Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха проявите за Свети дух в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН
С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни. Програмата включва и откриване на статуята на богинята Диана, което ще се състои на 14 юни, след което ще има и научна среща на тема: "Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания". Какво още включва програмата разказа кметът на община Монтана Златко Живков:


"На 15 юни ще се проведе традиционната среща "Бабина душица". На 16 юни, в неделя, "Международна киноложка изложба" в парк "Огоста" и конният спорт. Освен това- "Танцов калейдоскоп" и откриване на 13-ите Международни фолклорни празници. Ще участват шест държави: Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Украйна и Холандия. Гости на нашия празник ще има от десет от партньорските ни градове. Заедно, всички гости, ще бъдат от над 17 страни. На самия ден на празника Свети дух е освещаването на храма, имаме тържествена част, концерт на БТР и на Йоана. Изключително активен празник. На 18-и и 19-и юни, на площада ще продължи фолклорният фестивал. Вечерта ще има концерт и на Дико Илиев и Руслан Мъйнов... Желая на добър час на всички, дано всеки намери по нещо от празника за себе си."


В изграждането на новопостроения храм "Свети дух", който ще бъде открит в Монтана на 17 юни, са се включили с дарения много организации и граждани. Няколко са големите дарителски кампании на Общината през последните 12 години. За тях разказва кметът Златко Живков


"За първи път посрещаме празника на Свети дух с нов храм "Свети дух". 2007 година започнахме строителството на храма, по-късно и на парка. Сумата, която беше инвестирана от Общината и от различни източници е над 3 милиона и половина. За това как се строи храм в днешно време- храм се строи с много любов и много трудно винаги и по всяко време. Превърнахме това място в един парк и достолепен молитвен дом за християни. Включвам и подкрепа на всички наши съграждани и им благодаря. Които имат желание да дарят за храма, ще има допълнителна сметка, на която хората могат да направят своето дарение. Следващата ни кампания - дарителска, е третият прелез на Монтана в Индустриалната зона на Монтана. Това е едно изключително важно място за цялата работеща част на Монтана. За да нормализираме трафика и да подобрим условията и за работа, и за транспортна комуникация. До края на лятото трябва да приключим с ремонта на Индустриална зона..."


Няколко са фирмите и цеховете, които се намират в Индустриалната зона на Монтана, в тях работят стотици хора.


Още за проявите за празника на Монтана чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41