Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Животновъдни кооперативи ще произвеждат продукт под една марка

Снимка: Радио ВИДИН


Животновъди от страната започнаха да се обединяват в кооперативи. Скоро те ще започнат да преработват млякото си в мандри по определена рецепта и утвърден браншови стандарт, за да излязат с продукт под една марка, като гаранция на потребителите за качествен продукт. Това е един от начините да бъде спасен браншът, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. 

"Процесът е в ход от две години. Сега започваме да реализираме идеята, да групираме по места събирането на мляко, да си го преработваме и под обща марка да го реализираме. На този етап в сдруженията са овцевъди, надяваме се да надградим и с козевъди и говедовъди. Стопаните трябва да са наясно, че това е все едно те да си преработват млякото, т.е. парите не идват всеки месец, а малко по-късно, но накуп, защото млякото се събира организирано по региони, преработва, зрее, едва тогава продуктът може да се реализира... Проблем е това, че 80% от фермерите нямат собствени хладилни вани, затова чакаме да отвори схемата за държавна помощ, която ще подпомага закупуването на тези вани. С кооперативите ще имаме възможност да закупим вани, да ги раздадем на фермерите, така стъпка по стъпка ще започнем да съграждаме основите на този кооператив. Задължително е обаче, фермерите да са в сдружение- група на производители. Това е един от начините да оцелее браншът. Ще ползваме примера на колегите от Западна Европа- там фермерските кооперативи са с над 100-годишна история. " 

400 са малките и средните овцевъдни и козевъдни ферми в страната, 20 са вече създадените сдружения, едно от тях е със седалище Враца и обединява овцевъди от Врачанско и Плевенско. Според Симеон Караколев през последните години се наблюдава интерес на младите към фермерството, но е налице и обратният момент- дългогодишни животновъди се отказват, заради несигурната обстановка, липсата на възможност за инвестиции и европейско финансиране, голямата бюрокрация, прекалено многото изисквания и неуредици. 

"Искаме да ограничим този процес, доколкото можем"-  каза Симеон Караколев. Според него, годината започва не съвсем добре- с ниски изкупни цени на мляко и месо, и непрекъсната борба срещу вноса, а въпреки усилията, държавата няма кой знае какви механизми за справяне със ситуацията:

"Надявам се със съвместни усилия да тръгнем в по-добра посока. Да е берекет, дано резултатите ни накрая на годината да са по-добри"- пожела Симеон Караколев на колегите си. 
Браншовата асоциация работи и по създаването на платформа-регистър на всички ферми в страната. 

Не са малко проблемите и при пчеларите- в Плевен гилдията излезе на протест. Причината е че в резултат на нерегламентирано третиране на посевите с пестициди в региона са измрели голям брой пчелни семейства. "Тази година смъртността е значително по-висока, трябва да се вземат мерки", каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев:

"Това е проблем на отделните земеделски стопани. Проблемът е, че не се спазват изискванията. Още февруари изпратихме на земеделците едно обръщение, за да им припомним най-важните неща в растителната защита- да не се пръска при цъфтеж, да се пръска само нощем, както е по Наредбата, да уведомяват пчеларите... Не се спазва нищо... Затова ни преля чашата. Вярно е, че и мерките са трудни- прави се комисия, но тежестта на последващите процедури пада върху пчеларите- те не желаят да се занимават... Ние настояваме отравянето на пчелите да бъде инкриминирано, да влезе в наказателния кодекс, защото на този етап то не се смята за престъпление. Дори и да има съдебно дело, пчеларят след 2-3 години се обезщетява с някакви пари, но няма наказание за извършителите, за да спрат да тровят пчелите. Има и предложение за отнемане на удостоверения за растителна защита и за упражняване на земеделска професия. Не може един земеделец така да трови пчелите безогледно, при положение, че са му от полза.... Има и съвестни земеделци, но по-големите, едрите, си позволяват да бъдат независими и да си правят каквото си искат..."     

Над 500 са пчеларите, които членуват в Областния пчеларски съюз в Плевен. В протеста участваха и пчелари от съседните области. Те настояваха пред агроминистерствмото за промяна в наредбата и при нерегламентирани пръскания, да бъдат подпомогнати от държавата. В резултат на протеста стана ясно, че на 8 май  ще се състои Консултативен съвет по пчеларство, на който пчеларите ще внесат своите искания- за по-строги наказания за земеделци, които не спазват правилата.

Динамични и променливи агрометеорологични условия прогнозират синоптиците през първото десетдневие на май. В условията на постоянни промени- в какви фази са растенията, какво трябва да направят стопаните, и какви ще са условията за работа- чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова- директор на метеорологичната станция в Монтана. 

Вижте още
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05

Над 5000 пенсионери в област Видин ще получат по 120 лева

5317 пенсионери в област Видин ще получат финансова подкрепа в размер на 120 лв  от Агенцията за социално подпомагане. Това важи за хората от третата възраст, които получават пенсия в размер от 300,01 до 369 лв включително, съобщи Венцислав Боянов, директор на Регионална  дирекция "Социално подпомагане"- Видин : "От 19 април 2021 г започва..

публикувано на 13.04.21 в 12:05

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50