-Йоахим фон Охайн, който създава първия самолетен турбореактивен двигател.

СнимкаТалантливият българин е забелязан и от най-големия за онова време специалист по ракетостроене и космонавтика Вернер фон Браун и е привлечен в екипа му. Фон Браун е известен като баща на немското ракетостроене и на ракетите "Фау 1" и "Фау 2", с които Хитлер се надява да обърне хода на Втората световна война.

Виден Табаков защитава докторантурата си през 1945 г. Войната е завършила и с част от екипа си Вернер фон Браун заминава за САЩ. Нужен им е специалист по ракетостроене, защото вече е започнала надпреварата във въоръжаването със СССР. А в същото време Виден Табаков не получава виза за САЩ. Твърди се, че основният аргумент на щатските власти е, че е роден в държава, която вече е сателит на СССР. Българинът заминава за Аржентина. Там е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет. Това е една от версиите за пристигането му в страната на неограничените възможности.

Това е част от историята на извънредно интересния живот на учения. За него разказва и Румяна Атанасова - председател на Фондация "Визия за научен и технологичен растеж", инициатор и един от организаторите на изложбата:

Снимка"Виден Табаков е изключителен човек, професор, учен и баща. Казвам това с пълната отговорност, защото аз имах щастието да се запозная с живота му, защото направих първоначалния подбор на документите в университета в Синсинати и които неговата наследничка- проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследване на газови турбини от Университета в Синсинати бе запазила. Казвам го защото това е българин, който е излязъл от България на 19 години, за да започне образованието си в Карловия университет и е получил най-високото признание от Американската асоциация на машинните инженери. Два пъти е номиниран за техен почетен член. Получил е и грамота за цялостен принос и на практика е признат не само като професор, но и като учен. Той е на практика основателят на специалността аерокосмически инженеринг в университета в Синсинати. Изключително ценен и до днес. Аз лично видях с какво почитание и с какво уважение говорят колегите му в университета за него...   
През 2019 година се навършват 50 години от кацането на Луната на Нийл Армстронг и ние започнахме този проект за признаване постиженията на Виден Табаков не само защото той заслужава място в историята на българските изследвания в областта на космическите технологии, но и защото има изключително голяма нужда от запазване на потенциала в България в образованието за технология, наука, инженерство и математика..." 
 

Изложбата за живота и делото на Виден Табаков във видинския архив е първата от поредицата прояви, с които ще бъдат отбелязани на 14 декември 2019 година, 100 години от рождението на бележития учен.

Целите интервюта и разказ за приноса на българския учен за успеха на мисията на Аполо 11 до Луната- в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13