Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин изпраща Випуск 2019

13
Снимка: Радио ВИДИН




Видинските училища изпратиха тазгодишните абитуриенти. 643-ма са завършващите ученици на територията на областта.

На официална церемония Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" изпрати 92-ма зрелостници от 4 паралелки. Заедно сме от 5 години и ще продължаваме да бъдем заедно цял живот, каза директорът Мариета Георгиева и допълни:

"Вие ще се върнете още утре, след години, когато вече сте успешни и щастливи млади хора, когато вече сте реализирани граждани на България, дори когато сте вече в есента на вашият живот, но минавайки покрай вашето и нашето училище във вас винаги ще трепва нещо. Отивайки в университета или на работното си място сте готови за това, което ви очаква. Ние вярваме във вас и винаги ще може да разчитате на нашата помощ и подкрепа."

На тържественото изпращане всички завършващи класове изнесоха забавни представления, с които развеселиха гостите.



С тържествени пожелания Средно училище "Петко Рачов Славейков" Видин , изпрати днес абитуриентите си от випуск 2019-та, които завършиха в паралелка с профил "Предприемачество и бизнес". Празникът започна с приветствие към абитуриентите - Нито за миг не спирайте да мечтаете,живота сега започва пожела на младите хора директорът на училището, Росица Димитрова:

"Маломерна е паралелката, но това са децата, които истински желаеха да бъдат предприемачи. Смятам, че ще постигнат много резултати в своя живот. Имаме един пълен отличник, който е отличник за всичките години на випуска,който ще получи своята заслужена награда. Имаме и още трима отличници в класа."

По-малките ученици пуснаха балони под традиционните звуци на броенето от 1 до дълго чаканото 12.

С мили спомени, радост и тъга учениците благодариха на учителите си:

"За щастие в живота има прекрасни неща, които могат да ни се случват многократно. Посещаването на любими места, да слушаме отново и отново любими песни, да се срещаме с  приятели, но има и неща ,които трябва да се изживеят веднъж, пълноценно и незабравимо, защото се случват само веднъж, такова неповторимо изживяване е завършването на 12 клас...Учителю на теб са ти длъжници поетите на всички времена. От огъня на твоите зеници са пламвали сърца и знамена. За туй на место паметник гранитен ти в спомените наши си изградил и всеки помни по един учител... в стръмното ръката му подал."

Под звуците на песента за един неразделен клас, с цветя, прегръдки и пожелания, младите хора през смях и сълзи се сбогуваха с класните ръководители и учителите на родното училище.


С голямо училищно тържество ГПЧЕ "Йордан Радичков" изпрати своите дванайсетокласници. 94 ученици  завършват своето средно образование във видинската английска гимназия. 27 от тях получиха отличия за високи постижения и принос в утвърждаване на авторитета на гимназията.

За  "Най-добър учител за 2019" бе определена на Анна Тодорова, учител по английски език. Тя получи  наградата на училищното настоятелство статуетката "Криле" на видинския скулптор Светлин Николаев. Същата награда "Криле" като първенец на випуска получи дванайсетокласничката  Даниела Конова за нейната активност и многобройни училищни изяви.

Ето какво споделиха зрелостниците, които завършват английската гимназия с две езикови специалности - английски и немски или английски и френски език:

"Стремя се да летя нависоко. Приета съм в Американския университет в Благоевград със специалност "Европеистика", искам да бъда и в Америка и в Европа. Не знам какво ме очаква, искам да обикалям света... Аз ще уча в Москва "Международни отношения" и моята мечта е да променя света. Смятам, че самият генетичен код вече трябва да бъде променен. Ще се върна в моя роден град. ..Научих се на много неща - подкрепа, отборна работа… Това е специален ден за нас, това е един от многото специални дни- серенада, бал... Носталгична се чувствам."
 
Класният ръководител на 12 а г-жа Матеева подари на всеки ученик свитък с лично нейно посвещение, което да бъде прочетено у дома, по една притча с мъдрост, която  да ги съпътства в живота им и по една пеперуда, която е символ на красотата и на  ефекта на пеперудата, която със своя полет раздвижва въздушните потоци и променя света към по-добро.

На празничното тържество присъстваха официални гости от училищното настоятелство, община Видин и областна управа Видин, от видинската Света митрополия, от Регионално управление на образованието - Видин. Директорът на гимназията Любомир Георгиев се обърна към абитуриентите:

„Това е випуск с невероятни деца, които представиха града ни, страната ни  на различни международни мероприятия. 94-ма сте, 94 пътя ви очакват в живота. Пожелаваме ви преди всичко здраве и да се радвате на живота, много сили, за да преодолявате трудностите, но не с цената на всички средства, за да не изгубите себе си. Образовайте се непрекъснато, за да можете да построите един добър свят. Пътища много, но грешките могат да се поправят, животът е учител.  Мечтайте, бъдете достойни хора, добри хора на нашата република и на добър час и Бог да е с Вас!"
 

Днес всичко е от 1 до 12. За зрелостниците. За тези, на които дните в любимото училище са преброени. 70 млади хора от випуск 2019 изпрати днес видинското средно училище "Цар Симеон Велики". 70 млади хора, които си обещаха, че няма да забравят любимите учители, времето, прекарано в класната стая и научените житейски уроци. 

Усмихнати, лъчезарни, окрилени от мечтите си да направят света и хората около себе си по-добър. Благодарни на учителите си- за това, че са простили грешките им. Горди с това, че са част от вековната история на Видинската гимназия. Това са учениците от трите паралелки на 137-мия випуск на Царското училище.

На тържеството не мина и без официалните речи на кмета на община Видин Огнян Ценков, областния управител Албена Георгиева, началника на Регионално управление на образованието Веселка Асенова и председателя на Обществения съвет на училището Александър Русев. Гости на тържеството бяха и директори на училища от Княжевац и Зайчар. 

13 са носителите на грамота и златна значка за отличен успех през целия курс на обучение. За трета поредна година бе връчена и наградата на името на полк. Стефан Илиев, учредена от проф. д-р Иван Гаврилов- за ученици  с отличен успех, доказали родолюбие. Тази година нейни носители са петима, в две категории- за благотворителност и дарителство /Божидара Славова и Ивайло Пламенов/ и за есе на тема "Аз избирам българското" /Теа Делянова, Боряна Пламенова и Владимир Сляавчев/. Наградени бяха и любимите учители. 

По традиция и в знак на благодарност, учениците подариха на директора Венцислав Станев картината на Випуск 2019-та- дело на художника Веселин Нацин, която представя катедралния храм "Свети Димитър". 

И тъжни, и радостни бяха в последния си ден абитуриентите, за които пътят е само един- напред и нагоре, но тук, в България. Видин, обаче, завинаги ще остане градът на тяхното детство. 

НА ДОБЪР ЧАС, ВИПУСК 2019!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08