Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започнаха проявите за Свети дух в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН
С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни. Програмата включва и откриване на статуята на богинята Диана, което ще се състои на 14 юни, след което ще има и научна среща на тема: "Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания". Какво още включва програмата разказа кметът на община Монтана Златко Живков:


"На 15 юни ще се проведе традиционната среща "Бабина душица". На 16 юни, в неделя, "Международна киноложка изложба" в парк "Огоста" и конният спорт. Освен това- "Танцов калейдоскоп" и откриване на 13-ите Международни фолклорни празници. Ще участват шест държави: Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Украйна и Холандия. Гости на нашия празник ще има от десет от партньорските ни градове. Заедно, всички гости, ще бъдат от над 17 страни. На самия ден на празника Свети дух е освещаването на храма, имаме тържествена част, концерт на БТР и на Йоана. Изключително активен празник. На 18-и и 19-и юни, на площада ще продължи фолклорният фестивал. Вечерта ще има концерт и на Дико Илиев и Руслан Мъйнов... Желая на добър час на всички, дано всеки намери по нещо от празника за себе си."


В изграждането на новопостроения храм "Свети дух", който ще бъде открит в Монтана на 17 юни, са се включили с дарения много организации и граждани. Няколко са големите дарителски кампании на Общината през последните 12 години. За тях разказва кметът Златко Живков


"За първи път посрещаме празника на Свети дух с нов храм "Свети дух". 2007 година започнахме строителството на храма, по-късно и на парка. Сумата, която беше инвестирана от Общината и от различни източници е над 3 милиона и половина. За това как се строи храм в днешно време- храм се строи с много любов и много трудно винаги и по всяко време. Превърнахме това място в един парк и достолепен молитвен дом за християни. Включвам и подкрепа на всички наши съграждани и им благодаря. Които имат желание да дарят за храма, ще има допълнителна сметка, на която хората могат да направят своето дарение. Следващата ни кампания - дарителска, е третият прелез на Монтана в Индустриалната зона на Монтана. Това е едно изключително важно място за цялата работеща част на Монтана. За да нормализираме трафика и да подобрим условията и за работа, и за транспортна комуникация. До края на лятото трябва да приключим с ремонта на Индустриална зона..."


Няколко са фирмите и цеховете, които се намират в Индустриалната зона на Монтана, в тях работят стотици хора.


Още за проявите за празника на Монтана чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ще бъдат ли орязани болничните

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може..

публикувано на 20.02.20 в 16:00

Тол камера насред село

Камери на ТОЛ- системата са поставена преди дни на главната улица  във видинското село Новоселци , на около 300 метра преди изхода на населеното място. Пътят, над който са поставени устройствата, е част от второкласната пътна мрежа и води към граничния пункт "Връшка чука". Жителите на селото все още не могат да повярват какво в действителност..

публикувано на 20.02.20 в 14:20

20.02.20 - какво ни носи съчетанието на нули и двойки?

Бум на сватбите се очаква на днешния ден-  20 февруари 2020 година. Причината е, че днешната дата съдържа единствено цифрите 2 и 0.  Две двойки са заявили желание да сключат граждански брак във Видин , каза Станимира Манджукова- младши експерт "Актосъставяне" Община Видин. "Има още една дата, която представлява интерес 20.12.2020 г., но за сега..

публикувано на 20.02.20 в 13:14

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод  в село Бели извор  пристигнаха преди дни.  Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца: "Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за..

публикувано на 20.02.20 в 11:50
Любомир Бояджиев в

Любомир Бояджиев на 70

Директорът на Драматичен театър Монтана Любомир Бояджиев отбелязва на 20 февруари своята 70-годишнина. Дългогодишният актьор и директор на трупата сподели, че освен личния празник, повод за празнуване днес му дават и неговите колеги, с които работи от години: "Не знам доколко е празник вече една такава годишнина. Но аз съм на мнение, че..

публикувано на 20.02.20 в 10:10

В "Музикална зона" на 20 февруари 2020 слушаме Мирела Френи

Неотдавна ни напусна италианската оперна прима Мирела Френи, дни преди да навърши своите 85 г. Блестящо сопрано и прецизен артист, със завладяваща интелигентност и изящество. Втора съпруга на големия български оперен бас Николай Гяуров. Близък приятел на Лучано Павароти и Херберт фон Караян. Слушаме арии в нейно изпълнение из оперите "Бохеми",..

публикувано на 20.02.20 в 09:00

Видинският куклен театър отново е в битката за Икарите

Актрисата Маргарита Костова от Държавен куклен театър Видин е номинирана за награда "Икар" на Съюза на артистите в България. Номинацията е в категорията " Постижение в кукленото изкуство" за ролите ѝ в спектакъла "Дядовата ръкавичка" по сценарий и режисура на Мая и Митко Димитрови. В спектакъла младата актриса влиза в кожата на всеки един от героите..

публикувано на 19.02.20 в 17:24