Видинчани с акция за опазване на дърветата в центъра

6
Снимка: Радио ВИДИН

Гражданска инициатива за спиране на отсичането на дърветата започна във Видин. Тази сутрин дърветата в центъра на града осъмнаха облепени с флаери с текст "Дървото е живот!!! Не режи!!!". 

Целта е да се провокира гражданската активност и да се спре изсичането на здрави дървета - каза един от организаторите на инициативата Добромира Димчева:

"Аз и няколко мои познати и поддръжници решихме да организираме тази инициатива, с цел да опитаме да противодействаме на това безумие. Защото не пречи да се засади каквато и да е растителност, нямам претенция дали е туя, или е някое друго невековно дърво, но да не се отрязват и тези."

От стартирането на ремонта на централната градска част във Видин, заради ремонтните дейности са отрязани поне 7 здрави дървета. Радио ВИДИН направи редица материали за сечта. Ето как през март тази година кметът на Видин Огнян Ценков отговори на наш въпрос какво налага премахването на толкова много здрави дървета: 

"Една част от тези дървета се отсичат, защото физически са в недобро състояние и опасни за хората. Всяко премахване на дърво се осъществява с решение на комисия. Една част от дърветата се премахват, защото прекарването на подземни комуникации не е възможно поради това, че кореновата система пречи или трасетата минават през тях. Или по проект там не трябва да има дърво. Ще бъдат засадени много повече дървета на други места, като зелени площи."

Галерия

Вижте още
Първите за зимата снежинки се опитаха днес да оставят следи във Видин...

Снимката на 17 януари 2020 година

3 са регистрираните болни от грип и остри респираторни заболявания в Монтана от началото на тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. За първите две седмици на Новата година болните са били 39. Доказан е един случай на грип от тип “А” – момиче на 15 години. Близо 11 млн...

публикувано на 17.01.20 в 18:05

Започна премахването на животинските отпадъци край Враца

Започнало е премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на "Ботев път", съобщават от Община Враца. По-рано днес д есетки чували с животински остатъци бяха открити изхвърлени край Враца.  Пресконференция по случая даде кмета на Враца Калин Каменов. "Започна премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на "Ботев път". От..

публикувано на 17.01.20 в 17:45

Първи доказан случая на грип в Монтана

73 са регистрираните болни от грип и остри респираторни заболявания в Монтана от началото на тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. За първите две седмици на Новата година болните са били 39. Доказан е един случай на грип от тип “А” – момиче на 15 години. Инфекциозно..

публикувано на 17.01.20 в 16:43

Бюджетът на Мездра ще инвестира в образованието

Близо 11 млн. и 500 хил. лева са заложени в проектобюджет 2020 година на община Мездра, който е предложен за обществено обсъждане на 22 януари от 10 часа в заседателната зала на общинска администрация. От собствени имуществени, данъчни и неданъчни приходи се очаква около 5 млн лева. За ремонт на улици са заложени малко над 900 хил.лева, за..

публикувано на 17.01.20 в 14:51

Намалява броя на противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Мездра прие отчета за своята дейност през 2019 г. "През отчетния период се наблюдава намаляване на броя на противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица" , отбеляза секретарят на комисията Силвия Петкова .  В подкрепа на това..

публикувано на 17.01.20 в 13:05

Бюджета за 2020 година ще обсъждат в Лом

Публичното обсъждане на бюджета на община Лом за 2020 година ще се проведе на 22 януари. Местната общинска управа очаква мнения, препоръки и предложения от гражданите, които са поканени от кмета д-р Георги Гаврилов на обсъждането. Община Лом ще получи от държавната хазна близо 17,5 млн. лева, а делегираните от държавата дейности са в размер на над..

публикувано на 17.01.20 в 13:02

Над 1300 пациенти са сменили личния си лекар във Видинско

1342-ма здравноосигурени са се възползвали от свободното си право на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2019-та година, съобщава пресцентъра на Районната Здравноосигурителна каса- Видин. Данните са за последния регламентиран период за преизбор на личен лекар.   Сравнителният анализ на данните за броя на хората в..

публикувано на 17.01.20 в 12:58