Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посещават ли се от туристи къщи за гости във Видинско

6
Снимка: Генади Вельов


През последните месеци някои от къщите за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд по Програмата за развитие на селските райони бяха обект на сериозни скандали. Поради това главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички подобни обекти. Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" също започнаха извънредни проверки на някои къщи за гости в страната. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките.

В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 9 обекта за посрещане на гости, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие", в селата Цар Петрово, Флорентин, Извор, Чифлик, Ново село и в градовете Кула, Грамада и Белоградчик.  

Потърсихме две от къщите за гости, за да проверим дали те се използват по предназначение, както и дали собствениците им плащат туристически данък на общините, в които се намират.


Първо посетихме къщата за гости в село Флорентин. Установихме, че тя работи и нощувката в нея е срещу определена сума на човек. В цената е включена и разходка с колелета, както и карането на каяк в река Дунав. Къщата за гости работи от края на 2015 г. или началото на 2016 г., това каза за Радио ВИДИН Нели Станева, управител на обекта:"Къщата е организира на хотелски принцип, стая със санитарен възел и общи фоайета. В къщата има места за отдих, барбекю и всичко, от което имат нужда. Всеки ползва каквото желае. За кануто не се изисква допълнително заплащане. Различен е броят на хората, основно в летния период и около празници, около коледните празници отделни семейства я наемат. Чужденци са идвали, имаше група докторанти от Англия, които правят обиколка на България и са от различни места. В къщата работят- аз като управител и една камериерка. В община Ново село ежемесечно се пращат отчети за настанените туристи и там се плаща туристическият данък."Асен Логофетов се грижи за това винаги да има някой, който да посреща гостите на място и разказа, че къщата работи целогодишно:"Като дойде, каквото искат, предлагаме. Имаме легла, трапезария и лятна кухня. Всяка стая има баня, телевизор. Колоездачи туристи от Запада се отбиват тук, от Монтана идват групи, от Видин."В община Ново село потвърдиха за Радио ВИДИН, че миналата седмица е имало две декларирани нощувки в туристическия обект, както и че туристическият данък се заплаща от собствениците.Другата къща за гости, която посетихме, е тази в село Цар Петрово. За уточнение това са 4 отделни къщички, разположени в един комплекс. Там бяхме посрещнати от управителката Диана Маринова, която каза, че реално къщата работи от края на 2016 година, като през 2017 са станали по-активни:"Този комплекс е замислен като отделни къщички, в които хората, които ги наемат, да бъдат самостоятелни. Те са малки, не повече от 36 квадрата застроена площ. Могат да се наемат отделно от непознати, както и от големи компании. Всичко, което е в къщите, могат да ползват свободно, има дневна, тя е с диван и масичка, има кухненски блок, оборудван с всичко необходимо, пералня, хладилник, печка, отопляваме се на дърва, има телевизор. Къщите могат да се наемат по всяко време. Разчитам изцяло на интернет реклама, във всяка платформа, която предлага позициониране. В момента аз съм управител и имаме едно момиче, което помага, като ме няма, за посрещане и изпращане на гости. Туристическият данък се заплаща в Община Кула, всеки месец обявяваме колко нощувки имаме и на база на тях плащаме данък. Всички видове проверки са ми правени вероятно. За 2019 година имаме записани около 60 души." Жителите на Цар Петрово разказаха, че къщичките за гости са посещавани от туристи, въпреки лошия път до селото:"Да, идват, има посещаемост. Хубаво е за селото, хубави са къщичките. В Цар Петрово може да се види хубавата природа... Има постоянно туристи, идвали са и чужденци... Зимно време идват поляци и лятно време идват."


От Община Кула също потвърдиха, че туристическият данък от къщите за гости в село Цар Петрово е заплащан.След извършените проверки, ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

Галерия

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31