Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2019 година

Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %.


Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин, Враца и Монтана. По време на срещата министърът е представил методиката за формиране на заплатите на медицинския персонал. Разговорите се състояха в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. 


Правителството се предвижда да приеме решение за създаване на Национален координационен център по безопасно движение по пътищата, като част от мерките за намаляване на жертвите и ранените при катастрофи. Новото звено ще осигурява взаимодействие между отговорните институции при прилагането на мерки за превенция, временна организация на движението, координация при усложнени  пътни метеорологични  условия, затруднено или блокиране на пътното движение заради произшествие и други рискови ситуации. По темата ще си взаимодействат Националната полиция, пожарната, национална система 112, Агенция "Пътна инфраструктура", автомобилната администрация, държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". 


Видин е поредният град, в който ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник" на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба.


Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след седми клас по български език и литература и по математика. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Проверката на резултатите става онлайн. Срокът за подаване на заявленията за класиране е от 3 юли до 5 юли.


Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки. От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП.


Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август, обяви заместник-регионалният министър Николай Нанков. Търговската ѝ експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно, уточни той. Очаква се в обхвата на пътната мрежа, за която ще се плаща, да влизат около 6000 километра - основно автомагистрали и и пътища първи клас, както и частично втори клас. 

Водата от централното водоснабдяване в град Вълчедръм и селата от общината Разград, Златия и Ботево не е годна за пиене, установи изследване на Регионалната здравна инспекция в Монтана. При направените изследвания на водата били установени коли-бактерии и нитрати. На ВиК-оператора и кметствата са дадени предписания да подобрят качеството на питейната вода и да информират хората във Вълчедръм и близките села за отклоненията.


Мащабен ремонт се извършва на пътя до село Старопатица, общ. Кула. В момента се правят канавките, където има пропадания на пътя и се насипва с камък.


Нито едно дете не е осиновено през месец май, съобщиха от  Регионална дирекция за социално подпомагане – Враца. Проведените заседания на съвета по осиновяване през петия месец от годината са били 5, а разглежданията са били за 9.


Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека. В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. 


Заради изтичащия краен срок за подаване на годишните финансови отчети в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Агенцията по вписванията ще работи извънредно, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Всички офиси на Агенцията по вписванията в страната ще работят и в събота, 29 юни, от 9.00 до 15.30 часа. Законовият срок за подаване на заявленията изтича на 30 юни. 

Двете бури, преминали през Монтанско снощи, са изкоренили дървета на различни места в региона и са повредили трафопост, захранващ с ток много абонати в центъра на Монтана, съобщиха от Областната управа в града. Мълния е паднала върху трафопост в парк "Монтанезиум" в центъра на Монтана и е повредила голяма част от трансформаторите и техниката в него. Друга мълния е паднала върху дърво в същия парк, под което се бил скрил мъж на 64 години, който е откаран в болница с леки наранявания. През днешния ден екипи на пожарната са отстранили изкоренени от бурята дървета в Монтана, Лом и селата Горна Ковачица, Мездрея и Сумер.


Общинската агенция за регионално развитие в Монтана приключи успешно инициатива с европейско финансиране с партньори от Крайова в Румъния за популяризиране на природните забележителности на областите Монтана, Видин, Враца и Плевен в България и Долж, Мехдинци и Олт в Румъния. Мобилното приложение показва на туристите всички природни забележителности в седемте окръга в България и Румъния и предлага различни по трудност туристически маршрути.


С велопоход във Враца беше отбелязан 26 юни - Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. В събитието "НЕ на наркотиците“ се включиха ученици. Шествието премина през главни пътни артерии в града, а след това участниците се отправиха към прохода Вратцата. Велопоходът завърши на разклона за село Згориград, където беше проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център - Враца. 


Общинско звено "Инспекторат" е установило неправилно паркирани автомобили в района на улица "Скакля" във Враца.  Нередностите са  констатирани при редовна проверка от служителите  на звеното, съобщават от Общината. 


Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00

Художничка гостува със самостоятелна изложба живопис в Мездра

По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“ , съобщават от местната управа. Вернисажа уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е завършила „Архитектура“ в Университета по..

публикувано на 16.04.24 в 13:00