Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да остават ли депутатите без заплати при отсъствия от парламента

Снимка: БГНЕС

В знак на протест депутати напуснаха пленарната зала. Трябва ли да останат без заплати питаме в "Посоките на делника". Мнения по темата събрахме от трима народни представители от Северозапада- Филип Попов от БСП, който заедно с групата си излезе от пленарната зала, Росен Живков, заради предложението на НФСБ за промени в правилника за работата на Народното събрание и Владимир Тошев от ГЕРБ. 


От НФСБ предлагат при три поредни отсъствия или общо пет пленарни заседания за съответния месец да бъдат удържани заплатите. Според Филип Попов, въпреки че не са в парламента, депутатите от БСП не са спирали да работят:


„Всички ние имаме и извън парламента работа като народни представители в съответните региони в цялата страна. Така че аз и останалите колеги от нашата парламентарна група в момента вършим своята работа извън парламента. Срещаме се с граждани, с организации. Ходим в регионите си, тъй като знаете, че в настоящия момент текат и конференции във връзка с предстоящите европейски избори. Освен това БСП проведе, и нашият лидер Корнелия Нинова, председател на Националния съвет и на нашата парламентарна група, проведе много срещи с непарламентарно представени организации и партии, с кметовете на малките населени места. Тези срещи продължават. Изводът от тези срещи е, че в България има все повече хора, все повече организации, които виждат, че по този начин не може да бъде мачкани парламентаризмът, демокрацията, правовият ред в държавата. Еманацията на тази диктатура бяха промените в Изборния кодекс, инициирани от управляващите. Виждате тайната коалиция, която до сега работеше, сега вече стана явна. Виждате с кого работят в Народното събрание, управляващите, като че ли се умножиха явно вече. Всяка сутрин кворумът се прави с гласовете на г-н Марешки, с гласовете на ДПС, така че тази задруга лъсва в момента, в който БСП не е в пленарна зала.“


Възможността групата да се върне отново в парламента е пропиляна именно заради управляващите. Мери се с двоен аршин, коментира Филип Повов по повод предложението на НФСБ за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, което, ако бъде прието, ще лиши от заплата депутатите, напуснали пленарната зала. Припомни, че предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати е отхвърлено то мнозинството в Народното събрание.


Предложението на Националния фронт за спасение на България за промени в правилника за дейността на Народното събрание е за начина на заплащане на народните представители. Сега според правилника при неоправдано отсъствие от три поредни заседания или общо пет за месеца, на депутатите се прави удръжка, равна на две трети от месечното възнаграждение, а Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните разходи. Новото предложението е при неоправдани три последователни отсъствия или общо пет за месеца, депутатите да бъдат лишени изцяло от заплати.


Мястото на народните представители е в Народното събрание, коментира Росен Живков, народен представител от НФСБ по повод предлаганите промени. Досегашният правилник дава възможност на хора, които не са в парламента да получават възнаграждения като народни представители, каза депутатът:

 

„Това е нашата функция. Това е нашето място за изява в Народното събрание- в комисии, в зала. Трябва да сме на нашите работни места, за да сме пълноценни за хората и за населените места, от които сме излъчени като народни представители. Не е достатъчно само да пълним медиите- телевизиите и радиата. Ние трябва да бъдем на своето работно място като законотворци, защото това е нашата функция. Ако не присъстваме там, тогава за какво са ни избрали хората- само да изпълняваме една представителна функция?"


Росен Живков призова колегите си в парламента да разпределят времето си така, че да изпълняват задълженията, за които са избрани. Допълни, че той самият е участвал при 98% от гласуванията в парламента, за разлика от други, които не присъстват в зала. Поименно посочи Делян Пеевски, за когото каза, че в Народното събрание е влязъл само за депутатската клетва.


Въпреки, че подобна мярка е крайна, тя не е популистка, нито наказателна, коментира народният представител от ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев по повод предложените промени. Трябва да се върне доверието в Народното събрание, допълни Тошев. Според него на опозицията от БСП силово е наложено да напусне парламента, а решението на партийното ръководство не изразява мнението на всички от групата:


"Аз съм твърдо привърженик на тези решения, които могат да се изтълкуват и като крайни, защото до сега не е имало такава практика в Народното събрание. Считам, че един от начините да върнем обратно доверието на хората в тази най-висша по Конституция институция на България, е да даваме пример. Не може човек, който работи в частна, държавна или общинска фирма да бъде наказван за своите отсъствия, а тези, които би трябвало да дават пример, да получават заплата при положение, че не се мяркат в сградата на Събранието. Считам, че мярката не е нито крайна, нито популистка. Не е наказателна. Напротив, надявам се и след като бъде приета за годините напред да се утвърждава като постоянна, да не се промяна с всеки състав на Събранието. Не бива хората да бъдат подвеждани, че ни избират да работим в Народното събрание, а ние да ходим по мероприятия или по изложби, по света и у нас.“


В „Посоките на делника“ се връщаме и към причината да поставим темата. Председателят на БСП Корнелия Нинова при посещение във Видин през февруари обяви мотивите да напуснат парламента. Чуйте звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21