Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2019 година

Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %.


Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин, Враца и Монтана. По време на срещата министърът е представил методиката за формиране на заплатите на медицинския персонал. Разговорите се състояха в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. 


Правителството се предвижда да приеме решение за създаване на Национален координационен център по безопасно движение по пътищата, като част от мерките за намаляване на жертвите и ранените при катастрофи. Новото звено ще осигурява взаимодействие между отговорните институции при прилагането на мерки за превенция, временна организация на движението, координация при усложнени  пътни метеорологични  условия, затруднено или блокиране на пътното движение заради произшествие и други рискови ситуации. По темата ще си взаимодействат Националната полиция, пожарната, национална система 112, Агенция "Пътна инфраструктура", автомобилната администрация, държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". 


Видин е поредният град, в който ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник" на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба.


Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след седми клас по български език и литература и по математика. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Проверката на резултатите става онлайн. Срокът за подаване на заявленията за класиране е от 3 юли до 5 юли.


Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки. От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП.


Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август, обяви заместник-регионалният министър Николай Нанков. Търговската ѝ експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно, уточни той. Очаква се в обхвата на пътната мрежа, за която ще се плаща, да влизат около 6000 километра - основно автомагистрали и и пътища първи клас, както и частично втори клас. 

Водата от централното водоснабдяване в град Вълчедръм и селата от общината Разград, Златия и Ботево не е годна за пиене, установи изследване на Регионалната здравна инспекция в Монтана. При направените изследвания на водата били установени коли-бактерии и нитрати. На ВиК-оператора и кметствата са дадени предписания да подобрят качеството на питейната вода и да информират хората във Вълчедръм и близките села за отклоненията.


Мащабен ремонт се извършва на пътя до село Старопатица, общ. Кула. В момента се правят канавките, където има пропадания на пътя и се насипва с камък.


Нито едно дете не е осиновено през месец май, съобщиха от  Регионална дирекция за социално подпомагане – Враца. Проведените заседания на съвета по осиновяване през петия месец от годината са били 5, а разглежданията са били за 9.


Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека. В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. 


Заради изтичащия краен срок за подаване на годишните финансови отчети в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Агенцията по вписванията ще работи извънредно, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Всички офиси на Агенцията по вписванията в страната ще работят и в събота, 29 юни, от 9.00 до 15.30 часа. Законовият срок за подаване на заявленията изтича на 30 юни. 

Двете бури, преминали през Монтанско снощи, са изкоренили дървета на различни места в региона и са повредили трафопост, захранващ с ток много абонати в центъра на Монтана, съобщиха от Областната управа в града. Мълния е паднала върху трафопост в парк "Монтанезиум" в центъра на Монтана и е повредила голяма част от трансформаторите и техниката в него. Друга мълния е паднала върху дърво в същия парк, под което се бил скрил мъж на 64 години, който е откаран в болница с леки наранявания. През днешния ден екипи на пожарната са отстранили изкоренени от бурята дървета в Монтана, Лом и селата Горна Ковачица, Мездрея и Сумер.


Общинската агенция за регионално развитие в Монтана приключи успешно инициатива с европейско финансиране с партньори от Крайова в Румъния за популяризиране на природните забележителности на областите Монтана, Видин, Враца и Плевен в България и Долж, Мехдинци и Олт в Румъния. Мобилното приложение показва на туристите всички природни забележителности в седемте окръга в България и Румъния и предлага различни по трудност туристически маршрути.


С велопоход във Враца беше отбелязан 26 юни - Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. В събитието "НЕ на наркотиците“ се включиха ученици. Шествието премина през главни пътни артерии в града, а след това участниците се отправиха към прохода Вратцата. Велопоходът завърши на разклона за село Згориград, където беше проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център - Враца. 


Общинско звено "Инспекторат" е установило неправилно паркирани автомобили в района на улица "Скакля" във Враца.  Нередностите са  констатирани при редовна проверка от служителите  на звеното, съобщават от Общината. 


Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба.Вижте още

Вековна хурка дариха на музея във Видин

Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение. "Името на бабата, получила тази хурка като дар, е Пена Доновица - пише го на хурката. Жената е от Грамада, а предметът е наследство по майчина линия на архитект..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Представят величавото безсмъртие на Апостола на свободата във Враца

Среща под надслов " Величие, дързост и слава ", посветена на годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски , ще се проведе днес във Враца . Проявата ще представи 147 мига на величаво безсмъртие, каза Красимир Григоров , завеждащият отдел "Възраждане" към местния РИМ - организатор на проявата. "Години наред поколения българи се..

публикувано на 18.02.20 в 12:40
областна дирекция на мвр враца полиция

Заявление за нови лични документи приемат във Враца

Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва м обилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация. Служителите на МВР посещават общински и държавни администрации, и частни фирми, където извършват необходимата процедура включваща заснемане, приемане..

публикувано на 18.02.20 в 09:46

Автомобил блъсна каруца

Сигнал за  катастрофа в района на мелницата в село Арчар е постъпил на телефон 112 в 19.15 часа вчера, 17 февруари, съобща ОДМВР-Видин. Управляван от 45-годишен местен жител лек автомобил на прав участък от пътя блъснал попътно движещо се ППС с животинска тяга.  В каруцата, неосветена по надлежния ред, пътували двама мъже и жена от селото. И..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

В Мездра приемат заявки за събора "Де е българското"

Традиционният Национален фолклорен събор "Де е българското" тази година ще се проведе на 31 май /неделя/ на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. Съборът се организира от Община Мездра, Народно читалище "Просвета 1925" и Сдружение "Искърско дефиле". В събора могат да участват певчески групи и индивидуални изпълнители,..

публикувано на 18.02.20 в 08:37

60 вагона с отпадъци от Англия пристигнаха край Враца

60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите. Информацията беше потвърдена и от фирмата-получател, и от дружеството, наето да превози товара от Варна до..

публикувано на 18.02.20 в 08:23

Откриват паметник на Васил Левски в село Лиляче

Паметник на Васил Левски откриват пред кметството на врачанскто село Лиляче. Повода е 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Това е първият такъв обект на национален герой в населеното място, съобщи за Радио ВИДИН народният представител от ВМРО Красимир Богданов, който ще открие новата придобивка: "Инициативата е на кметството,..

публикувано на 18.02.20 в 07:52