Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективни протести започнаха здравни работници във Видин

| обновено на 13.06.19 в 16:32
6
Снимка: Анжела Каменова

Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във Видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Според председателя на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин Диана Богомилова, всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани:

"Имаме девет искания. Най-важното е да се премахнат акционерните дружества. От това идва цялото ни нещастие. Това е търговско дружество, а ние не искаме да правим търговия със здравето на хората. Не искаме да "вкарваме здрави хора" в болницата, за да можем да си вземем заплатите. В същото време болни хора, които наистина се нуждаят от лечение, не могат да бъдат лекувани, защото не може да направим нещо извън клиничната пътека. Всичко е много объркано. Настояваме и да се спазва колективният трудов договор. Да ни остойностят труда. Вземат ни просто за даденост. Исканията ни са за възнаграждение от поне две минимални работни заплати."

Ако исканията не бъдат изпълнение, протестиращите медицински специалисти във Видин са готови да подадат оставки.

"Ние няма какво повече да губим. По-добре на трудовата борса, отколкото да работим за нищо!"
Според директора на видинската болница д-р Цветан Василев повечето от исканията са политически. Категоричен е, че на този етап повишение на заплатите няма да има:

"Аз ако увелича заплатите, това означава болницата да влезе в нов цикъл на просрочени задължения и това ще бъде практически фалит. Тогава няма да получават никакви заплати."


Исканията на медицинските специалисти са абсолютно справедливи, коментира омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста им във Видин. Тя допълни, че той не е просто за достойно възнаграждение. 

"Освен достойни възнаграждения, те искат промяна, искат реформа. Те искат решаване на проблемите в здравната система, което е важно и за лекарите, и за управляващите в здравеопазването, и за всички нас, като български граждани."

Мая Манолова коментира, че хаос в системата има, но той не се създава от протестиращите.

"Има хаос в системата, очевидно е и от протестите, от това, което чухме на този протест, жалбите, които ежедневно получавам в институцията. Но кой е отговорен за този хаос? Нека този, който управлява системата да осъзнае отговорността, която има не просто към медицинските сестри. Отговорността, която има към българските граждани, като пациенти. Отговорността и към управляващите в Министерството на здравеопазването, и те са пациенти."

Омбудсманът коментира още, че ангажиментите на министъра на здравеопазването за нова методика и повишение на заплатите са публични.

"Чухме- нито един медицински специалисти няма да получава и лев по-малко от 950 лева от 1 юни. Има ли някой, който да получава 950 лева от вас?! 580 лева при обещани 950 от 1 юни, отразено широко от медиите!"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

БАБХ започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55