Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Знаем ли какво прави Европа за нас

Снимка: Радио ВИДИН


"Какво прави Европа за нас?" с това послание Информационен център "Европа Директно-Видин" организира кампания на открито във Видин по повод 9 май - Денят на Европа- символ на мира и обединението на Европа. На шатра и маса с информационни материали в парка до Художествената галерия, представители на центъра раздаваха рекламни материали, брошури, информационни списания, разясняваха на гражданите как Европейският съюз влияе на нашето ежедневие, като им предоставяха информация и безплатни консултации по интересуващи ги европейски теми. В кампанията доброволци провеждаха игри и викторини за гражданите, които получиха награди. 

Вече 12 години България е член на Европейския съюз, а пък хората все още имат нужда да знаят повече за ЕС, за техните права, възможностите за реализация, пътувания, проекти и други. Всеки, който има нужда от информация по темата ще може да я получи при нас. Това каза за Радио ВИДИН Сабрина Калъчова ръководител на Информационен център "Европа Директно":

"Взели сме един много хубав материал "Служби за информация" на ЕС. Смятаме, че е много полезен, защото вътре са описани всички мрежи центрове, които са създадени от Европейската комисия в помощ на гражданите. Според мен ЕС прави много, той има своите функции, възможности, които са огромни. В област Видин има много положителни неща, много реализирани проекти."

Някои видинчани виждат и усещат какво прави Европа за нас, други пък бяха по-скептични: 

"Мога да кажа какви възможности дава ЕС на младите хора, аз съм един от тях и съм се възползвала от много проекти, обмени, пътувала съм и знам колко възможности има. Има за студенти много проекти и когато участваме, виждаме колко сме близки всички народи в ЕС... 
Според мен нищо не прави, не виждаме парите... 
Хубавото е, че може да пътуваме да видим Европа... Европа прави, но нашето правителство нищо не прави."

Какво ни даде Европа? За 12 години членство в ЕС България, получи правото да търгува свободно на единния европейски пазар, българските граждани имат възможността и за свободно пътуване и работа в ЕС. Икономическите показатели на страната ни се покачват, както и заплатите на гражданите. Да не забравяме и европейските пари по програми, които са инвестирани в различни инфраструктурни проекти. Разбира се, има и граждани, които не могат да усетят покачване на жизнения стандарт. Също така България си остава най-бедната членка на ЕС. Затова и пред страната ни предстои още много работа за да се отлепим от дъното на негативната класация. Но ако трябва да се направи равносметка, положителните неща, които сме получили от Европа са достатъчно, за да ни дават повод за оптимизъм. Отделно чисто географски нашето местоположение е било винаги на Стария континент.
Вижте още

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51