Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на археолога

Снимка: Радио ВИДИН

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и отбелязването на Деня на влюбените, свети Валентин. 

14 февруари обаче е и Денят на археолога. Отбелязва се от 1971 година насам. Археология - от гръцки „слово за миналото“, е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки. Денят е свързан с празниците на древногръцкия бог Дионис. Защо Трифон Зарезан и Денят на археолога са тясно свързани? Отговорът е в ранните традиции на бог Дионис, разказва археологът от Регионалния исторически музей във Враца доц. д-р Нарцис Торбов:

"За Деня на археолога всъщност няма голяма предистория. Защо? Защото ние си нямахме ден. По едно време стана модерно всеки да си има празник - хирурзи, адвокати, който се сетим. От гилдията започна едно умуване, негласно такова. Просто се наложи от само себе си нашият ден да съвпада с Трифон Зарезан. Хората ще кажат- виждате ли, те археолозите злоупотребяват с чашката и затова са избрали този ден. Причината е, че един празник като 14 февруари подхожда. Ние се причислихме към всички празници на тази дата. Идеята е добра. Аз се занимавам с траките и римското владичество. Тук е уловката - ако се занимаваме с тази част от археологията, логиката е видна. Произходът на Трифон Зарезан е свързан със съществуващите по-ранни традиции на бог Дионис. Отглеждането на виното, веселието, производството на виното. Искам да подплатя думите си с пример - Могиланската могила във Враца ни даде един съд, който е ритон с формата на шишарка. Този съд е характерен за бог Дионис. Иконографски Дионис е изобразяван с тояга, върху която е поставена точно такава шишарка. Същото важи и за по-късното време, когато се установява римското владичество. Продължават и тогава все същите неща, свързани с лозята и виното. Върху редица паметници, свързани с погребалния култ, наблюдаваме лозя, гроздове и така натам. Връзката е видна, макар и не толкова пряка. Аз вярвам, че съществува връзка между Трифон Зарезан и нашите професионални занимания." 

Минали са години откакто археологията е излязла от сянката на историята и е самостоятелна наука. Все повече млади хора искат да научат за миналото на страната си и затова избират да се занимават с археология. Българският Северозапад, определян от мнозина като красив, си остава и толкова непознат. Българският Северозапад е някогашно историческо средище, преплело съдби и бурно развитие. Монтана е единственият български град, който носи древното си име, дадено му още в Античността от римляните. Чрез археологията можем да продължим да ставаме свидетели на забравеното, неоткритото и непознатото, защото то е неразривна част от историческата съдба на този регион. Какво е бъдещето на науката в нашия край?

"Бъдещето е такова, каквото на всяка наука - тя трябва да търпи развитие. На нас ни се иска в рамките на Северозапада да бележи просперитет културният туризъм. Развитието на културния туризъм е пряко свързано с археологията. В последните години археологията стана много атрактивна. Ние тук имаме културно-историческо наследство - праистория, траки, Рим и нашето българско Средновековие. Приветствам всички колеги, които се занимават с археология в рамките на Северозапада. Пожелавам им щастлив празник и успехи", каза Нарцис Торбов.

По повод Деня на археолога всяка година в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година. 

"В етнографския комплекс се запазва традицията и тази година - да се посрещне Трифон Зарезан. Аз лично не съм подготвил нищо. В крайна сметка нашата работа е на терен, а сега ни е притеснено, защото готвим документацията си усърдно", завършва Нарцис Торбов.

Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит. Вярва се, че виното стига до Средиземноморието благодарение на финикийците. Виното несъмнено е било важна част от живота на траките. Елините, а по-късно и римляните, също отделяли място за виното в ежедневието си. Колкото повече се разпростирала Римската империя, толкова повече се разпространяват лозарството и винарството в цяла Европа. Говорейки за траки, трябва да отбележим, че техният храм е символ на слънцето, а слънцето е свързано със сърцето поне от астрологична гледна точка. За траките виното има пряка връзка с кръвта, а кръвта е носител на духа. Да се прави вино е било свещено действие. Случайно ли е, че виното е съпровождало древните траки през целия им жизнен път? Защото с вино отпразнували появата на новороденото и пак с вино изпращали покойника в сетния му час.

Честит празник на всички археолози!


Вижте още
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48