Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Снимка: Радио ВИДИН

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%. 

По демографски показатели Враца и Монтана също не са сред добрите примери. С по 1,9% е намаляло населението в двете области за година. В края на 2018 година жителите на Враца са били 162 549, а на Монтана- 129 637 души. 84 865 души е населението на област Видин в края на миналата година, съобщи Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически изследвания - Видин":


"Демографската ситуация в страната, както и за региона, се характеризира с няколко основни неща. Продължава процесът на намаляване на населението, съответно и неговото застаряване. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. Намалява броят на живо родените деца и съответно коефициентът на обща раждаемост… Населението за  страната към 31 декември 2018 година наброява 7 000 039 души. За област Видин населението е 84 865 души. Характерно за Видин е, че това е най-малката област по население. Продължава процесът на застаряване на населението. В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в нашата област- 29,6%, следван от областите Габрово- 28,6% и Кюстендил с 27,3%... През 2018 година в страната са се родили 62 572 деца, докато за област Видин родените са 586 лица. В регионален аспект можем да отбележим, че се наблюдава висок отрицателен естествен прираст."


Тенденцията за ниска раждаемост в региона е от години. Причините коментира Цветан Цветков:


"През последните години раждаемостта в областта беше около 600 деца, както виждаме намалява. Просто нещата са свързани с това, че нашата област се характеризира с най-застаряващо население. Това не означава, че в нашата област се живее най-добре и затова населението е най- възрастно, напротив. Просто младите отсъстват от областта, което от своя страна води до ниска раждаемост."


Въпреки че областта е с най-застаряващо население, не са много дълголетниците в региона. В края на миналата година във Видинско има един столетник и пет души на 99 години.


Осем села вече са с до десет жители. Обезлюдяват не само села, но и жилища в областния център. 41 583 са жителите му в края на миналата година. За четири години са намалели с две хиляди. Във времето, когато градът се е разраствал, строежите на блокове не спирали. Сега апартаменти във входовете остават пусти, сочи анкета на колегата Генади Вельов с видинчани. 


"Много малко хора останахме. Всичко избяга по чужбина. В нашия вход четири-пет апартамента са все в чужбина... Вечер в пет часа тук- там виждаш някой. Хората изчезнаха... Докато имаше работа, може някой да се задържи. Сега децата отиват да учат по чужбина. Там остават."


Над два милиона българи остават в чужбина, а у нас, за да се променят негативните тенденции, са нужни инвестиции, смята икономистът Румен Гълъбинов:


"Националният статистически институт излезе с данни за 2018 година, че в България живеят малко повече от седем милиона българи. Това е на основа на техните източници на информация, като, разбира се, ние знаем,че в годините между 1989 година и 2019-а , последните 30 години, числото на българите, които са преброени е с близо с два милиона по-малко. В този смисъл има доста хора, които живеят извън България, но не е отчетено, че те са напуснали България за по-продължителен период от време, а всъщност те работят, учат и живеят извън България. Т.е. ние можем да кажем, че значително над два милиона българи живеят извън България и съответно за 2018 година по доклад на Световната банка, който преглежда почти всички държави в света, се изкарва една статистика на емигрантите към родните им държави. От там се вижда, че в България за 2018 година емигрантите са превели обратно над два милиарда евро. Това значи, че средно по около хиляда евро на година са превели българите, които работят в чужбина към свои семейства, за да могат да ги подпомогнат. Тази сума в голямата си част е влязла в потреблението на българската икономика. Малка част от нея може би е отишла за инвестиции, в по-дълготрайни някакви активи или в производствени активи и бизнес, а по-голямата част е отишла за текущо потребление, в случая-  плащане на комунални сметки, лекарства, медицински разходи, неотложни други, свързани с текущата издръжка. Това трябва да се отчита като един съществен елемент, който допринася за повишение на частното потребление в България."


Според икономиста Румен Гълъбинов, общата сума на тази емигрантска помощ- над два милиарда евро годишно, е повече отколкото преките инвестиции в България, които за  2018 година са в размер на 1 500 000 000 евро.


Този момент трябва да се отчете от гледна точка на развитието на икономиката, коментира Румен Гълъбинов и допълни, че трябва да убедим много повече международни инвеститори да дойдат у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход . Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити"  с участието на всички партньори.  "Два са стратегическите..

публикувано на 08.04.24 в 14:32