Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на археолога

Снимка: Радио ВИДИН

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и отбелязването на Деня на влюбените, свети Валентин. 

14 февруари обаче е и Денят на археолога. Отбелязва се от 1971 година насам. Археология - от гръцки „слово за миналото“, е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки. Денят е свързан с празниците на древногръцкия бог Дионис. Защо Трифон Зарезан и Денят на археолога са тясно свързани? Отговорът е в ранните традиции на бог Дионис, разказва археологът от Регионалния исторически музей във Враца доц. д-р Нарцис Торбов:

"За Деня на археолога всъщност няма голяма предистория. Защо? Защото ние си нямахме ден. По едно време стана модерно всеки да си има празник - хирурзи, адвокати, който се сетим. От гилдията започна едно умуване, негласно такова. Просто се наложи от само себе си нашият ден да съвпада с Трифон Зарезан. Хората ще кажат- виждате ли, те археолозите злоупотребяват с чашката и затова са избрали този ден. Причината е, че един празник като 14 февруари подхожда. Ние се причислихме към всички празници на тази дата. Идеята е добра. Аз се занимавам с траките и римското владичество. Тук е уловката - ако се занимаваме с тази част от археологията, логиката е видна. Произходът на Трифон Зарезан е свързан със съществуващите по-ранни традиции на бог Дионис. Отглеждането на виното, веселието, производството на виното. Искам да подплатя думите си с пример - Могиланската могила във Враца ни даде един съд, който е ритон с формата на шишарка. Този съд е характерен за бог Дионис. Иконографски Дионис е изобразяван с тояга, върху която е поставена точно такава шишарка. Същото важи и за по-късното време, когато се установява римското владичество. Продължават и тогава все същите неща, свързани с лозята и виното. Върху редица паметници, свързани с погребалния култ, наблюдаваме лозя, гроздове и така натам. Връзката е видна, макар и не толкова пряка. Аз вярвам, че съществува връзка между Трифон Зарезан и нашите професионални занимания." 

Минали са години откакто археологията е излязла от сянката на историята и е самостоятелна наука. Все повече млади хора искат да научат за миналото на страната си и затова избират да се занимават с археология. Българският Северозапад, определян от мнозина като красив, си остава и толкова непознат. Българският Северозапад е някогашно историческо средище, преплело съдби и бурно развитие. Монтана е единственият български град, който носи древното си име, дадено му още в Античността от римляните. Чрез археологията можем да продължим да ставаме свидетели на забравеното, неоткритото и непознатото, защото то е неразривна част от историческата съдба на този регион. Какво е бъдещето на науката в нашия край?

"Бъдещето е такова, каквото на всяка наука - тя трябва да търпи развитие. На нас ни се иска в рамките на Северозапада да бележи просперитет културният туризъм. Развитието на културния туризъм е пряко свързано с археологията. В последните години археологията стана много атрактивна. Ние тук имаме културно-историческо наследство - праистория, траки, Рим и нашето българско Средновековие. Приветствам всички колеги, които се занимават с археология в рамките на Северозапада. Пожелавам им щастлив празник и успехи", каза Нарцис Торбов.

По повод Деня на археолога всяка година в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година. 

"В етнографския комплекс се запазва традицията и тази година - да се посрещне Трифон Зарезан. Аз лично не съм подготвил нищо. В крайна сметка нашата работа е на терен, а сега ни е притеснено, защото готвим документацията си усърдно", завършва Нарцис Торбов.

Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит. Вярва се, че виното стига до Средиземноморието благодарение на финикийците. Виното несъмнено е било важна част от живота на траките. Елините, а по-късно и римляните, също отделяли място за виното в ежедневието си. Колкото повече се разпростирала Римската империя, толкова повече се разпространяват лозарството и винарството в цяла Европа. Говорейки за траки, трябва да отбележим, че техният храм е символ на слънцето, а слънцето е свързано със сърцето поне от астрологична гледна точка. За траките виното има пряка връзка с кръвта, а кръвта е носител на духа. Да се прави вино е било свещено действие. Случайно ли е, че виното е съпровождало древните траки през целия им жизнен път? Защото с вино отпразнували появата на новороденото и пак с вино изпращали покойника в сетния му час.

Честит празник на всички археолози!


Вижте още

Честит рожден ден, Марги Хранова!

  Рожден ден празнува една от емблемите на родната естрада Маргарита Хранова! Да е жива и здрава, да ни радва с песните си още дълги години! Всичките й песни са изпети с любов. Най- хубавите от тях ще слушаме днес. Ще си припомним и програмата по Аеробик на Маргарита Хранова. Ще научим и подробности от семейната кухня и как си разпределят работата с..

публикувано на 20.12.21 в 09:42

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55
Подкасти от БНР