Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическите лагери- преди и сега

5
Снимка: Ивайло Шопски

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, наричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа целувка, първи любовен трепет, първи сълзи....Лагерите за ученици са интересно място. Бяха тогава, а сега е по- различно! И сега се организират, и все още има държавни лагери, но никога няма да са същите. Към Министерството на образованието и науката има отдел "Ученически отдих и спорт ЕАД". 30 са лагерите които стопанисваме, обясни Андрей Петков от отдела.


"...Ние се грижим за базите. Те са в три категории- планински, полупланински и морски. Планинските работят целогодишно, а морските лятото... Конкурентни сме на пазара, защото има и частни лагери. При нас цената на ден започва от 16.00 лева..."


Ето къде са и базите които се стопанисват от "Ученически отдих и спорт": морски - Албена, Кранево /4 бази/, Балчик, "Св.Св. Константин и Елена", Шкорпиловци, Атия, Крайморие, Равда /3 броя/ и Обзор /3 броя/; планински - Боровец, Пампорово, село Нановица,  село Шипково, Априлци, Велико Търново, Габрово, Сандански и село Марково.
 

Да се върнат  ученическите лагери, но с минимално заплащане, за да могат всички деца да ходят в тях и в тях да се организира опознаване на историята и държавата. За това се бори Ивайло Шопски и наема една от базите до "Боровец". Кръщава лагера "Бащино огнище" и успява за една година да го промени, но не успява да се справи със системата. Той обвинява именно хората от министерството за липса на интерес за развитие на лагерното дело. Вече не е в лагера, но продължава да се бори за каузата си:


"Направих много неща в лагера със заплатата, която взимах. Подмених много неща... Трябваше да вземат пример от мен и да се направят няколко такива патриотични лагера... Там в отдела обаче не им хареса и ме махнаха и одит ми назначиха и нищо не доказаха... Пръста не си помръдват... Казват, че имат 30 лагера, но не е така. Лично съм обходил 20 и няма деца...Тези лагери трябват за нашите деца..."  

Ивайло Шопски създава и фейсбук страницата "Да върнем ученическите лагери на децата", където публикува материали свързани с лагерите.


Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" във видинското село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Община Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница", ще останат пет дни. 


"Всеки ден децата ходят на разходка сред природата, посещават домовете на хора от селото и се радват на животните, които стопаните отглеждат, гледат филми и дори си организират дискотека, но най-голямата атракция е басейнът. Ще ходят и в центъра на селото по покана на кмета на Синаговци, за да рисуват върху асфалт. С голямо нетърпение обаче очакват петъчния ден, предвиден за лагерния огън, край който ще има много музика и забавления"
, каза за Радио Видин директорката на детското заведение Светлана Петкова.



На посещение в лагера бяха кметът Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков. Малчуганите изнесоха кратка програма, а кметът Ценков им раздаде сладолед. година в базата за отдих ще почиват и възпитаниците на още две детски градини - "Детелина" и "Славейче", в групи от по 20 деца.



От присъствието на деца в село Синаговци е доволен и кметът Иван Иванов:



"Хубаво е, че има деца...Ние почистихме около лагера и им помагаме с каквото можем..."



В село Стакевци край Белоградчик в частен лагер прекарват времето си деца от цяла България, съобщи Елина Минкова, която развива за децата приключенски туризъм:



"Вече четири години идват деца... Много се радват и правим най-различни неща. Ходим на разходки и посещаваме нашата ферма. Яздят коне и стрелят с лък...Храним ги с домашна храна. Родители не могат да повярват, че децата им ядат с такъв апетит..."



Анкета за лагерите сред видинчани върна спомените им години назад, когато в някогашния Видински окръг е имало над 10 лагера. Всички бяха единодушни, че лагерите са полезни за децата, но трудно биха се върнали във вида, в който  ги помнят.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40