Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Белоградчик откриха салон на наивистичното изкуство

Снимка: Иванка Петрова

Салон на наивистичното и интуитивно изкуство намери свой дом в художествената галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. При небивал интерес и в присъствието на много от творците премина откриването на уникалнта експозиция, заела двата етажа на галерията. 67 автори от България и цял свят са изложили над 130 картини. 

Доц. д-р Ружа Маринска представи изложбата и подчерта, че това е едно начало за цяла България- да се позиционира и развива идеята за наивистичното изкуство: 

"По начало в България няма голяма традиция в наивистичното изкуство. И до него няма традиция то да бъде особено престижно и особено уважавано. Въпреки че данни за наивисти е имало доста отдавна. Например една идея тя да бъде снета от икони, тъй като още 19в., даже още към средата на 19в. И по – рано има много такива църкви и паметници в България, които са запазили едни изключително свежи наивистични творби" - каза доц. Маринска и допълни: 


"Има художници с прилично академично образование, които в етап от своето развитие са поискали малко да се върнат към детството си, да се върнат към едни непосредствени реакции на света около тях."  

Народният представител Филип Попов също приветства творците и присъстващите. 30 от картини са дарени на галерията. Дарителите получиха почетни грамоти от кмета Борис Николов.  

Вижте още

Снимката на 13 юли 2020 година

Започна 11-то издание  Младежкият фестивал на изкуствата Тhe Bridge . Фестивалът, чийто традиционен домакин е Видин, заради пандемията, тази година ще се проведе онлайн и ще продължи до 17 юли. Един нов случай на Covid-19 е регистриран в област Видин през последното денонощие , сочат данните от Националната информационна система. В областите..

публикувано на 13.07.20 в 18:05

Започна записването в VIII клас по първо класиране

Списъците с приетите на  първо класиране  ученици в VIII клас са обявени  в училищата от област Видин . Бъдещите осмокласници  могат да проверят къде са приети  и онлайн като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес:  https://priem.mon.bg/  . Записванията започват от днес. "До 16 юли приетите ученици на първия етап на..

публикувано на 13.07.20 в 16:14

25 седмокласници не са приети след първо класиране в област Монтана

914 седмокласници са класирани по първо желание в приема в област Монтана . Записването е до 16 юли, включително . 939 ученици участват в приема след 7 клас в област Монтана. От тях 23-ма са от други региона на страната. 44 са заявените паралелки в Монтанско за 8 клас. Ако имат желание да се запишат, в училището в което са приети, кандидат-..

публикувано на 13.07.20 в 16:09

Учредиха Инициативен комитет в подкрепа на Корнелия Нинова във Видин

Видински социалисти, симпатизанти и граждани учредиха Инициативен комитет в подкрепа на Корнелия Нинова в предстоящия  избор за председател на БСП . За председател на Инициативния комитет е избран проф. Радослав Гайдарски, съобщи един от учредителите -  депутатът от левицата Филип Попов .    "Имахме много запитвания от членове на..

публикувано на 13.07.20 в 15:58

Монтират повече видеокамери в парковете на Монтана

Две екотоалетни, поставени в парк “Монтанензиум” в Монтана, са запалени през почивните дни , съобщи кметът Златко Живков: "Настоях за подмяна на кабините. Най-вероятно ще бъде образувано досъдебно производство. Моля, гражданите, ако имат сигнали и ако случайно са видели, да реагират. Ще запазим анонимността им." До..

публикувано на 13.07.20 в 14:55

Отрицателни са тестовете за коронавирус в детските градини в Монтана

Повече от половината педагози и помощен персонал на детските градини в Монтана са изследвани за коронавирус. Пробите са отрицателни , съобщи кметът Златко Живков. Към 400 души са заети с възпитанието на близо 2 000 деца, посещаващи градините и яслите в Монтана. "За наша радост те са отрицателни. В момента чакаме резултатите на PCR тестовете..

публикувано на 13.07.20 в 14:24

По- ниски сметки за парното във Враца

Готови са изравнителните сметки за парно и топла вода на врачани за изминалия отоплителен сезон. Според "Топлофикация", която има около 8 000 битови абонати, има намаление в онова, което ще плащат потребителите на услугата. От фирмата са изчислили, че в сравнение с тарифите от предходния отоплителен сезон, абонатите ще платят с 5.49% по-малко..

публикувано на 13.07.20 в 13:55