Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честват "Възнесение Христово" в Новоселска община

2
Снимка: Светла Бондова

Две църкви в община Ново село днес имат храмов празник. Името  "Възнесение Христово" носят църквите в селата Винарово и Флорентин

Казаните с курбан в дворовете на двете черкви димят. Гости на селата са дошли от Общинска администрация. Заедно с тях е и кметът на побратименото с. Брачевац от Република Сърбия Душан Носич, което също е съградило черква "Възнесение Христово". И двете села ще продължат празника с общоселски събор в събота и неделя. А днес отец Архим и отец Ваньо ще благословят дошлите миряни, техните градини, лозя и поля, и техния труд.

Курбан за здраве вече втора година дава в Ново село Тони Белячин – животновъд, ветеринар, лозар и самодеец в новоселското читалище. Човек, дълбоко уважаващ и религиозните празници, и традициите на своите деди. 

Някога съборът в Ново село се правел на Спасовден – един от големите почитани празници на православната църква. Подкрепиха го приятели и съседи, които се включиха в приготвянето на курбана. Двама уважавани готвачи от Ново село, Милко "Сър" и Недка Ждерова, ръководеха най-отговорно вкусното събитие.

Трудът на всички бе благословен от отец Мариян, който освети курбана и призова небесния отец на помощ в опазването на реколтата и добитъка, в поддържането на телесното и духовно здраве на всички новоселяни.


Галерия

Вижте още

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов , който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия.  Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а..

публикувано на 10.05.21 в 18:37

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол,..

публикувано на 10.05.21 в 16:30

Празници на културата започват в Оряхово

В началото на месец май Оряхово и гости на града са в очакване на традиционното издание Майски празници на културата, които са част от Културния календар на Общината.  Празниците започват от 10 май и ще продължат до края на седмицата, каза за Радио Видин  Христина Иванова - секретар на Община Оряхово.  "Днес стартира с представяне на..

публикувано на 10.05.21 в 15:10

Ден на химията

Днес е професионален празник на химика.  Химията е фундаментална наука и тя е свързващо звено между физиката и биологията. Огромна част от техническите постижения до момента биха били невъзможни без участието на химията, каза за Радио Видин Георги Иванов, пенсиониран учител от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи", където..

публикувано на 10.05.21 в 11:40

Отново медали за видински атлети

4 медала завоюваха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" на проведения 2-ри турнир от веригата GoKids в София. На националния Стадион "Васил Левски" златен медал на ск.дължина с резултат 4.71 м. спечели Рая Пламенова родена 2009г. Пламен Митков роден 2010г. също е се окичи с златен медал на 60 м. с резултат от 8.77 сек...

публикувано на 09.05.21 в 17:50

Нови проблеми в лагера на Ботев Враца за мача с Монтана

Старши треньорът на Ботев /Враца/ Веселин Великов има да решава нови проблеми за дербито с Монтана. Мачът под Околчица е в понеделник от 18 часа. Аут за сблъсъка е халфът Чавдар Ивайлов, който бе изгонен при загубата от Славия с 0:2. В мача с "белите" на почивката заради контузия бе заменен друг от полузащитниците – Христо Златински. Това..

публикувано на 09.05.21 в 17:00

Кикбоксьори от Козлодуй с медали от турнир

Пет златни и две сребърни отличия за състезателите от спортен клуб по Кик-Бокс "Златните Момчета" град Козлодуй в турнир по кикбокс, стил лоу-кик, който се проведе на 8 май в гр. Бяла. Шампиони в своите категории станаха: Мартин Цветков 36 кг, Виктор Въжаров 42 кг, Георги Младенов до 37 кг и Денис Иванов до 91 кг. Тодор Ананиев достигна до..

публикувано на 09.05.21 в 16:50