Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ефективни протести започнаха здравни работници във Видин

| обновено на 13.06.19 в 16:32
6
Снимка: Анжела Каменова

Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във Видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Според председателя на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин Диана Богомилова, всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани:

"Имаме девет искания. Най-важното е да се премахнат акционерните дружества. От това идва цялото ни нещастие. Това е търговско дружество, а ние не искаме да правим търговия със здравето на хората. Не искаме да "вкарваме здрави хора" в болницата, за да можем да си вземем заплатите. В същото време болни хора, които наистина се нуждаят от лечение, не могат да бъдат лекувани, защото не може да направим нещо извън клиничната пътека. Всичко е много объркано. Настояваме и да се спазва колективният трудов договор. Да ни остойностят труда. Вземат ни просто за даденост. Исканията ни са за възнаграждение от поне две минимални работни заплати."

Ако исканията не бъдат изпълнение, протестиращите медицински специалисти във Видин са готови да подадат оставки.

"Ние няма какво повече да губим. По-добре на трудовата борса, отколкото да работим за нищо!"
Според директора на видинската болница д-р Цветан Василев повечето от исканията са политически. Категоричен е, че на този етап повишение на заплатите няма да има:

"Аз ако увелича заплатите, това означава болницата да влезе в нов цикъл на просрочени задължения и това ще бъде практически фалит. Тогава няма да получават никакви заплати."


Исканията на медицинските специалисти са абсолютно справедливи, коментира омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста им във Видин. Тя допълни, че той не е просто за достойно възнаграждение. 

"Освен достойни възнаграждения, те искат промяна, искат реформа. Те искат решаване на проблемите в здравната система, което е важно и за лекарите, и за управляващите в здравеопазването, и за всички нас, като български граждани."

Мая Манолова коментира, че хаос в системата има, но той не се създава от протестиращите.

"Има хаос в системата, очевидно е и от протестите, от това, което чухме на този протест, жалбите, които ежедневно получавам в институцията. Но кой е отговорен за този хаос? Нека този, който управлява системата да осъзнае отговорността, която има не просто към медицинските сестри. Отговорността, която има към българските граждани, като пациенти. Отговорността и към управляващите в Министерството на здравеопазването, и те са пациенти."

Омбудсманът коментира още, че ангажиментите на министъра на здравеопазването за нова методика и повишение на заплатите са публични.

"Чухме- нито един медицински специалисти няма да получава и лев по-малко от 950 лева от 1 юни. Има ли някой, който да получава 950 лева от вас?! 580 лева при обещани 950 от 1 юни, отразено широко от медиите!"

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 ноември 2020 година

Във Видин ще бъде открита детска градина в помощ на медиците и всички останали, борещи се на първа линия срещу коронавируса. Служителите на МВР настояват за увеличение на заплатите близо до исканите 30 процента. Ние ще продължим да си отстояваме позицията по всякакъв начин, който ни позволява законът и който решим, че в тази..

публикувано на 30.11.20 в 18:00

Изтича срокът за заявки за участие в Северозападния фестивал на духовата музика

Днес е последният срок за изпращане на заявка за участие в  Северозападния фестивал на духовата музика. Четвъртото издание на организирания от Берковската духова музика и Община Берковица фестивал ще е онлайн, каза ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим .  "Решихме да го направим онлайн и това..

публикувано на 30.11.20 в 15:51

Обвиняеми за побой в центъра на Видин са предадени на съд

Обвиняеми за хулиганство и побой над мъж в центъра на Видин са предадени на съд, съобщават от софийската Апелативна прокуратура.  Районна прокуратура – Видин е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.С., В.В.С., К.К. и В.В. за извършени от тях престъпления – хулиганство и причиняване на телесна повреда.   Случаят е от май месец..

публикувано на 30.11.20 в 15:50
Тест за Covid-19

Четири са новите случаи на заразени с COVID-19 във Врачанско

4 нови случаи на COVID-19 в област Враца са регистрирани за 29 ноември, според информация на Единния информационен портал. Пациентите с положителните тестове са на домашно лечение и наблюдение. Те са от общините Враца, Оряхово, Криводол и Бяла Слатина.  С установен коронавирус са 28 годишен врачанин, 62 годишен мъж от с. Горни Вадин, 22 годишна жена..

публикувано на 30.11.20 в 15:31

Задържаха голямо количество цигари в микробус на Дунав мост 2

Митнически служители задържаха 56 040 къса (2 802 кутии) цигари в един и същ микробус, проверен два пъти в рамките на единадесет дни.  На 26.11.2020 г., около 07.00 часа, в района на ГКПП "Дунав мост II" Видин- Калафат митнически инспектори спрели за проверка микробус, пътуващ за Германия и управляван от лице, което вече е санкционирано за превоз без..

публикувано на 30.11.20 в 15:20

Няма случаи на новозаразени с COVID-19 в Монтанско през последното денонощие

За 29.11.2020 г. на територията на област Монтана не са доказани нови случаи на COVID-19 инфекция.  За периода 27.11.- 29.11.2020 г. са починали 10 лица с потвърдена COVID-19 инфекция.  Към 30.11.2020 г. общо 805 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана.  676 лица диагностицирани на домашно лечение.  Разпределението на лицата с активна..

публикувано на 30.11.20 в 15:00

Педагози и млади червенокръстци подкрепиха с дарения мездренската болница

Педагогическият екип на Детска градина "Мир" направи парично дарение на МБАЛ - Мездра за закупуване на мобилен рентгенов апарат тип "Кугел" за нуждите на отделението за лечение на COVID-19. Средствата в размер на 150 лева са събрани от педагозите в детското заведение. Те бяха предадени от директорката на детската градина Диана Вутова и от главния..

публикувано на 30.11.20 в 14:52