Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как образованието помага на интеграцията на ромите

Снимка: Радио ВИДИН

Международният ден на ромите се чества ежегодно на 8 април. Първият Световен ромски конгрес е проведен в Лондон на 8 април 1971 година. Тогава се събират представители от 30 страни и се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Социалната цел на Международния ден на ромите е да привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите- образование, бедност, сегрегация.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" работи за равноправното интегриране на ромите в общество, основано на запазване на ромската идентичност. Изпълнителен директор на Центъра е Деян Колев. Казва, че за ромската интеграция трябва да работят съвместно всички етноси. Организацията работи в две насоки- образованието и работа на терен по превенция на ранните бракове.

"Работим за превенция на отпадането на децата от училище. Център "Амалипе" работи с 278 училища от цялата страна и в 2/3 от тях вече няма отпаднали ученици, което е наша много голяма гордост. С училището в Дунавци работим много добре. Работата е изцяло педагогическа, т.е. ние не раздаваме дрехи, обувки или социални помощи, а работим съвместно с учителите за въвеждане на интеркултурно образование", каза Деян Колев.

СнимкаВ 15 общини организацията има центрове за развитие на общността, в които работят ромски медиатори. В Северозападна България такъв център има в Бяла Слатина. Скоро ще има в Ново село и Борован.

Огняна Найденова е учител по английски език вече 20 години. В момента преподава в Профилирана гимназия "Найден Геров" в град Лом. В нейното семейство никога продължаването на образованието и личната реализация не са били проблем.

"Колкото си по- образован, си по- конкурентен и на пазара на труда. А другото е, че колкото си по- образован, толкова по- добро бъдеще можеш да осигуриш на децата си. Когато образованието не е табу във вашето семейство или в социалния кръг, в който се движите, то тогава хората израстват неусетно", заяви Огняна Найденова.

При много деца от малцинствен произход нивото на българския език не е добро и срещат трудности в училище. Причината е в средата:

"Основното, на което трябва да се наблегне в училище е точно знанието на родния език. Компетентността на децата да разбират езика в по- голяма дълбочина, не на ниво ежедневни нужди, а на ниво философия. За съжаление, това не е проблем само на етнически различните деца."

Димитър Димитров е от Институт Отворено общество- София и мениджър на Програма "Мост към бизнеса". Програмата "хвърля" мост между пазара на труда в частния сектор и образовани млади роми/представители на уязвими етнически малцинства от България и Унгария, които се стремят към качествени работни места в равностойна среда. Програмата подпомага достъпа на млади роми (18-35 години) със завършено минимум средно образование и успешно положени държавни зрелостни изпити до позиции за висококвалифициран труд в частния бизнес, които да съответстват на тяхното образование и квалификация.

Снимка"Това, което ние правим е не да посредничим за работа, а да подготвим младежите да се справят сами. Но, тези хора, с които ние работим, те са 120 човека от цялата страна, около 40 от тях започнаха работа, благодарение на услуги, които ние сме им предоставили. Тези хора са предимно от по- затворени общности и на тях им липсват редица или не са достатъчно добре развити, редица умения, които са много силно необходими", обясни Димитър Димитров.

По програмата могат да кандидатстват всички хора, които определят себе си като роми. Кандидатстването е през интернет страницата, като едно от условията е диплома за завършено средно или висше образование. Преди дни по програмата на 20 души бе организиран кратък стаж в няколко големи компании. Сред тях е Емилиан Асенов е от Бяла Слатина- студент по право първи курс в Софийския университет.

"Консултантска фирма ми направи силно впечатление. Там ни дадоха казус за развитие. Бях аз и още един мой колега и там ни бяха дали един казус от наказателното право. Решихме го успешно. Това са полезни неща, които прави програмата за нас, защото по този начин ни даде шанс да опознаем реалната работна обстановка, атмосферата, колегиалните отношения, запознанствата с работодателите и най- вече как да се държим по време на работа", коментира пред Мария Борисова Емилиан Асенов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08

Съвременен облик за две от емблематичните училища във Видин

По проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин" бяха включени двете видински училища- СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Мащабните ремонти са за близо 17 милиона лева. Сега две от емблематичните училища в крайдунавския град имат съвременен облик. "Нов покрив, ново парно, ново ВиК, ново електро,..

публикувано на 18.05.20 в 13:43

Кметът на Чупрене: Искаме да рестартираме проекта за ски комплекс под Миджур

В "Добро утро, кмете" гостиваме виртуално в Чупрене. С кмета Анжело Добричов говорим за сегашната ситуация, за възможностите за развитие на региона  за проблемите в общината.  Туризмът е основен фактор за общината "Изграждането на ски комплекса беше една сериозна идея на предишното ръководство", обясни Анжело Добричов.   "В момента..

обновено на 15.05.20 в 15:50