Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ефективни протести започнаха здравни работници във Видин

| обновено на 13.06.19 в 16:32
6
Снимка: Анжела Каменова

Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във Видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Според председателя на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин Диана Богомилова, всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани:

"Имаме девет искания. Най-важното е да се премахнат акционерните дружества. От това идва цялото ни нещастие. Това е търговско дружество, а ние не искаме да правим търговия със здравето на хората. Не искаме да "вкарваме здрави хора" в болницата, за да можем да си вземем заплатите. В същото време болни хора, които наистина се нуждаят от лечение, не могат да бъдат лекувани, защото не може да направим нещо извън клиничната пътека. Всичко е много объркано. Настояваме и да се спазва колективният трудов договор. Да ни остойностят труда. Вземат ни просто за даденост. Исканията ни са за възнаграждение от поне две минимални работни заплати."

Ако исканията не бъдат изпълнение, протестиращите медицински специалисти във Видин са готови да подадат оставки.

"Ние няма какво повече да губим. По-добре на трудовата борса, отколкото да работим за нищо!"
Според директора на видинската болница д-р Цветан Василев повечето от исканията са политически. Категоричен е, че на този етап повишение на заплатите няма да има:

"Аз ако увелича заплатите, това означава болницата да влезе в нов цикъл на просрочени задължения и това ще бъде практически фалит. Тогава няма да получават никакви заплати."


Исканията на медицинските специалисти са абсолютно справедливи, коментира омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста им във Видин. Тя допълни, че той не е просто за достойно възнаграждение. 

"Освен достойни възнаграждения, те искат промяна, искат реформа. Те искат решаване на проблемите в здравната система, което е важно и за лекарите, и за управляващите в здравеопазването, и за всички нас, като български граждани."

Мая Манолова коментира, че хаос в системата има, но той не се създава от протестиращите.

"Има хаос в системата, очевидно е и от протестите, от това, което чухме на този протест, жалбите, които ежедневно получавам в институцията. Но кой е отговорен за този хаос? Нека този, който управлява системата да осъзнае отговорността, която има не просто към медицинските сестри. Отговорността, която има към българските граждани, като пациенти. Отговорността и към управляващите в Министерството на здравеопазването, и те са пациенти."

Омбудсманът коментира още, че ангажиментите на министъра на здравеопазването за нова методика и повишение на заплатите са публични.

"Чухме- нито един медицински специалисти няма да получава и лев по-малко от 950 лева от 1 юни. Има ли някой, който да получава 950 лева от вас?! 580 лева при обещани 950 от 1 юни, отразено широко от медиите!"

Галерия

Вижте още

Отложено е насроченото за днес дело в Апелативния съд за взрива в Горни Лом

За юли е отложено делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души. През 2018 година Окръжният съд във Видин оправда четиримата, срещу които бяха повдигнати обвинения, а решението се обжалва. Подсъдими за лишаване от живот поради професионална непредпазливост са Ивелина Бахчеванова,..

публикувано на 28.05.20 в 15:00

100 години навърши днес видинчанка

Митана Антова  отпразнува с тотния си рожден ден в София, където тя гостувала на дъщеря си при обявяването на извънредното положение заради пандемията с COVID-19. Рожденичката е родена във видинското село Бойница, работила е като учител в Бориловец и лаборант във Видин. За Радио Видин тя разкри тайната на дълголетието си: "Основното..

обновено на 28.05.20 в 14:36

Конкурс за директори на две детски градини в Мездра

Конкурс за директор на две детски градини обяви Община Мездра. Търсят се ръководители на ДГ "Мир" - град Мездра и на ДГ "Звездичка" - село Зверино. За длъжността се изисква висше образование, степен "Магистър", педагогическо направление, пет години трудов стаж.  Кандидатите могат да кандидатстват за длъжността "Директор" в повече от една..

публикувано на 28.05.20 в 13:28

Алманах "Детски истории 2020" включва стихове на поетеси от Мездра

Стихове за деца на две поетеси от община Мездра - Цветинка Стоянова и Дарина Цветкова , намериха място в Алманах "Нова българска литература. Детски истории 2020". В сборника - поезия и проза, издаден за пета поредна година от Фондация "Буквите", са включени произведения в мерена и немерена реч на 40 съвременни автори - деца до 16-годишна възраст..

публикувано на 28.05.20 в 13:14

Взети са проби за COVID-19 на служителите на детските заведения в община Видин

Всички, работещи в детските ясли и градини в област Видин, ще бъдат изследвани за COVID-19, преди да бъде подновен приемът на деца от понеделник.   Приключено е набирането на пробите за община Видин, в зети са проби на всички 283 лица - педагогически и непедагогически състав. Резултатите са очакват до края на тази седмица...

публикувано на 28.05.20 в 12:30

Отварят най-големия паркинг в Монтана

Община Монтана отваря най-големия паркинг в промишлената зона на града . На него ще могат да паркират 250 автомобила. Теренът е между жп гарата и улица "Индустриална", която бе основно ремонтирана през миналата година, обясни кметът Златко Живков . "Който в момента ние го ограждаме от онези много грозни ограждения-все едно, че сме..

публикувано на 28.05.20 в 12:27

ОбС -Белоградчик отложи гласуването на таксите за туристическите обекти

Няколко важни документа гласуваха общинските съветници в Белоградчик на редовното си заседание.  Първият от тях е Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Общинските съветници приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, както и Годишен план за развитие на социалните..

публикувано на 28.05.20 в 12:10