Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязахме Деня на ромите

8
Снимка: Радио ВИДИН

Видин почете паметта на ромите, които са станали жертва на Холокоста, днес, 8 април- Международния ден на ромите. Кръгла маса на тема "Видин- мост за етнокултурно единение" се проведе по този повод в Конферентния център на Областната администрация. Организатори на срещата са Общината и Областната администрация, със съдействието на Общинския съвет и Видинска Света митрополия. В рамките на кръглата маса Пролет Георгиева - главен експерт в Областната администрация направи презентация на тема “Реализирани мерки и предизвикателства при изпълнението на политиката за интегриране на ромите в Област Видин през 2018 г. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков представи проекта на Община Видин за интеграция на ромите - „Заедно за по-добър живот“. 

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос се проведе на брега на река Дунав, като в реката бяха хвърлени червени карамфили.

"Това е ден, който ни припомня изконните добродетели, като хуманност и съпричастност, толерантност и зачитане на човешките права и достойнство", каза областният управител на Албена Георгиева.

Видинското село Ново село отбеляза Международния ден на ромите в читалището, предаде Светла Бондова. Организатори на празника са СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и читалищната библиотека. С разказ за историята на ромите библиотекарката Елеонора Бондова въведе публиката в темата. Клубът „Сценично и танцово изкуство” при училището, с ръководител Румяна Върбанова, изнесе концерт. В него имаше  ромска поезия, съвременни ромски хора и танци. Изпълнителите бяха облечени в оригинални ромски костюми, а облеклото на малката певица Вяра Мариянова бе точно копие на сценичния тоалет на сръбската ромска изпълнителка Оливера Константина.

Жителите на квартал "Огоста" в Монтана посрещнаха Международния ден на ромите с обновена футболна площадка, съобщават от Общината. Реконструкцията е финансирана от фонда за местни инициативи на община Монтана по предложение на читалище „Звезда 2007”. Кметът Златко Живков и председателят на Управителния съвет на платформа „Агора” Емилия Лисичкова поздравиха децата и младежите от квартала, които с доброволен труд са участвали в ремонта на спортното игрище. От фонда са отпуснати 2671 лева, с които е сменена мрежата на ограждението, футболните врати и е извършено пребоядисване. 

Това е единствената спортна площадка на територията на квартала, където може да се спортува безопасно, посочват още от Общината. Ремонт на игрището е правен преди 10 години.

По повод празника на него бе проведен футболен турнир за деца. Кметът Живков награди първите три отбора с медали и им подари по една футболна топка.

Песни, танци и театрални етюди ще представят деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана” по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в Монтана, съобщи председателят на НЧ „Звезда 2007” в града Веселин Лаков:


"Концертът ще бъде с деца от квартал "Кошарник" и квартал "Огоста", както и село Габровница, които деца са участвали в българо-швейцарска програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). По време на концерта ще покажат какво са научили в извънкласните дейности. Концертът ще бъде в Драматичния театър в Монтана, входът ще е свободен."

Преди началото на концерта, който е от 18 часа, във фоайето ще бъде открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”. Честванията по случай празника започнаха от вчера и в двата ромски квартала в града, с провеждане на различни спортни турнири за деца, както и конкурс за най-вкусна баница, допълни Веселин Лаков. 


Международният ден се отбелязва от 1990 г. по предложение на Международната организация на ромите "Романо юнион" от 4-ия световен конгрес на ромите в Серок, Полша. Поводът е и годишнина от първия световен конгрес на ромите (8-12 април 1971) в Лондон, Великобритания, на който са приети ромското знаме и ромския химн. 

Галерия

Вижте още

Не се очакват температурни рекорди в Северозапада

Температурни рекорди в Северозападния район, въпреки горещините, които се очакват тези дни, няма да има, прогнозира за Радио ВИДИН Валентина Радойска синоптик към НИМХ Филиал Плевен: "В момента температурата във Видин е 34,4 градуса, в Монтана е 32,4 градуса, а във Враца 32,6 градуса. Температурите днес се очаква да достигнат 35, 37 градуса, за..

публикувано на 27.07.21 в 15:54

Лятно предизвикателство към читателите отправи библиотека

Първата частна библиотека в село Комарево, област Монтана, организира лятна кампания, насочена към деца,  родители  и библиотеки, наречена  "Предизвиквам те да четеш". Организаторите са съставили  специален списък със задачи за четене, който всеки един от участниците трябва да изпълни. Всеки има право да избира книгите, които да прочете, стига те да..

публикувано на 27.07.21 в 15:16
Златко Живков-кмет на Монтана

Кметът на Монтана: Общините системно дофинансират държавни дейности

Националното сдружение на общините в република България  ще направи предложения в четири области за промени в параметрите на бюджет 2022 година, заяви кметът на Монтана Златко Живков след заседанието на управителния съвет на организацията днес. "Надявам се да имаме правителство още следващата седмица, защото трябва да се излезе от тази..

публикувано на 27.07.21 в 14:33

Деца станаха актьори във Видин

Театрална работилница за деца се проведе на сцената на БиблиоПощата в Крайдунавски парк на Видин. Идеята е чрез игри децата да научат повече за актьорската игра, сподели за Радио ВИДИН актрисата в драматичен театър Видин и ръководител на проявата Ирина Флорова:   "Театрална работилничка се нарича "Първи стъпки на сцената" и дава на децата чрез..

публикувано на 27.07.21 в 13:20

Увеличават се патронажните услуги в Монтана

28 жени и мъже са назначени на работа по проект "Патронажна грижа +" , съобщават от Община Монтана. Те ще бъдат разпределени като помощен персонал  в 17-те социални услуги,   които предоставя общината. Те ще работят на 8 часов работен ден за срок от 12 месеца. Така ще  бъде осигурена допълнителна подкрепа за възрастни хора и лица с увреждания, чрез..

публикувано на 27.07.21 в 11:37

"Северняци" ще покажат танци от Северозапада на морето

Фолклорна студия "Севервняци" участва в международния фолклорен фестивал "Фолклорни нюанси" - Приморско. За първи път формацията участва във фестивала през 2020 година и след успешното представяне на морската сцена, получават покана и за тази година.  "До 31 юли сме в Приморско,  ще покажем отново нашето изкуство пред публиката в..

публикувано на 27.07.21 в 10:50
Стена на почетните граждани със заслуги към Община Кула

Увековечават Димитър Попов и Генчо Генчев в родния им град

Поставянето на паметни плочи на двама именити граждани на Кула бе обсъдено на  заседание на местния Общински съвет. Предложението е на челната стена на Народно читалище "Просвета 1882"  да бъдат почетени  Димитър Попов - шест години след смъртта му на 05.12.2015 г. и композитора Генчо Генчев - три години след смъртта му 07.10.2017 г....

публикувано на 27.07.21 в 10:14