Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Белоградчик откриха салон на наивистичното изкуство

Снимка: Иванка Петрова

Салон на наивистичното и интуитивно изкуство намери свой дом в художествената галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. При небивал интерес и в присъствието на много от творците премина откриването на уникалнта експозиция, заела двата етажа на галерията. 67 автори от България и цял свят са изложили над 130 картини. 

Доц. д-р Ружа Маринска представи изложбата и подчерта, че това е едно начало за цяла България- да се позиционира и развива идеята за наивистичното изкуство: 

"По начало в България няма голяма традиция в наивистичното изкуство. И до него няма традиция то да бъде особено престижно и особено уважавано. Въпреки че данни за наивисти е имало доста отдавна. Например една идея тя да бъде снета от икони, тъй като още 19в., даже още към средата на 19в. И по – рано има много такива църкви и паметници в България, които са запазили едни изключително свежи наивистични творби" - каза доц. Маринска и допълни: 


"Има художници с прилично академично образование, които в етап от своето развитие са поискали малко да се върнат към детството си, да се върнат към едни непосредствени реакции на света около тях."  

Народният представител Филип Попов също приветства творците и присъстващите. 30 от картини са дарени на галерията. Дарителите получиха почетни грамоти от кмета Борис Николов.  

Вижте още

Снимката на 5 август 2021 година

Служители на пожарната във Видин и Враца излязоха с апел към жителите на Северозапада. Сухото време, високите температури, изсъхналата растителност и вятъра са факторите, които предизвикаха пожари на много места в региона и страната. Често пъти причина за предизвиканите пожари  е небрежност при работа в земеделските земи, както и неправилното боравене..

публикувано на 05.08.21 в 18:10

На гара Мездра ще отбележат 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов

В събота, 7 август в 13.00 часа на гара Мездра ще пристигнат участниците в атракционното пътуване с влака, теглен от локомотива "Баба Меца" и ще се проведе тържеството "Не се гаси туй, що не гасне". То е  посветено на 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов.  Организатори  на  това събитие са Сдружение "Обединени Балкани", съвместно с БДЖ, с..

публикувано на 05.08.21 в 17:09

Наградиха победителите в поетичен конкурс във Вършец

Във Вършец бяха наградени победителите в конкурса за поезия в сонет "Лъчезар Станчев", съобщи за Радио Видин  Вера Илиева , специалист "Туризъм" към туристическия център в община Вършец: "Това традиционно събитие, вече четвърта година, като журито ни е в състав проф. Милена Кирова, поетесата Кристин Димитрова и доц. д-р Мариета Иванова-..

публикувано на 05.08.21 в 16:07

Задържаха голямо количество парфюми на ГКПП "Дунав мост 2"

Митнически служители задържаха 7756 парфюма с обозначения на световноизвестни марки.  "Марковите“ аромати са открити при две отделни митнически проверки на товарни автомобили с българска регистрация, излизащи от страната през ГКПП "Дунав мост – Видин". На 02.08.2021 г. митнически служители са спрели камион, превозващ стока към Западна..

публикувано на 05.08.21 в 15:44

Продължава асфалтирането на междублокови пространства във Видин

Вече са завършени предвидените дейности в жилищните комплекси "Бонония“ и "Гео Милев", както и преасфалтирането на улици в квартал "Акджамия“. Днес започна работата в ж.к. "Панония" 6. Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев отбеляза, че до момента всичко върви по график и съобразно него се..

публикувано на 05.08.21 в 14:49

Община Кула с нов мултифункционален автомобил

Автомобилният парк на О бщинското предприятие в Кула се сдоби с още един нов, комбиниран и мултифункционален автомобил, съобщиха от общинската администрация. Машината е на стойност 177 480,00 лева (с включено ДДС). Новата техника и 6 броя контейнери са предназначени за оптимизиране на системата за събиране и транспортиране на отпадъците на..

публикувано на 05.08.21 в 14:38

Стимулират с пари за ваксиниране във Враца

Преди дни от врачанското "ВиК“ разпространиха информация, че препоръчват на служителите си да се ваксинират срещу коронавирус. От ръководството на дружеството допълниха, че ще стимулират финансово всеки имунизиран. За тази идея разказа управителят на фирмата Ангел Престойски : "На първо място целта ни е да се погрижим за здравето на..

публикувано на 05.08.21 в 12:33